In gesprek met Wortgenoten | Nieuwe, Nederlandse bier podcast

0
3176

Met een vers gezette flat white voor m’n neus (het is tenslotte nog steeds januari) zit ik binnen bij lunchroom annex bakkerij Pig & Rye in Tilburg. Het is een druilerige zaterdagochtend en ik heb zometeen afgesproken met Dyon Schlebos en Roy Maas, oftewel Wortgenoten. November 2018 ging hun eerste ‘batch’ live en natuurlijk wil ik alles weten over deze nieuwe, Nederlandse bier podcast.

In gespek met bier podcast-duo Wortgenoten

Ze kennen elkaar van 3voor12 Tilburg. Roy fotografeerde voor dit muziekplatform en Dyon recenseerde concerten. Ze dronken toen als graag samen bier. Het serieuze werk is ene jaar of tien later begonnen, in 2014. Roy is een van de oprichters van de Tilburgse brouwerij LOC brewery en Dyon startte in diezelfde periode met De Hopmannen (later kwam daar het festival Hopwagon bij). Afgelopen zomer is Roy gestopt bij LOC en sinds een paar maanden vormt hij samen met Dyon het podcast-duo Wortgenoten. Een nieuwen Nederlandse bier podcast.

Yvonne: Een Nederlandstalige podcast over bier. Wat kunnen luisteraars verwachten van Wortgenoten? Dyon: “We gaan uiteraard bieren recenseren, maar willen een gevarieerd pakket aanbieden. Denk aan verhalen over bierstijlen en de personen achter de brouwerij, de combinatie tussen bier en food, het belichten van evenementen en het laatste nieuws. We hopen hiermee een breed publiek aan te spreken. In de toekomst willen we ook op locatie opnemen, en mensen uitnodigen die bij ons aan tafel komen zitten om te praten over bier.” 

Waarom een podcast en geen vlog? Roy: “Ik hoef niet per se op beeld en daarnaast is het veel meer werk om een vlog in elkaar te zetten. In vlogs worden bieren vaak beoordeeld zonder veel achtergrond informatie. Video moet korter zijn dan een podcast. Een podcast van een half uur kun je rustig in de auto of de trein wegluisteren, een filmpje van een half uur daar moet je echt voor gaan zitten. Ik vind een podcast daardoor interessanter om te maken.” 

Podcast, hoe dan?!

Wat voor apparatuur heb je nodig? Roy: “We hebben een microfoon gekocht met usb aansluiting, die hang je aan je laptop. Voor 35 euro heb je al er een met een klein statiefje. Online zijn gratis programma’s te downloaden om de podcast mee op te nemen en te bewerken. Volg gewoon een tutorial op youtube.” Dyon: “In de toekomst willen we een microfoon met geluidskaart waar twee microfoontjes in kunnen zodat ieder z’n eigen microfoon heeft. Nu moeten we goed uitkienen waar ie staat zodat het geluid goed binnenkomt. Als een van ons wat achteruit gaat zitten, dan wordt het geluid gelijk zachter. Oh en jingles, dat willen we ook.”

Roy:”Die pomp hoor je normaal niet, maar op de geluidsopname dus wel. De hele opname klonk zacht ‘geblub’ van die pomp”

Waar nemen jullie de podcast op? Roy vertelt lachend: “Voor de testopname van ‘batch 001´zaten we te experimenteren met geluid. We zijn toen bij Dyon in de kast gaan zitten. Een soort klein washok waarin we een tafeltje met stoeltjes hebben neergezet. In die kast hangt ook een warmtepomp. Die pomp hoor je normaal niet, maar op de geluidsopname dus wel. De hele opname klonk zacht ‘geblub’ van die pomp.” Dyon: “Bij Roy thuis was het de koelkast die telkens een zoemend geluid maakte, dus als we nu opnemen dan trekken we de stekker eruit. We nemen de podcast nu relaxed bij Roy thuis op, aan tafel in de woonkamer. Het is niets anders dan een zaterdagmiddag biertjes drinken in een ontspannen sfeer.”

Jullie ‘batches’ duren ongeveer 45 minuten. Is hier bewust voor gekozen? Roy: “Ja, mensen luisteren het meest onderweg naar een podcast, en de gemiddelde reistijd op een dag is drie kwartier. Duurt een opname een uur en een kwartier, dan moet je die podcast in twee dagen luisteren en dat is onprettig.”

Wordt er veel geknipt? Roy: “Stiltes en ‘uhms’ knippen we eruit. We zeggen vaak ‘uhm’, maar dat gaat steed beter. In totaal knippen we ongeveer 10 minuten.”

