Bierpraat | 20 vlugge vragen aan… Do Bongers

Foto: Janina Pieterse

0
2956

Het enige wat ze miste tijdens haar reis door Azië, behalve haar vrienden, was speciaalbier. Eenmaal terug in hometown Nijmegen sloeg haar hart over bij het zien van de vacature bij brouwerij Oersoep. Van de honderdvijftig sollicitanten sprong juist zij eruit. Zo begon het brouwavontuur van Do Bongers.

“Liefde gaat door de maag” 

Drie jaar lang heeft ze met de roerstok bij Oersoep gezwaaid en trakteerde ze bierliefhebbers op fantastische bieren van wilde en spontane vergisting. Ook kettle sour ‘Schnappi’ was favoriet. Do woont en werkt inmiddels in het Schotse Aberdeen. Ze geniet daar van de rust, het platteland en de prachtige natuur met hoge bergen en wilde rivieren. Als ze niet aan het werk is bij Fierce Beer, dan springt ze op de mountainbike. Ook staat ze graag in de keuken om te experimenteren met lacto-fermentatie met lokale groenten. “Je moet jezelf wel bezig houden in Noordoost Schotland” aldus Do.

20 vlugge vragen…

1. Wat is je bijnaam?
“Do, Dominique is het nooit geweest!”

2. Met wie dronk jij je eerste bier?
“Mijn eerste speciaalbier dronk ik met Corien in Café de Plak. Een collectief café in Nijmegen waar iedereen eigenaar is. Met eerlijk eten en harde feestjes. Mooie plek.”

3. Wat is je favoriete bier op dit moment?
“Dit hangt af van de dag, het weer, wat ik kook…  Na een lange dag in de brouwerij is het fijn om een 4.5% Easy Shift van Fierce te drinken. Een zachte pale ale met Chinook & Cascade hop, vers van de pers.”

4. Wat is jouw bierland en waarom?
“Nederland, omdat de bierscene elkaar ondersteunt en samenwerkt, samen leert. Wat ik merk in de UK en Ierland is dat er veel meer rivaliteit voorkomt, wat de sfeer soms verpest. Ook Amerika staat hoog op de lijst. Educatie in bier is veel verder ontwikkeld dan in Europa en de kwaliteit is veel beter.”

5. Heb je een favoriete bierhotspot?
“#1 Bierproeflokaal In De Wildeman in Amsterdam. Geweldig personeel en de beste nieuwe bieren. Het voelt als thuis daar. #2 Café de Deut in Nijmegen. Als ik al het geld teruggestort krijg wat ik daar heb uitgegeven, dan kan ik gelijk een brouwerij beginnen. #3 De Bierhoeder in Nijmegen. Eigenaar Billy weet alle ins en outs over… alles.”

6. ‘Yeast Beast’ of ‘Hophead’?
“YEAST BEAST (sorry hoppies). De achtergrond van gist is veel interessanter en je kunt er veel dieper op ingaan. Gist heeft altijd ontwikkelende informatie. Met hop ben je na een tijdje uitgelezen.”

7. Welke bier shirts hangen er in je kledingkast?
“Dat zijn er heel veel. Een paar van bijna elke Nederlandse brouwerij, en ook de UK shirts stromen binnen. Ze zitten allemaal onder de gebruikelijke brouwers vlekken. Caustic, PA en vatensmeer.”

8. Wat is volgens jou de beste bier innovatie?
“De bier innovaties zijn niet meer bij te houden. Zelf geniet ik van bier & food pairing festivals, beer dinners en alles wat te maken heeft met het combineren van je bord tot glas.”

9. Wat is jouw ultieme bier en food combinatie?
“Bieren gefermenteerd met Brettanomyces, gecombineerd met kazen. Het is prachtig hoe verschillende producten elkaars aroma, balans en funk kunnen verruimen.”

10. Heb je een bierboek-tip?
“Designing Great Beers van Ray Daniels. Als ik even terug moet zoeken naar een berekening, dan staat alles in dit boek. Ook Oxford Companion to Beer van the Oxford University Press, edited door Gerrit Oliver. Dit boek heb ik lang geleden gekregen van Sander Kobes (Oersoep) en is sindsdien altijd bij de hand.”

11. Wat doe je als je niet met bier bezig bent?
“Dan sta ik in de keuken, luister ik naar audioboeken of spring ik op de fiets.”

12. Wat is de mooiste reis die je ooit hebt gemaakt?
“Mijn 3 weken in Portland voor het Oregons Brewers Festival. The USA beerscene heeft een behoorlijke indruk achtergelaten. Ik heb veel vrienden gemaakt waar ik nog steeds contact mee heb. Een roadtrip door de USA eind dit jaar staat in de planning.”

13. Wat is voor jou het meest legendarische live optreden ooit?
“Queens of the Stone Age met daarna Rage Against the Machine op Pinkpop 2008.”

14. Welke film moet iedereen gezien hebben?
“Ik moest even zoeken tussen mijn 3 DVD’s (ik ben niet zo’n film nerd). Pan’s Labyrinth, Amadeus en Monty Python heb ik in de kast staan. Films duren tegenwoordig veels te lang. Drie uur stilzitten zit er voor mij niet in.”

15. Heb je een guilty pleasure?
“R&B uit de jaren 90.”

16. Wie is je grootste anti-held?
“Dennis Reynolds uit ‘It’s always Sunny in Philadelphia’. Mijn meest favoriete sinister karakter in een serie ooit.”

17. Wat is volgens jou de ideale burger?
“Een burger van Wally’s in Nijmegen of ALLES MET ZAANSE MAYO!”

18. Biercocktails, go / no go?
“Altijd proberen nieuwe smaken te ontdekken staat op nummer één. Mijn interesse ligt meer in bier laten rijpen op houten vaten, waar spirit ook onder valt. Ik ga liever de diepte in met bier dan er iets aan toe te voegen. Hoewel ik eens een verse IPA met gin heb gedronken die me iets te veel beviel.”

19. Waar gaat het naartoe met Nederland bierland?
“Nederland gaat beter bier brouwen de komende vijf jaar. We moeten allemaal samenwerken om te zorgen dat de klant eerder kiest voor een lokaal gebrouwen bier dan een macro pils. De kleine brouwerijen zijn groot geworden en hebben allemaal een 20Hl of meer brouwsysteem neergezet. Ik hoop dat de volgende investering gaat worden in een lab. Dan weet je pas echt wat je brouwt.

20. Who’s next?
“Robert Muijzert van Nevel, een getalenteerde brouwer en blender.”

Meer Do? Check haar instagram.  

Vorig artikelKim’s witloof met hesp in den oven | gastblog
Volgend artikelLeffe kookboek vol met stoofpotjes en borrelrecepten
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.