Spicy bierbrood met jalapeño en cheddar

0
2085

Lag vorig jaar de focus in de moestuin nog op de tomaat, dit jaar is het de peper die mag shinen in de kas. En mede door de warme junimaand is de oogst behoorlijk goed, met; Holy mole, Jalapeño, Jalapeño purple, Sport pepper, gele Habanero en Banana Supreme. Superleuk natuurlijk, maar wat doe je met zo veel pepers? Een jalapeño cheddar bierbrood bakken bijvoorbeeld. Een fijne biersnack of bijgerecht bij een Mexicaanse maaltijd, die bovendien zonder al te veel moeite op tafel staat. Lekker luchtig en lichtpittig, en nog lekkerder met een klodder zure room.

De meest bekende chilipeper is de jalapeño. In onrijpe toestand hebben de meeste van deze pepers een groene kleur, waarna ze rood kleuren als ze rijpen. Er bestaan ook gele, oranje, paarse en zwarte jalapeñohybrides. Voor het bierbrood heb ik twee groene jalapeños gebruikt. Gezien het lichtpittige karakter van het brood, ga ik de volgende keer voor drie stuks.

Ingrediënten voor één jalapeño cheddar bierbrood

  • 390 gram bloem
  • 2 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel baksoda
  • 1 theelepel zout
  • 135 gram cheddar kaas
  • 2-3 jalapeño pepers
  • 1 flesje bier (voor dit bierbrood heb ik Pils toegevoegd)
  • 40 gram ongezouten roomboter

Wat je nog meer nodig hebt…

  • Een cakeblik en een velletje bakpapier.

Zo maak je het…

  • Verwarm de oven op 175 graden.
  • Meng in een grote kom bloem, suiker, baksoda en zout door elkaar.
  • Rasp de cheddar kaas en snijd de jalapeño pepers fijn (verwijder de zaadjes).
  • Meng de 100 gram geraspte kaas en de fijngesneden pepers door de bloem.
  • Voeg het bier toe en roer met een lepel tot een mooi beslag.
  • Leg een velletje bakpapier in een cakeblik en schep het beslag in het blik.
  • Smelt de boter, giet over het bierbrood en maak af met de rest van de geraspte cheddar kaas.
  • Bak het bierbrood goudbruin in 45-50 minuten en laat nog 15 minuten afkoelen.

 

Vorig artikelBierige dingen in beeld #7
Volgend artikelBotanisch dineren met Lowlander
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.