Werken jullie met een script? Dyon: “Nee, eigenlijk niet. We werken wel met vaste items. Vlak voor een opname gaan we meestal samen een hapje eten en bespreken we gelijk door wat we willen opnemen. Nieuws hebben we wel van tevoren uitgezocht, en ook de bieren die we gaan drinken.” Roy: “We zijn altijd al met bier bezig dus het voorbereiden gaat vanzelf. Als ik een interessant artikel voorbij zie komen dan lees ik het. Dat had ik ook gedaan als ik geen bier podcast had. Daarnaast liggen we ook heel erg op een lijn en zijn we op elkaar ingespeeld omdat we elkaar al zo lang kennen.”

Jullie hebben 2 podcasts opgenomen. Hoe staat het met de luistercijfers, tevreden? Dyon: “We zitten nu op 70 – 100 luisteraars per podcast. Zoiets heeft aanloop nodig, en dat is prima. Wortgenoten is te beluisteren via Spotify, Itunes en SoundCloud. De gemiddelde luistertijd ligt op een half uur.”

Hoe groot is dat ‘bier podcast wereldje’ eigenlijk? Hebben jullie luistertips? Dyon: “In Nederland heb je Podjebier en Bierradio. Wij luisteren zelf graag naar Malt Coutur en the Sour Hour.” Roy: “Malt Couture is een podcast gemaakt door bierschrijver Alex Kidd met als co-hosts, comedians Stephen Loh en Michael Gabriel. Op een leuke manier drijven ze de spot met de Amerikaanse bierscene.” Dyon: “Je hebt ook diverse podcasts die erg diep ingaan op de materie. Die zijn meer interessant om te luisteren als brouwer.”

Wortgenoten bier podcast bierliefde

Favourites!

Wat is jullie all time favourite bier en/of brouwerij? Roy: “Als ik aan een IPA denk, dan kies ik voor Other Half, Trillium of Tree House. Stouts drink ik graag van brouwerijen als Prairie en Bottle Logic. We zijn beide ook erg van de zure bieren. 3 Fonteinen en Cantillon zijn altijd goed en onwijs lekker. Een nieuwkomer om in de gaten te houden is Antidoot, een brouwerij, cider- en wijnmakerij uit België. Als ik er echt maar één mag kiezen dan ga ik voor ‘Branson Jamboree’ van Prairie. Een stout gelegen op 9 verschillende barrels… ”

Dyon: “Toevallig dacht ik net aan de serie ‘Deconstructed Bomb!’ van Prairie. Een imperial stout gerijpt op espresso bonen, cacao nibs, vanille en chili peper. Vier versies dus van hetzelde bier waarbij elk ingrediënt waarop is gerijpt de aandacht krijgt. Daar word ik vrolijk van als brouwerijen zoiets doen, echt awesome! Daarnaast ben ik nog steeds fan van Frontaal, ze brouwen allround supergoed. Oh en ik heb een zwak voor klassieke Engelse bieren, zoals de saisons van Brew by Numbers en bieren van The Kernel.” Roy: “Er zijn veel Nederlandse brouwerijen die op hoog niveau brouwen. Ik wil de jongens van Nevel en Tommie Sjef ook nog even benoemen. Het enige nadeel van Tommie is dat hij nog steeds te weinig bier produceert…”

Lievelingseten: Roy: “Okonomiyaki, een hartige Japanse pannenkoek.” Dyon: “We zitten nu bij Luc Martin van Pig & Rye en zijn ramen zijn echt te gek!”

Hebben jullie een favoriete bierhotspot? Roy: “In Tilburg is dat Kandinsky en Jack’s is ook leuk. Van Moll in Eindhoven vind ik een fijne tent en ik kom graag bij Foeders in Amsterdam.” Dyon: “De Kaapse brouwers geef ik vaak als tip als mensen een dagje Rotterdam doen.”

Kopenhagen is dé bierstad. 

Welke ‘bierstad’ kun je iedere bierliefhebber aanraden? Dyon: “Kopenhagen. Ik ben daar nog niet zo lang geleden geweest en het is echt ‘super te gek’.” Roy: “Ja, fantastisch is Kopenhagen. Ik was er een paar jaar geleden en die stad is echt ‘bonkers’, je hebt daar gewoon alles!” Dyon: “Mikkeller beer celebration, Warpigs, Baghaven, Mikkeller & Friends, Mikkeller ramen restaurant, BRUS enz..” Roy: “Berlijn is ook favoriet. Als je goed zoekt dan is elke stad een bierstad, zelf Parijs terwijl Frankrijk helemaal niet zo’n bierland is.”

Willen jullie nog wat kwijt?Luister de nieuwste podcast en volg ons op Instagram.”

Vorig artikelkoffieTcacao magazine (met winactie)
Volgend artikel20 x bierfestivals en -events waar je bij wilt zijn!
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.