Het ‘beer paired life’ van bierwetenschapper Asa Stone

Foto: Asa Stone

0
1157

Asa Stone is geboren en opgegroeid in Japan. De studie experimentele psychologie en politieke wetenschappen bracht haar naar Amerika waar ze ging studeren aan de Washington State University. Het is ook deze periode geweest dat Asa’s interesse voor bier is ontstaan, na het drinken van Bert Grant’s imperial stout. Ze was geïntrigeerd door dit bier.

Bier en wetenschap

Nadat ze haar doctoraat behaalde, werd ze onderzoeker. Asa genoot van de wetenschap, maar als thuisbrouwer en bierliefhebber lonkte de bierwereld. Ze droomde ervan om deze twee door haar zo geliefde werelden samen te vloeien, daarom ging ze de Cicerone® opleiding volgen. Asa is momenteel een van de 100 bierprofessionals ter wereld met de titel Advanced Cicerone® en zelfs de enige Japanse. Momenteel doet ze onderzoek naar de effecten van klimaatverandering op de productie van lambiek. Het was ook dit onderwerp wat haar afgelopen zomer naar Nederland bracht. Tijdens het jaarlijkse Carnivale Brettanomyces festival in Amsterdam verzorgde ze een van de masterclasses. Bij de tasting van brouwerij ‘t Verzet, bij café Foeders, kwam ik haar tegen. Later zocht ik contact met Asa, ik was immers nieuwsgierig naar haar werk als bierwetenschapper…

Interview

Waar houd jij je mee bezig als bierwetenschapper? Mijn rol als bierwetenschapper omvat onderzoek en onderwijs. Op het moment onderzoek ik de gevolgen van klimaatverandering voor de lambiek productie. Daarnaast ben ik werkzaam als brouwinstructeur op de plaatselijke universiteit (New Mexico).

Kun je wat meer vertellen over je onderzoek? Traditionele lambiek brouwmethoden vereisen specifieke lage nachttemperaturen om inoculatie van gewenste wilde microbiële flora te bevorderen. In de Zennevallei, waar traditionele lambiek wordt gebrouwen, is de gemiddelde nachttemperatuur in de afgelopen 65 jaar met bijna 2°C gestegen. Als gevolg hiervan is het aantal nachten in een brouwseizoen met temperaturen in het gewenst bereik drastisch gedaald. Daarnaast zijn de zomertemperaturen de afgelopen eeuw met 2°C gestegen, dit kan problemen veroorzaken bij het rijpingsproces.

Wat doe je nog meer? Ik train brouwerijmedewerkers en verzorg brouwerijtours. Daarnaast assisteer ik met receptontwikkeling en bij het brouwen. Af en toe organiseer ik bier en foodpairing evenementen en sinds begin dit jaar beheer ik de website; Beer Paired Life.

Beer Paired Life? Vertel… Ik combineer mijn hele leven met bier; eten, muziek en onderwijs. Toen ik begin 2018 Advanced Cicerone® werd, besloot ik mijn liefde voor bier niet alleen te delen in colleges, maar ook op mijn website. Als bierwetenschapper en brouwinstructeur zie ik bier als een integraal onderdeel van onze samenleving. Mijn doel is om het leven te verrijken met bier.

Heb je een favoriete beerpairing? Bier gecombineerd met onderwijs. Kennis is macht. Tijdens de cursus bier psychologie combineer ik bier met psychologie en onderzoek ik vragen zoals; “Hoe beïnvloedt het uiterlijk van bier onze smaak?” en “Waarom roepen sommige bier-spijscombinaties emoties of herinneringen op?” Op deze manier leren mijn studeren tegelijkertijd over bier en psychologie. Hoe geweldig is dat?

Je was dus in Nederland. Wat heeft het meeste indruk op je gemaakt? Het festival Carnivale Brettanomyces. Niet alleen vanwege de kwaliteit van de colleges, maar ook vanwege de connecties die ik heb gelegd met mensen die gepassioneerd zijn door Brettanomyces. Wat ik verder nog heb bezocht? Zaanse Schans, Nationaal Park Zuid-Kennemerland, het strand van Zandvoort, Haarlem, Nationaal Park Duinen van Texel, Amsterdam, Rotterdam, Delft en Den Haag.

Heb je nog een bierige anekdote? Wist je dat het Japanse woord voor bier ‘biiru’ van het Nederlandse woord ‘bier’ afkomstig is?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.