Bottle Post on Pedals | Bijzonder leuke bottle swap!!

Artikel: BUIK magazine zomer 2018 | Interview door: Yvonne van Houtum | Foto’s: Nico Heiman

0
1546

1700 kilometer, een man, een fiets en een krat bier. De 36-jarige Nico Heiman uit Berlijn fietste in vier weken door Frankrijk, België, Nederland en Duitsland om bij 24 brouwerijen zijn saison te ruilen. Een bijzonder leuke bottle swap!!

Swap-bier

Voor het brouwen van het ‘swap-bier’ bezocht Nico zijn vrienden bij the Ratsherrn Brewery in Hamburg. Het moest een toegankelijk bier worden met een stoere touch. Niet te hoppig, ook niet te moutig, misschien met een zuurtje, maar zeker nog goed doordrinkbaar. Het juiste bier werd gevonden in een soepele, frisse saison. Nu nog de juiste fiets. Een stevig exemplaar werd aangeschaft, met daarachter een minstens zo stabiele fietskar om de bieren te beschermen tijdens de reis. De verdere uitrusting moest vooral zo klein, praktisch en licht mogelijk zijn. Dan nog het uitstippelen van de route en het plannen van de brouwerijbezoeken. Een uitdaging bleek de afspraak met de Trappisten, zoals Achel en Westmalle. Uiteindelijk is het gelukt en na ongeveer een jaar van voorbereiden begon het Bottle Post on Pedals project op 9 mei in Parijs. Hoe het Nico is vergaan? Ik was erg nieuwsgierig en zocht contact.

Bottle swap Rochefort

Interview

Wat is het lekkerste bier wat je hebt geruild? Dat is natuurlijk een moeilijke vraag. De brouwerijen die ik heb bezocht brouwen allemaal kwaliteitsbieren. Zelf drink ik graag zure bieren, dus als het om persoonlijke smaak gaat dan kies ik voor de bieren van Boon, Cantillon en Nevel Artisan Ales.

Welk deel van de route heeft het meeste indruk gemaakt? België. Er is in dat land bijna geen dorp zonder brouwerij. Daarnaast is het er schilderachtig mooi. Vooral het zuiden is een parel, hoewel het een behoorlijke uitdaging was om daar te fietsen met alle bagage die ik bij me had.

Wat vond je het leukste aan Nederland? Nederland heeft een enorme diversiteit aan bieren, met veel creativiteit en liefde voor het product. Helaas heb ik maar vijf verschillende brouwerijen kunnen bezoeken. Ik heb onder andere bieren geruild bij de Gulzige Gans en La Trappe.

Zijn er dingen tegengevallen? Het weer was soms een uitdaging. De meeste dagen waren behoorlijk warm. Soms dronk ik wel zes tot acht liter water op een dag!

Komt er een vervolg? Wat wordt je volgende reis? Het is zeker een droom om door te gaan met het project. Misschien komt er op een dag Bottle Post on Pedals 2.0, of een project met de naam 24 bieren – 24 landen. Op dit moment focus ik me weer op mijn leven in Berlijn met mijn vrienden, en op mijn werk bij Dolden Mädel Braugasthaus.

De route… Frankrijk: Paname Brewing Company, La Goutte d’Or, Demory, Craig Allen, Ardwen | België: Orval, La Rulles, La Chouffe, Caracole, Chimay, Boon, Lindemans, Cantillon, Duvel, Het Anker, De Koninck, Westmalle, Achel | Nederland: La Trappe, Blauwe Knoop, Nevel Artisan Ales, Bronckhorster, Gulzige Gans | Duitsland: Union, Ratsherrn.

Vorig artikelBierige dingen #15 | Mijn bieravonturen
Volgend artikelFlammkuchen met ui en spek | Perfect bij een pilsener
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.