Bier en Oliebollen + winactie! | Iberische bal met blauwe kaas, chorizo en salie

7
3381

Elk jaar op oudjaarsdag was het een groot feest. Samen met mijn grote broer rotjes en wondertollen afsteken en daarna oliebollen eten tot buikpijn aan toe. Haha, ik durf niet eens te zeggen wat mijn recordaantal oliebollen op een dag is… Inmiddels kan ik me redelijk inhouden, en daarnaast eet ik ze ook maar een of twee keer per jaar. Soms ga ik voor een rozijnenbol, maar meestal kies ik een ‘gewone’ oliebol met heel veel poedersuiker.

Yvonne: “Met een naturel oliebol of eentje met rozijnen ben ik tot nu toe altijd meer dan tevreden geweest. Als oliebollengek kan ik mijn geluk niet op met dit inspirerende boekje vol verschillende oliebollen gecombineerd met bier. Geef het boekje cadeau of start je eigen verzameling van de bier en spijs encyclopedie met dit eerste deel.”

Bier en Oliebollen
In het kleine kookboek ‘Bier en Oliebollen’ van Internationaal Biersommelier Arvid Bergström staan 27 recepten voor verschillende oliebollen. Smakelijke zoete of hartige oliebollen, allemaal gecombineerd met een bijpassend bier.

Scroll naar beneden voor de winactie en maak kans op een van de twee kookboekjes!

Iberische bal

Ingrediënten voor 50 oliebollen

10 gram droge gist
10 gram rietsuiker
750 gram tarwebloem
15 gram zout
2 eieren
35 gram gesmolten roomboter
750 gram handwarme melk
125 gram Danablu
80 gram plakjes chorizo
Verse salie voor de garnering

Zo maak je het…

Doe de gist in een kommetje. Voeg 25 gram van de 750 gram handwarme melk toe. Doe de 10 gram rietsuiker erbij. Laat het even staan totdat je de gist in wolkjes ziet ‘ontploffen’. Meng de tarwebloem en het zout in een kom en voeg nu in één keer de rest van het vocht toe. Doe hier de eieren en de gesmolten roomboter bij en roer of meng het. Voeg na vijf minuten de gezwollen gist toe. Zet het beslag een uur weg op een warme plek, zodat de gist het deeg kan laten rijzen.

Maak eerst de neutrale oliebollen en vul ze na het frituren. Bak de oliebollen in een frituurolie van 180 graden Celcius. Maak de oliebollen niet te groot, 25 gram per oliebol is dan handig om aan te houden. Gebruik een ijslepel of twee lepels om deegballen te vormen. Bak de oliebollen goudbruin in ongeveer 5 – 8 minuten.

Snijd de oliebollen open en smeer een beetje blauwe kaas op beide helften. Leg een plakje chorizo op elke helft. Je kunt nu kiezen of je ze weer op elkaar legt of de helft serveert.

Tip: Leg ze na het frituren en uitscheppen in een schaal met keukenpapier en gebruik wat fijn gesneden salie als garnering.

Arvid’s foodpairing…

Bloedbroeder: De Haagse brouwerij Kompaan staat in een oude krokettenfabriek op de Binckhorst. Zij brouwen de winnaar van het beste bier van Nederland van 2017, de Bloedbroeder. Het is een zeer donker bier. Het heeft een volle en sterke geur. In het aroma ruik je een klein beetje port en de geroosterde en gebrande geuren van de mout. Blauwe kaas is intens, chorizo ook. En daar hoort een intens bier naast. Het zoutige van de kaas maskeert een beetje de bittere smaak van deze Russian Imperial Stout. Het zoete van de kaas proef je nu een stuk beter. Het lichtpittige in de chorizo wordt juist iets versterkt door de bitters uit het bier. Dit is echt een combinatie waarbij veel gebeurt. Helemaal als je ook de salie toevoegt!

