Awesome autumn | Mijn herfstige bieravonturen!

0
1414

Mijn herfst begon in Italië! We hebben er een heerlijk ontspannen en bourgondische vakantie gehad. Tijdens de citytrip in Lucca brachten we een bezoek aan De Cervesia Beershop. Een kleine bierwinkel met een uitgebreide selectie aan Italiaanse bieren, een bar met vijf tapkranen en een geweldige service. Ik trakteerde mezelf op een aantal wilde bieren en wat grape ales.

En van het warme Italië kwamen we terug in het bijna net zo warme Nederland, bizar! Het duurde dan ook even voordat ik het bockbiergevoel weer te pakken had. Toch ben ik naar geen een bockbierfestival geweest dit jaar… Wel heb ik zitting genomen in de jury tijdens de competitie van het ‘Beste Bockbier van Nederland’ waar ik dus toch de nodige bockjes heb geproefd. Een bierfestival waar ik wel aanwezig was, dat was Borefts. Elk jaar is het vaste prik en elk jaar is het genieten.

Nevel

Al waren ze erg smakelijk in Italië… voor mooie wilde bieren hoef je heus niet zo ver te reizen. Bij Nevel Artisan Ales in Nijmegen hebben ze ook bijzonder lekkere bieren. Ik mocht er een aantal proeven in combinatie met een kleine bite. ‘Purper’ is tot dusver mijn favoriet. Een barrel aged boekweit grisette met lavendel en appelbes. Het aroma doet denken aan verse appeltaart. Ik heb een flesje mee naar huis genomen en kan bijna niet wachten om hierbij een gerecht te koken of bakken.

De Bierbrigadier

In oktober mocht ik een paar dagen passen op de bierwinkel van Aniek aan het Joris Ivensplein in Nijmegen. Erg leuk en interessant om eens vanuit de winkelier de bierwereld te bekijken. Het zijn wel behoorlijk intensieve dagen, maar ik heb er een feestje van gemaakt en enorm genoten.

Hop academy

Als Diplom Biersommelier kun je jezelf aansluiten bij het Nederlandse Gilde der Biersommeliers. Deze gedreven club organiseert regelmatig interessante evenementen. Tijdens de Hop academy doken we een dag lang in de wereld van de humulus lupulus onder leiding van hopproducent Barth Haas. Een intense studiedag met moeilijke theorie en geurige praktijk opdrachten. Meer weten over hop? Ik schreef er eens een artikel over.. Grüße aus der Hallertau!!

Brussels Beer Challenge | Mechelen

Het eerste weekend van november mocht ik voor de tweede keer als jurylid deelnemen aan de Brussels Beer Challenge. Mechelen was dit jaar de gaststad van deze internationale bierwedstrijd. Met een jury van 90 internationale bierkenners is er drie dagen lang gecontroleerd en geproefd. Nederland is 18 keer in de prijzen gevallen, waarvan de bijzondere ‘European Revelation’ award ging naar ‘Playground non alcoholic IPA’ van vandeStreek bier. Binnenkort lees je meer over deze competitie en het jureren. Wil je meer weten over Mechelen? Lees dan 6 x bourgondische tips voor een weekend Mechelen.

In de herfst eet je stoofpotjes, punt.

Op dit moment is de variant met bier en pure chocolade favoriet. Een krachtige stoofpot met vlees gestoofd in bier en afgemaakt met pure chocolade. Serveer dit stoofpotje met knapperige frieten of een smeuïge stamppot.

Recept: Stoofpotje met bier en pure chocolade

Bourbon County Brand Stout

Het meest gewilde bier ter wereld, Bourbon County Brand Stout, was dit jaar weer in zeer beperkte oplage verkrijgbaar in Nederland. Ik was een van de geluksvogels en mocht BCBS 2018 proeven tijdens de pre tasting bij De Bierkoning. Om 10 uur in de ochtend, dan zijn de smaakpapillen tenslotte op z’n best, dronken we dit vloeibare gebakje als ontbijt.

Artikel: Het zwarte goud uit Chicago

Oh zo lekker en zo zoet

Heb je nog een restje pepernoten over? Maak dan eens deze kruidnoten bieramisu.

Recept: Kruidnoten bieramisu

Beer around the world

In het item ‘beer around the world’ ga ik op zoek naar bijzondere verhalen van bijzondere mensen wereldwijd. Altijd met een link met bier. Zo kwam ik bij een tasting van brouwerij ‘t Verzet, bij café Foeders, bierwetenschapper Asa Stone tegen…

Artikel: Het ‘beer paired life’ van bierwetenschapper Asa Stone

Most wonderful time for a beer!!

Er gaat niets boven een handgeschreven kerstkaart, daarom heeft Bierliefde twee verschillende kerstkaarten ontworpen. Ze staan nu in de shop!!

Bier snack tip!

Saucijzenbroodjes. Een populaire party snack en een smakelijke combinatie met amber bieren.

Recept: mini saucijzenbroodjes

Antwerpen biertrip

Samen met Kim was ik een dagje in Antwerpen. We zijn bij de Antwerpse Brouw Compagnie geweest, Billie’s Bier Kafétaria en Beerlovers bar. Drie top bierspots!

20 vlugge vragen aan…

De bierbeleving wereldwijd is groter dan ooit tevoren! Maar wie zijn dan die personen die werkzaam zijn in dit eigenzinnige wereldje? In het ’20 vlugge vragen aan…’ leer je Do Bongers van Fierce Beer wat beter kennen en kom je er onder andere achter wat haar ultieme bier en food combinatie is en vertelt ze over haar favoriete bierspots.

Interview: Do Bongers

6 x kerstige bier en spijs combinaties

Heb jij de ‘Christmas spirit’ al te pakken of ben je nog aan het stoeien met het kerstmenu? Maak je geen zorgen, deze kerstige bier en spijs combi’s geven je vast de nodige inspiratie voor een smakelijk kerstfeest. Van eenvoudige, snelle bites met vette dips tot happen waarbij je de nodige tijd in de keuken doorbrengt.

Recepten… 

Samenwerken!

Een van de tofste dingen die ik de afgelopen periode heb gedaan is het mee mogen brouwen (vooral kijken en luisten) bij de Kaapse brouwers in Rotterdam. Erg leuk en interessant om te praten over het brouwproces en samen een mooi bier te brouwen. Bij brouwerij Van Moll weten ze ook wat samenwerken is. Ze hebben inmiddels meer dan veertig collaboration brews op hun naam staan! Samen met oprichter en brouwer Erwin van Moll sprak ik over deze collabs…

Interview: Let’s collab met Van Moll!

Vorig artikelLet’s collab met Van Moll!
Volgend artikelBier en Oliebollen + winactie! | Iberische bal met blauwe kaas, chorizo en salie
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.