De Nieuwe Wijnsurvivalgids | Wijnboek voor bierdrinkers

0
1416

Rood, wit, rosé en bubbels. Veel meer weet ik niet over wijn. Ja, dat ik een droge witte wijn verkies boven een zoete witte wijn of een rosé. Dat ik bubbels alleen drink als er wat te vieren valt (en me een glas wordt aangeboden) en dat rood mijn favoriet is, het liefst een kruidige variant. Met deze summiere wijnkennis begon ik aan het ‘wijnboek voor bierdrinkers’, geschreven door wijngoeroe Ilja Gort.

Yvonne: “De Nieuwe Wijnsurvivalgids in een vermakelijk boek waarin je door middel van een eenvoudige uitleg kennismaakt met de wereld van wijn. Leuk om cadeau te geven, of houd het boek lekker zelf. Als bierliefhebber wil je toch enigszins een basiskennis hebben over wijn?”

Hoe word ik een wijntijger?

Of dit de vraag is die je jezelf stelt voordat je dit boek leest weet ik niet, maar dat je meer over wijn wilt weten is duidelijk wanneer je dit boek aanschaft. Hoe maak je bijvoorbeeld een keuze uit de wijnkaart in een restaurant, hoe proef je het verschil tussen een goede en een slechte wijn en waar let je op als je een wijn gaat kopen? Ik hoop hier achter te komen met De Nieuwe Wijnsurvivalgids van Ilja Gort, een beginners wijnboek voor de bierdrinker.

Kiezen…

Er bestaan honderden druivensoorten. In de wijnsurvivalgids is te lezen dat van de pinot noir druif de lekkerste wijn op aarde wordt gemaakt. En dan wel uit de Bourgogne. Daarnaast zijn soorten toegelicht zoals: cabernet sauvignon, merlot, sauvignon blanc, chardonnay en riesling.

Ilja Gort: “Er zijn hele lekkere wijnen die bijna niets kosten, en peperdure wijnen die zo door het putje kunnen. De prijs zegt weinig. Het gaat om de smaak. Als we een slok nemen en de smaak is meteen weg, dan is het geen goede wijn. Niet opdrinken, andere wijn opentrekken.” pagina 43.

Welke wijn wel en welke wijn niet? Wat een simpele opsomming lijkt van wel en niet lijstjes, blijkt toch wat ingewikkelder te zijn na het lezen van de toelichting. De conclusie is vaak, en ergens begrijp ik dat ook wel, dat je zelf proefondervindelijk aan de slag moet. Rode wijnen als; beaujolais, corbières en costières de nîmes hoeven we volgens Gort niet te bestellen, al zijn er altijd verrassingen… En heb je eens geld te veel, dan bestel je lekker een flesje bordeaux grand cru. Ben je meer van de witte wijnen? Ga dan op zoek naar een graves waar ‘pessac-léognan’ op staat. Deze behoren tot “de lekkerste wijnen op de planeet”.

Proeven en wijndrinken

Het proeven van wijn doe je, net zoals bij bier, voornamelijk met de neus. Wijnproeven is zo lang mogelijk niet drinken. Hoe bruiner de rode wijn, hoe ouder de wijn is. En is je rosé oranje van kleur, dan is ze te oud. Na het kijken ga je walsen om de geur los te maken,  daarna ruik je aan de wijn en vervolgens mag je slurpen. Professioneel slurpen is slurpen en uitspugen.

Witte wijn zet je een uurtje in de ijskast en drink je op een graadje of elf. Rosé idem dito. Rode wijn drink je het best rond de zeventien graden. In de zomer drink je een glas rood wat koeler. In welk glas schenk je de wijnen, wat is decanteren, hoe lees je een etiket en hoe bewaar je wijn? Het is allemaal in de gids te lezen.

Weetjes en wijnverhalen

De theorie uit de wijnsurvivalgids is erg leerzaam en op een vermakelijke manier opgeschreven, maar waardoor het boek voornamelijk lekker wegleest zijn de weetjes, tips en wijnboerenverhalen… Deze verhalen ga ik uiteraard niet verklappen, maar als je wel eens naar ‘Gorts Wijnkwartier’ kijkt op televisie, dan heb je vast een idee van de toonzetting is.

Vorig artikelArretjescake met pecannoten en rozijnen
Volgend artikelGoose Island Bourbon County Brand Stout | Het zwarte goud uit Chicago
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.