Botanisch dineren met Lowlander

0
1439

Liefde voor smaak! Smaak van de Lowlander bieren en smaak van de prachtige planten, kruiden en specerijen uit Het Smaakmuseum in Odijk waarmee chef Jasper een geweldige eetbeleving heeft neergezet – chapeau. Vorig weekend was de start van de Lowlander botanical dinner series met drie bijzondere bierdiners in Het Smaakmuseum. Ik mocht op zaterdagnamiddag aanschuiven aan de lange tafel midden in de enorme (moes)tuin, omringt door vrolijke kleurende bloemen. Op 22, 24 en 25 augustus zijn er nog eens drie diners, maar dan op een andere, inspirerende locatie bij Greenhouse Living in Rotterdam.

Het Smaakmuseum is te vinden op het terrein van De Bijenakker in Odijk, dat is vlakbij Utrecht. Het museum verzamelt historische plantenrassen, oude kooktechnieken en bereidingswijzen. Om de tuin op z’n mooist te ervaren starten we om 16.00 uur, met gelukkig een stralende zon. Na een smaakvolle bite met een bijpassend bier neemt Henk ons mee naar Het Smaakmuseum. Hier vertelt hij over bijna alles wat er groeit en bloeit. We proeven wat, krijgen een heilig boontje, nemen een kijkje bij de varkens en lopen daarna via het hopveld*, langs de kassen en de pruimboomgaard naar de sfeervol gedekte tafel. Hier staat ons een proeverij van tomaat te wachten, geserveerd met bramen, sumak en Oost-Indische kers. Hierbij is een combinatie gemaakt met het nieuwste Lowlander bier, een American Pale Ale gebrouwen met bloedsinaasappel, grapefruit en sumak. Een geweldige smaaksensatie dat kan ik je zeggen!

Over de overige gerechten van het diner lees je meer bij de onderstaande foto’s!

Dit was een smaakvolle bite! Gebakken brood met yoghurt, hymalaya komkommer, eetbare bloemen, klaverzuring en koolzaadpoeder. De citrustonen van de klaverzuring combineren mooi met een verfrissende en fruitige Lowlander white ale.

*Het hopveld ligt achter Het Smaakmuseum aan de rand van De BijenAkker, vernoemd naar de bijen en het imkeren. Het hopveld is een samenwerking tussen Henk en Maaike van De BijenAkker en Brouwerij Hommeles. Een keer per jaar wordt er hiermee een bier gebrouwen en daarnaast levert de imkerij ook de lindenhoning voor het Houtens honingbier van Brouwerij Hommeles.

Op het bord hierboven liggen gegrilde bietjes met aardappel crumble, stengelsla, jus van wortel en (super mals) kalfsvlees geïnfuseerd met ketoembar en theeblaadjes. Een prachtig gerecht gecombineerd met de fruitig hoppige en licht kruidige Lowlander I.P.A. die gebrouwen is met koriander en witte thee.

Wauw wat een afsluiter! Aardbeitjes met blonde chocolade met een robuuste Lowlander Poorter, gebrouwen met zouthout en vanille. Nog eens; wauw!

Wil je meer weten over de bieren van Lowlander? Ik schreef al eens een blog over de eerste drie bieren uit het assortiment; Lowlander beer – brewed with botanicals. Ook over het nieuwste bier – Pale Ale – schreef ik onlangs een blog, met biercocktail recept; Lowlander American Pale Ale

Vorig artikelSpicy bierbrood met jalapeño en cheddar
Volgend artikelPlanet Oedipus
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.