Wandelen tussen het groene goud tijdens de Gulpener hoptocht

2
1419

September is de maand van de hopoogst. Het is de meest arbeidsintentieve maand van de hopteelt, en de maand van de hoppefeesten, de kroning van de hopkoningin en nog veel meer hoppige evenementen.

Vorige jaar ben ik in deze periode afgereisd naar de Hallertau-streek in Zuid-Duitsland om te kijken bij één van ’s werelds grootste hopgebieden en zo nog meer te leren over ‘Das grüne Gold’. Dit jaar was ik een behoorlijk stuk dichterbij en liep ik mee tijdens de hoptocht van de Gulpener bierbrouwerij.

Gulpener hoptocht

In het tweede weekend van september vindt de jaarlijkse Gulpener hopoogst plaats in Reijmerstok (vlakbij Gulpen). Samen met zo’n 200 vrijwilligers bestaande uit familie en vrienden van de brouwerij wordt de hop geoogst. Naast het plukken van de hopbellen zijn er diverse activiteiten op deze dag en kun je deelnemen aan één van de biercolleges. De dag na de oogst is de dag van de hoptocht. Een wandeling van zeven kilometer door het Limburgse heuvellandschap die begint bij de Gulpener brouwerij en eindigt bij de hopvelden. (Geen zorgen, na de oogst op zondag is er nog meer dan voldoende hop over. Deze hoppen worden een paar weken later geoogst).

In totaal liepen ruim 900 sportieve bierliefhebbers mee aan deze twaalfde editie, ik voor het eerst. Ondanks de slechte weersvoorspellingen is het zo goed als droog gebleven en heb ik enorm genoten van de hoptocht; door de weilanden, heuveltje op en weer af. Het biertje en de burger tijdens de pauze voelde echt als verdiend! De laatste bierstop was bij de hopvelden, waarna we door een soort van erehaag van hop uitkwamen bij het feestterrein. Een sfeervolle locatie met houtsnippers, hooibalen en lampjes, Gulpener bieren uit de tapkranen en verschillende foodtrucks om de honger te stillen. Volgend jaar wil ik de tocht en het feestje nog eens overdoen en dan denk ik dat ik een slaapplekje in de buurt regel…

Het bestaat echt!; Château Neubourg. Je weet wel van dat bekende blauwe flesje geweldige pilsener.

Mmmm een welverdiende traktatie halverwege de wandeltocht!

De erehaag van hoppen! Dit is het allereerste hopveld wat is aangelegd in Reijmerstok.

Lekker warm zittend op de hooibaal met een hapje en een biertje in de hand. Een knusse, bourgondische feestlocatie!

Neerlands hop

De Gulpener hopvelden in Reijmerstok zijn de grootste in Nederland. Andere hopvelden in ons land (voor zover bij mij bekend) zijn te vinden in Epe, Schijndel en Odijk. In Epe worden vier Amerikaanse hoprassen geteeld en vers verwerkt door brouwerij De Molen. In Schijndel wordt flink geexperimenteerd met verschillende hoprassen (Saphir, Hersbrücker, Markum, Magnum, Taurus). In totaal staat er zo’n 50 are hop waarvan een deel wordt gebruikt voor de bieren van brouwerij Sint Servattumus. In Odijk vindt je het smaakmuseum met aan de rand de De BijenAkker, vernoemd naar de bijen en het imkeren. Het hopveld is een samenwerking tussen de BijenAkker en brouwerij Hommeles.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.