Winactie

Omdat ik vind dat iedereen een speciale oliebol verdient, heb ik een leuke winactie voor jullie geregeld, en mag ik twee kookboekjes verloten! Wat je moet doen om kans te maken op het ‘Bier en Oliebollen’ boekje? Laat een reactie achter onder aan deze blogpost en vertel daarin over jouw meest bijzondere oliebollenavontuur of laat weten wat jouw favoriete bol is en waarom.

Deze winactie loopt tot vrijdag 28 december 20.00 uur. De winnaars worden direct na sluiting bekendgemaakt zodat de boekjes zaterdag nog op de post kunnen!

Vorig artikelAwesome autumn | Mijn herfstige bieravonturen!
Volgend artikelDe meest gelezen posts van 2018 #bestnine
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

7 REACTIES

 1. net mijn kerstdiner met bierpairing achter de rug, zeer geslaagd geweest, nu door met oud en nieuw met oliebollen maken en daar bier bij drinken. heel gelukkig wordt mijn vriend daar van en zeker van alle ideeën die vast in dit boekje staan.
  mijn vorige stukje was verdwenen. dus nu nog maar een poging.

 2. net een kerstmenu achter de rug met bier en food pairing, wat zou ik graag in die trend doorgaan met oud en nieuw, ondanks dat ik dan wel moet werken nog, maar als ik thuis ben lekker nog een biertje samen met mijn vriend en wat hapjes er bij.

 3. Dit is écht het ultieme cadeau voor mijn vriend… Een Enorme bierliefhebber en hij maakt ook nog eens heerlijke oliebollen! Hij houdt zelfs een bierapp bij!
  Ik heb helaas geen bijzonder oliebollenavontuur die teruggaat naar mijn jeugd. Mijn ouders en mijn oma kochten iedere Oud en Nieuw een zak vol oliebollen bij de bakker. Voor mij altijd een oliebol zonder krenten! Sinds ik met mijn vriend ben, neemt mijn schoonmoeder oliebollen van haar werk mee. Ze werkt namelijk bij een bakker. Ik merk dat het assortiment op haar werk met het jaar wordt uitgebreid!
  We kunnen dit jaar kiezen uit oliebollen met cranberry’s, kaneelbollen, sneeuwbal met slagroom erin, berlinerbol, appel beignet, banaan beignet, ananas beignet… en gelukkig ook nog oliebollen met en zonder krenten!
  Sinds dat mijn vriend zelf oliebollen bakt, ervaar ik het verschil tussen een bakkers oliebol en een oliebol die er niet perfect rond uitziet, maar wel MEGA lekker smaakt!
  Mijn vriend is op kook/bak-vlak van het uitproberen, maar durft in een oliebol geen rare fratsen uit te halen. Het bakproces duurt al vrij lang en wanneer het uitprobeersel niet lekker blijkt te zijn, kun je weer opnieuw beginnen!
  Dit boekje laat hem wél uit zijn comfortzone komen door simpelweg de stappen te volgen die in het boekje beschreven staan.
  Ik kan niet wachten op zijn nieuwe creaties!!!!

 4. Vanuit vroeger uit stond ik altijd het deeg te kneden voor de oliebollen die mn vader dan de hele dag door bakte voor vrienden en familie, het was altijd een zoete inval bij ons thuis. Nog steeds trouwens, heerlijk vind ik dat. Sinds 4 jaar woon ik samen met vriendin, en die verjaart op de 30e , en wij zijn beide vroeger opgegroeid met “op je verjaardag mag je kiezen wat je wilt eten” en het leuke is, haar lievelingseten is oliebollen dus nu eten we al een aantal jaar oliebollen met haar verjaardag, met de nodige variaties en vooral (mis)creaties, maar het blijft altijd een leuke dag waar de hele dag door oliebollen op t menu staan, en dan lusten we de 31 bijna geen oliebollen meer hahaha !

 5. Elk jaar ontstaan er zowel tijdens het bakken als opsmikkelen talloze avonturen! Van mijn vader die er jaren geleden voor het eerste Schotse cheddar indeed, tot aan het moment dat ik nu zelf in mijn garage sta te bakken en er vrienden langskomen voor een hapje….en drankje uiteraard!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.