Nederland’s eerste alcoholvrije IPA uit de ‘speeltuin’ van brouwerij vandeStreek bier

Herpublicatie Schuim magazine zomer 2017 | Tekst: Yvonne van Houtum | Foto’s: Peter Arno Broer

0
3799

Een jaar of vier geleden kwamen Sander en Ronald van de Streek in contact met een Duitse brouwmeester die een expert bleek op het gebied van alcoholvrije pils en weizen. Dat bracht hen op het idee van een alcoholvrije IPA. In de daaropvolgende periode is langzaam maar zeker het geheim van het alcoholvrije brouwen aan de broers overgedragen. Ze hebben deze kennis toegepast op hun eigen receptuur en zo is in het voorjaar van 2017 ’s lands eerste alcoholvrije IPA op de markt gebracht. ‘Playground Non Alcoholic IPA‘.

Onderstaande reportage stond in Schuim magazine #5 en is gemaakt in het voorjaar van 2017, vlak na de lancering van de alcoholvrije IPA. Zo’n negen jaar geleden brouwden Sander en Ronald hun eerste homebrew. Inmiddels hebben de brouwbroers alweer bijna twee jaar een eigen brouwerij in Utrecht. Hun ‘playground’, zoals ze hem zelf noemen. Playground Non Alcoholic IPA is inmiddels opgenomen in het vaste assortiment van vandeStreek bier. *Het is een alcoholarm bier en bevat minder dan 0,5% alcohol. Het bier won de ‘European Revelation’ award, een goude medaille, op de Brussels Beer Challenge 2018.

Het zoet verbloemen

Waarom juist een IPA? “Omdat het die ranzige zoete smaak verbloemt!” lacht Ronald. “In een alcoholvrij bier zit behoorlijk wat restsuiker, en dat proef je. Bij deze gist en deze methode past een IPA-type goed. De hop kan veel verbloemen en bovendien een flinke bitterheid geven.” Sander legt verder uit: “Je zou met deze manier van brouwen geen saison kunnen maken. Bij dat biertype staat de gist centraal, dus een saison zonder alcohol lukt niet, of hoogstens misschien met een heel andere techniek of met kruiden.

De alcoholvrije IPA bevat vijf soorten Amerikaanse hop, overwegend citrusachtig en fruitig: Columbus, Chinook, Citra, Cascade en Equinox. Sander: “De Equinox hadden we ook in de Katapult IPA zitten.” Ronald: “Daarom zit ie er ook in, we hadden hem over. Als we de alcoholvrije IPA opnieuw brouwen, kunnen we niet garanderen dat dezelfde hop er weer in zit. We hebben de restjes gebruikt.” Naast behoorlijk wat hoppen is er ook gekozen voor vier moutsoorten. Speciaalmouten met zo min mogelijk vergistbare suikers, want dat is essentieel voor een alcoholvrij bier.

Saccharomycodes ludwigii

Het brouwproces van alcoholvrij bier is in principe hetzelfde als dat van ieder ander bier. Wel moet je weinig mout gebruiken, want enzymen uit de mout zetten zetmeel om in vergistbare suikers, en uiteindelijk alcohol, en daarom moet je met een paar dingen rekening houden. Bij het brouwen van alcoholvrij bier zijn bovenal de eisen aan de hygiëne nog strenger.

Ronald: “Er zitten redelijk veel restsuikers in het bier, dus er mag absoluut geen ander brouwgist bij komen. Niet in het bottelproces, niet in de vergistingstank, nergens.”

“Het afvullen van de flessen moet dan ook op een compleet gestoomde, schone bottellijn. Veel kleine brouwerijen hebben die niet en kunnen niet voorkomen dat er brouwgist bij komt. Dan loop je het risico van te veel alcohol en schuim.” Naast de strikte hygiënisch is de gistkeuze van belang. Voor de alcoholvrije IPA is een speciale gist gebruikt, Saccharomycodes ludwigii. Die produceert geen of minder alcohol en kan minder goed overweg met maltose en suikers. “De verwerking en het opkweken daarvan is moeilijker. Het is namelijk geen korrelgist die je erbij kunt gooien, je kweekt hem zelf op. Wat wil zeggen dat je wort moet maken die geschikt is voor die speciale Saccharomycodes ludwigii. Als je normale bierwort voor de tweede keer gaat gebruiken, kan die er alweer beter tegen, dus daar moet je rekening mee houden.”

*Limonade

Playground Non Alcoholic IPA bevat minder dan 0,5% alcohol. Volgens de Nederlandse wet (bierverordening) mag de benaming ‘alcoholvrij’ uitsluitend worden gebruikt als een bier ten hoogste 0,1% alcohol bevat, anders moet de term ‘alcoholarm’ worden vermeld. Hierin heeft vandeStreek bier het voordeel dat de alcoholvrije IPA in Duitsland is gebrouwen en dus is geïmporteerd (in Duitsland geldt een limiet van 0,5% alcohol om een bier alcoholvrij te mogen noemen). Willen de broers in de toekomst het bier in Utrecht brouwen, dan moeten ze het officieel alcoholarm noemen. Ronald: “Als we de IPA uiteindelijk in onze nieuwe brouwerij op grote schaal brouwen komt het bier in ons vaste assortiment.” Sander: ”Daarnaast hebben we nog een aanvullende vergunning nodig om in onze brouwerij alcoholvrij te mogen brouwen. Het brouwproces is gelijk, maar het is een administratief dingetje. Volgens de wet valt het namelijk onder limonade.”

Uitverkocht!!

De alcoholvrije, of eigenlijk dus alcoholarme IPA is fris van smaak met citrusvruchten, tropisch fruit en een aangename bitterheid. Doordat er nagenoeg geen alcohol in zit, kun je na het drinken nog veilig in de auto stappen. De batch van 40 hectoliter is inmiddels uitverkocht en wegens succes komt er half juni nog een dubbele batch aan. Sander en Ronald zijn trots dat ze de allereerste in Nederland zijn met een alcoholvrije IPA in het bierassortiment.

Ronald: “Iedereen gaat zich hier natuurlijk aan meten, dus hij moest ook wel een beetje goed zijn.”

“Ik hoop dat er over een half jaar vijf, tien of misschien wel vijftien goede alcoholvrije IPA’s verkrijgbaar zijn in Nederland. Laat maar komen!”

Vorig artikelDROP IT! kruidige ijsthee van The Holy Kauw Company
Volgend artikelBierpraat met de buuf #1 | Een maandje alcoholvrij…
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.