‘Korean beer kid’ Peter Kim over bier en reizen

0
1949
Beer Around the World | Korean Beer Kid | bierliefde.nl

Peter Kim is een enthousiaste, jonge gast uit Eugene, Oregon. Hij reist de hele wereld over op zoek naar bijzondere bieren, brouwerijen, festivals en bierspots. Eenmaal op een nieuwe bestemming mengt Peter zich binnen no-time onder de locals. Hij proeft de plaatselijke cuisine, gaat op stap om de drinkcultuur te ontdekken, en maakt wereldwijd (bier)vrienden. Zijn avonturen legt hij vast op Instagram en op de bierblog; Korean beer kid.

Afgelopen zomer kwam ik Peter tegen in de biergarten van brouwerij BRLO. Hij was in Berlijn vanwege ‘Berlin Beer Week’ en hielp brouwerijen in ruil voor een bed of bank om op te slapen. Sindsdien volgen we elkaar op social media en maken af en toe een digitaal praatje…

Interview met ‘Korean beer kid’ Peter Kim

Yvonne: Je alter ego is; Korean beer kid.

Peter: Klopt, ik ben geboren in Zuid-Korea. Mijn familie woont nog steeds in Busan, op twee minuten lopen van het strand. Ik heb anderhalf jaar in Subic (Filipijnen) gewoond, vijf jaar in Beijing en drie jaar in Seattle. Inmiddels woon ik alweer vier jaar in Eugene waar ik ‘International Studies’ studeer aan de universiteit van Oregon. Ondanks dat ik al behoorlijk wat jaren niet meer in Busan woon, blijf ik een sterke connectie houden met mijn thuisland. De tatoeage op mijn linkerarm symboliseert Korea. De tijger heeft een enorme betekenis voor de geschiedenis van het land en vertegenwoordigt het verleden. De kleurrijke, moderne uitstraling van de tatoeage staat voor het huidige Korea waarin een enorme ontwikkeling plaatsvindt op het gebied van internet en technologie.

Hoe is het om in Eugene, Oregon te wonen?

Op ongeveer twee uur rijden van mijn stad ligt Portland. Het is geweldig om zo dichtbij een van de beste biersteden van de Verenigde Staten te wonen (een stad met het grootste aantal brouwerijen per hoofd van de bevolking). Sowieso is Oregon erg geliefd om haar craft beer scene. ‘We’ bevinden ons vlak onder Yakima Valley waar veel soorten hop groeien en over de hele wereld worden geëxporteerd. Tijdens het oogstseizoen maken alle brouwerijen ten minste één vers gehopte IPA om te pronken met de prachtige hoppen uit de Pacific Northwest. Ik woon echt op de perfecte locatie tussen Washington en Californië, en we zijn gezegend met een geweldige bierdistributie vanuit beide staten. Dit is denk ik ook de reden waarom Oregon een geweldige locatie is voor elke ‘beergeek’. Elke bierliefhebber ‘moet’ de staat minstens een keer bezoeken en het zelf ervaren.

Waarom bier?

Mijn interesse in bier is begonnen toen ik vanuit de Verenigde Staten terugging naar Korea voor mijn militaire dienst. Ik kreeg toen de kans om te werken bij Galmegi Brewing, de lokale brouwerij. Hier heb ik enorm veel geleerd over brouwerijen, het brouwproces en de verschillende bierstijlen. Ik dronk hier voor het eerst een zuur bier, het was een Duchesse de Bourgogne. Ik was gefascineerd over hoe anders een bier kan zijn. Dit leidde uiteindelijk tot mijn liefde voor wild vergiste bieren. Als ik weet hoeveel tijd er is besteed aan het creëren van een bepaald bier, dan waardeer ik dat bier des te meer.

En toen ben je gaan bloggen?

Korean beer kid begon als Instagram-account. Posts met foto’s van bieren, brouwerijen, bars en festivals die ik bezocht over de hele wereld. Hierop kreeg ik behoorlijk wat vragen van volgers. Het beantwoorden van die vragen vond ik erg leuk, zo kwam ik op het idee om een blog te starten. Momenteel staat het bloggen even op een lager pitje, maar er komen binnenkort nieuwe posts online.

Vanwaar die reislust?

