Bierpraat met de buuf #2 | Vrouwenbier

0
1787
Bierpraat met de buuf | Vrouwenbier | bierliefde.nl

Een zytholoog en een biersommelier. Oftewel Kim van Opdurp en Yvonne van Houtum. In Bierpraat met de buuf schrijven ze elkaar regelmatig over hun bieravonturen en maken vergelijkingen tussen Nederland en België.

Vrouwenbier

Kim van Opdurp | ZytholiciousKim is 40 jaar, houdt van bittere en zure bieren, koken en reizen. Is Zytholoog, bierkenner en hobbybrouwer. Heeft samen met haar man het bierbedrijf ‘Zytholicious’. Organiseert biertastings en geeft bier- en foodpairingadvies.

“Hey Yvonne! Super jammer dat je er eind januari niet bij kon zijn, bij het brouwen van ‘Nola’. De presentatie van deze hoppy weizen op 8 maart (Internationale vrouwendag) was een succes. Ik heb het bier gebrouwen met drie andere ‘beer geeky’ vrouwen. Ondanks het nogal feminiene aspect van project Nola, ben ik helemaal geen feministe.

Nola is een afgeleide van Sint-Arnoldus, de patroonheilige van de brouwers.

De meest gestelde en tegelijkertijd meest bizarre vraag over Nola was: “Is het dan ook een echt ‘vrouwenbier’?” Ik vind dat een raar woord; vrouwenbier. Is bier voor vrouwen anders dan bier voor mannen? Is onze smaak anders? Bier is toch gewoon bier? Bizar dat sommigen ervan uitgaan dat een brouwsel gemaakt door vier vrouwen dan ook vast een echt vrouwenbier is.

“Wat is dat dan, een vrouwenbier?” vroeg ik. Dat wisten ze eigenlijk zelf niet. ‘Ze’ waren vrouwen die niet gewend waren om bier te drinken. Meestal bedoelden ze iets in het genre van een zoete kriek a la Lindemans. Jammer om te merken dat bier bij vrouwen nog altijd een onderschat en ongekend product blijft. Niks mis met die Lindemans, ik vond het in den beginne ook het ‘walhalla’, maar toch spijtig dat veel vrouwen niet net dat stapje verder in de bierwereld durven zetten.  

Ondertussen is vrouwenbier de laatste dagen een hot item onder de beer geeks. Blijkbaar zou een supermarktketen binnenkort een bier lanceren; ‘Schultenfrau’. Volgens henzelf: Een bier voor echte vrouwen met een vleugje prosecco en chocolade. Iedereen vliegt er hier verontwaardigd bovenop. Ik veronderstel dat dit niets anders dan een flauwe 1-aprilgrap kan zijn.  

Wat vind jij van de term ‘vrouwenbier’? Heb je al veel vriendinnen kunnen bekeren tot bierliefhebbers of voel je die nood niet zo erg?

Ik kijk er naar uit om weer samen bier te drinken. Een hoppige IPA, briljante Oude Geuze of een frisse saison. Of nemen we een kriekje? Een Oude Kriek wel te verstaan, haha!”

 

Yvonne van Houtum | bierliefde.nlYvonne is 30 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

“Ha Kim! Het is inderdaad jammer dat ik onze brouw-date moest afzeggen. Maar wat in het vat zit… Goed om te horen dat Nola in de smaak valt en dat de lancering goed is verlopen. Je had de presentatie ook op de perfecte datum gepland. Misschien dat je mede daardoor ook deze vervelende vraag krijgt over vrouwenbier? Maar goed, het blijft stom natuurlijk.

De term ‘vrouwenbier’ kan gewoon niet, punt. Al heb ik wel het gevoel dat dit issue in België sterker aanwezig is dan bij ons in Nederland. Op het terras en in de kroeg zie ik de dames volop genieten van een sour, (N)IPA of een dikke stout. Dit kan uiteraard een vertekend beeld zijn, omdat ik mijn bierspots uitkies aan de hand van de bierkaart. Vanzelfsprekend ben ik dan omringd door bierliefhebbers.

Het speelt hier zeker ook, maar ik denk in mindere mate. Laatst ging ik uiteten met Jeroen. Hij bestelt een session IPA, ik ga voor een Orval. Als dezelfde ober met onze bestelling bij de tafel arriveert wordt de licht alcoholische IPA voor mijn neus gezet en de Orval bij meneer. Een aanname van de ober of puur toeval?

Eerlijk gezegd ben ik er niet zo mee bezig, met vrouwenbier. Ik voel ook niet de behoefte om er iets mee te doen. Waar ik wel in geloof is dat er voor iedereen een bier is. Daarom heb ik het tot mijn persoonlijke missie gemaakt om iedereen in mijn omgeving aan het bier te krijgen. Mijn moeder drinkt nog steeds kriekjes, maar geniet ook van een fruitige NEIPA. Mijn broer, een voormalig pilsdrinker, trekt nu af en toe een blond bier of tripel open en schrikt niet weg van een stout of IPA. Al mijn vriendinnen genieten van bier en verkiezen het vaak boven een glas wijn. Bij een vriendin staat er zelfs standaard een IPA-tje koud in de koelkast.

Ondanks dat ik zelf bijna nooit een aanvaring heb met ‘vrouwenbier’, vind ik dat we met z’n allen moeten besluiten om dat woord nooit meer te gebruiken. Neem een voorbeeld aan brouwerij Oedipus met de mooie slogan; Bier voor iedereen. Als we dit allemaal koesteren, dan komt het uiteindelijk wel goed.

Ik zie je tijdens Tour de Geuze!”

Vorig artikelNew brew monday : Kinnegar | Flying Saucer
Volgend artikelGeniet van de lentezon op het terras van brouwerij ’t IJ in Amsterdam
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.