Het is inmiddels traditie geworden om jaarlijks een overzicht te delen met mijn persoonlijke favoriete blogposts van het afgelopen jaar. En wat voor jaar! 2017 was het jaar waarin ik de titel Internationaal Biersommelier heb behaald.
Een jaar vol interessante ontmoetingen, bierontdekkingen en -avonturen! Ik heb verschillende brouwerijreportages mogen maken en beleefde de meest toffe biertrips. Ook mocht ik plaatsnemen op de jurystoel bij de Brussels Beer Challenge en als afsluiter van dit fantastische jaar mocht ik ook nog eens het rijtje van de Bier! Top 30 sluiten.
Mijn persoonlijke #bestnine2017 in willekeurige volgorde…
Tony’s Chocolonely karamel zeezout verjaardagstaart met Guinness
Wie is er geen fan van de karamel zeezout chocoladereep van Tony’s Chocolonely? Het is mijn favoriete reep dus het perfecte ingrediënt voor mijn ideale verjaardagstaart! Deze non-bake monchoutaart heeft een bierige touch door de taartbodem van bastognekoeken en Guinness. En bierdrinker of niet… deze smeuïge taart viel bij alle verjaardagvisite in de smaak!
YES, geslaagd! Internationaal Biersommelier
Eigenlijk is dit toch wel mijn ultieme hoogtepunt van het afgelopen jaar. Afgelopen maart ging ik samen met 18 andere bierenthousiastelingen naar het Oostenrijkse Obertrum am See en behaalde de titel van Internationaal Biersommelier.
Hopscheuten: het witte goud van Poperinge
Het zijn de uitlopers van de hopplant die in de winterperiode in het West-Vlaamse Poperinge voor de nodige reuring zorgen. Ik heb het over hopscheuten, ook wel het witte goud genoemd. In januari heb ik samen met Sofie en Annelies een tour gemaakt door dé hopstreek van België, en heb ik voor het eerst deze delicatesse gegeten. Rauw, gebakken, gefrituurd of geblancheerd? Het kan allemaal!
Reportage: de speeltuin van VandeStreek-bier
Het maken van reportages is één van de leukste dingen die ik doe als freelancer. Eén van de reportages die ik het afgelopen jaar mocht maken was bij VandeStreek-bier uit Utrecht.
Vlak voor de opening van de nieuwe brouwerij bezocht ik de broers Sander en Ronald van de Streek in hun nieuwe pand op het bedrijventerrein Nieuw Overvecht. Tijdens een korte rondleiding spraken we voornamelijk over de Playground IPA alcoholvrij, ‘s lands eerste ipa met nul procent alcohol.
Lowlander botanical dinner
Ik mocht aanschuiven tijdens één van de Lowlander botanical bierdiners in het Smaakmuseum. Met een gezellige club bierliefhebbers zaten we aan een lange tafel midden in de enorme (moes)tuin van het Smaakmuseum. Omringt door vrolijk kleurende bloemen was het genieten van de lekkerste gerechten bereid met planten, kruiden en specerijen uit het Smaakmuseum.
Liefmans Goudenband
Een ander hoogtepunt van 2017 was het bezoek aan Liefmans! Onder het genot van een glas Goudenband sprak ik met Rosa Merkx (eerste Belgische brouwster) en bouwmeester Marc Coesens over dit iconische bier. Een uitgebreide privé tour, een aantal bijzondere proevertjes en zo’n vier uur later verlieten we de brouwerij. Top middag! Het bezoek aan brouwerij Liefmans was onderdeel van de biertrip naar Oost-Vlaanderen. Een uitgebreide blog over dit brouwerijbezoek komt binnenkort online.
8 bier tips voor een weekendje Gent
Na de Vlaamse Ardennen stond een weekendje Gent op het programma. Een vriendelijke, fijne stad om te verblijven en een heerlijke plek om rond te dwalen door smalle straatjes of om vanaf het water te aanschouwen per vlot, kano of met een bootje. Het historische centrum staat vol met imposante gebouwen en torens, met als absolute hoogtepunt kasteel Gravensteen (als enige overgebleven middeleeuwse burcht in Vlaanderen). Op biergebied is er eveneens veel interessants te ontdekken in Gent. De leukste tips heb ik voor je verzameld.
Midzomeravond in de Gulpener hoptuin | Chef’s collaboration diner
Midzomerdag is de langste dag van het jaar en valt op 21 juni. En met warm en zonnig weer is dit natuurlijk de perfecte dag voor een gezellig feestje in de hoptuin bij het Gulpener BrouwLokaal. Het Chef’s Collaboration diner was een bourgondische verwennerij met Gulpener bieren en de lekkerste gerechten bereid door restaurant l’Atelier.
bierHOTSPOT: Flammkuchen en bier bij Tappunt Den Bosch
Flammkuchen en bier. De perfecte combinatie voor een avondje happen en doorzakken met vrienden, een vrijdagmiddagborrel met collega’s of een bourgondische lunch. Tappunt is sinds begin september te vinden in het centrum van Den Bosch en is het allereerste flammkuchenrestaurant in Nederland. Met een ruime keuze aan zowel hartige als zoete flammkuchen en een aanbod van zeventig speciaalbieren heeft de Brabantse hoofdstad er een smakelijke bierhotspot bij.
Hoppy 2018!
Iedereen een hele fijne jaarwisseling gewenst!! Enorm bedankt voor alle support het afgelopen jaar. In 2018 staan er weer leuke bieravonturen gepland die ik graag met jullie deel op deze blog.
Proost! Liefs Yvonne