Bierklassiekers | Het verhaal achter… Scheldebrouwerij Zeezuiper

0
4409
Scheldebrouwerij Zeezuiper tripel

Zeezuiper, de tripel van de Scheldebrouwerij hoort zeker thuis in het rijtje met bierklassiekers. Het bier werd voor het eerst in 1996 gebrouwen en is inmiddels uitgegroeid tot hét pronkstuk van de brouwerij.

Zuipen als de zee…

Scheldebrouwerij is 25 jaar geleden opgericht in Bergen op Zoom door Peter van den Eijnden en Kees van Loenhout. Het eerste bier dat ze brouwden was een zwaar en donker winterbier, gauw gevolgd door een tripel en een blonde met de namen Zeezuiper en Lamme Goedzak.

Zeezuiper verwijst naar het natuurgebied dat heel Bergen op Zoom in de late middeleeuwen van drinkwater voorzag. Door het weggraven van de veengrond bleef een uitgestrekte plas achter die een enorme hoeveelheid water kon opnemen, oftewel kon zuipen als de zee…

Eind jaren ‘90 verruilde de brouwerij het ‘Krabbegat’ voor een grotere capaciteit in het Zeeuwse ’s Gravenpolder. Dit was ook het moment waarop Kees afgescheid nam van het bedrijf en de neven van Peter, Frans en Jan Ooms, toetraden. Sinds 2008 is de Scheldebrouwerij te vinden in het dorpje Meer, vlak over de grens met België. Vandaag de dag staat grondlegger Peter nog steeds aan de roerstok samen met brouwer Jeroen Havermans.

Wie zijn die twee verwilderde gasten eigenlijk op alle etiketten? Deze ‘wildemannen’, ook wel knots en knuppel genoemd, worden sinds 1622 afgebeeld op het wapen van Bergen op Zoom. Inmiddels staan ze symbool voor de Scheldebrouwerij.

Het ‘geheim’ van de Zeezuiper

Het pronkstuk van de brouwerij is de Zeezuiper. In de eerste jaren werd de tripel gebrouwen met lievevrouwebedstro (een kruidig plantje), maar door een afnemende kwaliteit is daarvan afgestapt. Het recept is toen aangepast tot wat het nu nog steeds is.

Zeezuiper is altijd gebrouwen met een typisch Belgische abdijbier-gist. De gist is volgens de brouwers de ‘hero of the dish’. Scheldebrouwerij: “De kracht van de Zeezuiper zit ‘m vooral in de balans. Het samenspel tussen de gist en de hop, en ook de gist met de kruidigheid van koriander. Allemaal in combinatie met een mooie moutigheid.”

Zeezuiper tripel 8%

Leuk dat verhaal achter het bier, maar hoe smaakt die ‘Zeezuiper’ dan? Deze goudblonde tripel heeft een fris en fruitig aroma met subtiel wat kruidigheid van de koriander. De smaak is fris, licht zoet met een fijne hopbitterheid. 

Ter ere van 21 jaar Zeezuiper is in 2017 de tripel eenmalig op een andere manier gebrouwen. Het bier is gedryhopt met citra en mosaic. Deze ‘Schelde special’ is niet meer verkrijgbaar, maar de Hop Ruiter (gedryhopte Belgische tripel) is hiervoor een goed alternatief.

Foodpairing

Wat eet je bij een Zeezuiper? Vegetarische gele curry met kikkererwten of frisse vistaco’s met garnalen, avocadocrème en koriander (binnenkort online!).

 

25 jaar Scheldebrouwerij; daar moet op gedronken worden!

Schelde brouwerij 25 jaar

Vorig artikelNew Brew : Stigbergets Bryggeri ‘Bird in hand’ | DIPA
Volgend artikelGezonde biersnack voor bij een dubbel : palmkoolchips
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.