Al van kleins af aan hou ik van reizen. Dit is sinds de periode van mijn militaire dienst alleen maar gegroeid. Ik had veel expat-vrienden uit de Verenigde Staten, Verenigd Koninkrijk en Canada. Oudere gasten waaraan ik levensvragen kon stellen. Toen ik vroeg waar ze het meest spijt van hadden, waren de antwoorden unaniem; ze hadden meer willen reizen om meer van de wereld te zien. Ik wou in de toekomst niet terugkijken op mijn jaren als twintiger en hetzelfde antwoord geven, dus ben ik veel gaan reizen. Singapore, Indonesië, Maleisië, China, Hong Kong, Japan, de Verenigde Staten, Verenigde Arabische Emiraten, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Nederland, België, Italië, Spanje, Frankrijk, Duitsland, Denemarken, Zweden, Tsjechië, Australië, Thailand, Vietnam, Filipijnen, en ik denk dat ik er wat mis.

“In ruil voor een bank of bed help ik mee in de brouwerij of op festivals.”

Hoe krijg je dat voor elkaar om zoveel te reizen als student?

Als ik op reis ben probeer ik altijd bij brouwers- en biervrienden te bivakkeren, dat drukt de kosten. In ruil voor een bank of bed help ik mee in de brouwerij of op festivals. In andere gevallen verblijf ik in hotels of Airbnb’s. Ik maak graag nieuwe vrienden. Het is een van de beste manieren om op een eenvoudige manier verschillende culturen te omarmen. Samen uitgaan om de drinkcultuur te ontdekken of samen koken om de lokale keuken te leren kennen. Ik heb inmiddels wereldwijd vrienden waar ik een goed glas bier mee kan delen.

Wat was je meest bijzonder couchsurf-ervaring?

Dat zijn er meerdere. Bijvoorbeeld in Berlijn bij Schneeeule, in Munster bij Kemker, ik ben een paar keer mee naar België geweest met the Goat uit Hasselt, en heb meegeholpen met Bretty Fingers uit Zweden. Ik hou ervan om verschillende plaatsen te verkennen en te leren over hoe de omgeving de brouwers inspireert bij het ontwikkelen van recepten. Ik ga graag naar veel verschillende plekken om mensen te helpen in de brouwerij. Het is ook tof om te zien wat er wordt gedaan met foodpairing.

Dat is het zeker. Heb je een favoriete bier en food combinatie?

Een van mijn favorieten is Geuze en kaas, dat gaat absoluut geweldig samen. Soms eet ik er ook nog wat druiven bij, echt fantastisch. Ik hou ook van bepaalde IPA’s in combinatie met pittig eten zoals Indiaas of Zuid-Thais. De citrusachtige hoppigheid mengt zich geweldig. Ik ben ook gek op pilsener omdat ze bij zoveel verschillende gerechten verbazingwekkend goed matchen

Je hebt al behoorlijk wat landen bezocht, wat staat er nog op je bucketlist?

Midden- en Zuid-Amerika. Ik heb gelezen over de nieuwe craft beer beweging daar en wil het graag zelf zien. Ik ben nog nooit in dit deel van de wereld geweest. Mexico spreek me het meest aan. Ik ben dol op Mexicaans eten en ik ben nieuwsgierig naar de cultuur.

Wordt Mexico ook je volgende bestemming?

Op dit moment ben ik de mogelijkheden aan het bekijken om naar Europa te gaan. Ik overweeg om na mijn afstuderen te verhuizen naar Nederland of België.

Wat is dat toch met jou en Nederland?

Ik had het geluk dat ik in de zomer van 2017 werd uitgenodigd door Bretty Fingers om mee deel te nemen aan Carnivale Brettanomyces. Tijdens dit festival heb ik veel mensen uit de Nederlandse bierscene leren kennen. Het was zo’n geweldige ervaring dat ik in de winter van hetzelfde jaar nog een maand terug ging naar Amsterdam. Sindsdien heb ik Nederland elke zomer en winter bezocht en zijn er echte vriendschappen ontstaan. Ik voel me geen toerist meer. Elke keer als ik in Nederland ben zie ik veranderingen en stijgingen in de biermarkt, en er zijn zoveel bijzondere bierspots. Daarnaast ben ik gek op de Nederlandse musea, en ‘last but not least’ de Febo.

Beer Around the World | Korean Beer Kid | Tommie Sjef | bierliefde.nl.jpg

Vorig artikelSpent grain granola with almonds, pecan nuts and pumpkin seeds
Volgend artikelBikken in de Bijlmerbajes bij pop-uprestaurant A Beautiful Mess
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.