Geniet van de lentezon op het terras van brouwerij ’t IJ in Amsterdam

Proeflokaal De Molen | Funenkade 7

0
4758
Brouwerij 't IJ | bierliefde.nl

Met de warme lentezon op je gezicht en een vers getapte IJwit in je hand is het door en door genieten op het ruime terras van brouwerij ‘t IJ aan de funenkade. Deze bekende Amsterdamse brouwerij brouwt al sinds 1985 op deze locatie – in een voormalig badhuis, grenzend aan molen De Gooyer.

Een IJ hoort erbij

Elke bierliefhebber kent brouwerij ‘t IJ en de klassiekers: IJwit, Natte en Zatte. Als je er nog niet bent geweest, plan dan deze lente nog een bezoekje aan het proeflokaal. Reis je net als ik vanuit het zuiden met de trein naar Amsterdam, dan zie je vanuit de coupé aan je linkerzijde de statige molen in de verte – een vertrouwd herkenningspunt wat ik bijna elke reis registreer. Vanaf het centraal station stap je op de tram of huur een ov-fiets. Met een kwartier trappen ben je er. Hier krijg je geen spijt van want het is goed toeven op het terras. En is het weer even wat minder, dan is er vast een plekje vrij in het ruime, maar knusse proeflokaal.

Terrasje pakken

Het nieuwste IJbier is een session IPA met een alcoholpercentage van 4% – gebrouwen met Citra en Galaxy hop. Hoppig, fris en fruitig. Ideaal om mee te starten. Kun je niet kiezen? Bestel dan een tasting met vijf proefglaasjes: Flink, Natte, Zatte, IJwit en Columbus. Naast de bieren van de standaard bierkaart stromen er altijd extra bieren uit de tapkraan, zoals bijvoorbeeld het seizoensbier van het moment. Dit voorjaar is dat Paasij – een zacht, licht kruidig lentebier met wat fruitigheid, een zoetje en een subtiel bittertje. Mijn lievelings IJ op dit moment is Flink – een frisse doordrinker. Fruitig hoppig en redelijk laag in alcohol; 4,7%. Lekkere trek? Op de snackkaart staat abdijkaas, diverse worsten en een ‘perfect gekookte eitje’.

Eén IJ is geen IJ…

Het gaat lekker bij brouwerij ‘t IJ. Sinds 2013 is er niet één, maar zijn er twee brouwerijen. In de brouwerij aan de funenkade brouwt ‘t IJ de tapbieren voor het proeflokaal bij de molen; door het raam zie je de brouwinstallatie staan. Het schijnt dat er achter de vergistingstanks nog oorspronkelijke tegels en zeephouders uit het badhuis verstopt zitten… Zo’n 700 meter verderop, aan het Zeeburgerpad, staat de tweede brouwerij; voor het afvullen van de flessen en fusten.

Brouwerij ’t IJ | proeflokaal De Molen

Praktisch: het proeflokaal aan de funenkade 7 is dagelijks open van 14.00 – 20.00 uur.

Elke vrijdag, zaterdag en zondag is er een rondleiding. Voor 6,50 euro mag je mee – een biertje is inbegrepen.  De tour duurt zo’n 20 minuten. Om 15.30 uur start de Engelstalige rondleiding en om 16.00 uur de Nederlandse. Inschrijven doe je aan de bar. Er is plaats voor maximaal 20 personen.

Als je toch in Amsterdam bent… ga dan zeker een zuur pareltje drinken bij Foeders. 

Vorig artikelBierpraat met de buuf #2 | Vrouwenbier
Volgend artikelNew brew monday : In Peccatum | Parallel Universe
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.