Wat je als bierliefhebber moet weten | Het nieuwe boek van Fiona de Lange

0
1469

Fiona de Lange heeft in haar nieuwste boek ‘Wat je als bierliefhebber moet weten’ 350 essentiële feiten, tips en bierwetenswaardigheden verzameld. Denk aan vragen als: Hoe is bier ontstaan? Wat is het verschil tussen een wit- en een weizenbier? Waarom heeft Engels bier geen koolzuur? Welke verschillende vergistingsmethoden zijn er? Waarom smaakt pils zo lekker bij een bitterbal? Hoe schenk ik een bier in? Moet een fles liggend of staand bewaard worden? En ga zo maar door…

Voor mij veel herkenbaarheid in de vragen en antwoorden, maar erg prettig om al deze weetjes gebundeld te hebben in een duidelijk en overzichtelijk boek. Uiteraard staan er ook vragen in waarvan ik het antwoord niet wist. Zo weet ik nu hoe het ‘waarschijnlijk’ zit met de naamgeving van blond, dubbel, tripel en quadrupel, dat er in de VS nu al bijna vijfduizend brouwerijen zijn en waar ik allemaal op moet letten bij de aanschaf van een gerijpt bier. Handig toch?!

    

Het boek is opgedeeld in verschillende hoofdstukken die beginnen bij de basis. Wat is bier en wat zijn de ingrediënten? Ook wordt er ingegaan op de verschillende bierstijlen, het kopen van bier en wat er op het etiket staat. De stappen van het bier proeven worden doorgenomen, hoe serveer je een bier?, wat is het juiste glas? en wat zijn de trends en innovaties. Erg interessant is het hoofdstuk gericht op bier en eten. Fijne informatie voor als je eens een bierdiner wilt organiseren. Om je een beetje een idee te geven van de vragen in dit boek deel ik nummer 174.

174 Welke bieren zijn heerlijk als aperitief?
Als je bier naast het eten drinkt, is het belangrijk om tijdens het aperitief niet met een te zwaar bier te beginnen. Met name alle hoog suikerhoudende bieren moet je zelfs mijden. Deze passen goed bij het dessert. Denk aan de dessertwijnen, die zijn zoet en vind je ook pas aan het einde van de avond terug bij een gerecht. Kies voor de frisse lichte bierstijlen zoals een pils, amber-, wit- of weizenbier, saison of een geuze. Een fris blond bier kan natuurlijk ook zoals het rond de 6 procent alcohol bevat. Het is belangrijk om vooral bieren te kiezen met frisse citrustonen afkomstig van de hop of bieren met een tarwezuurtje. Dit wekt de hoger op en de bieren zijn licht verteerbaar.

Wat je als bierliefhebber moet weten is een handig en interessant boek voor zowel bierprofessionals als -liefhebbers. Je steekt er altijd wel iets van op en het is een fijn naslagwerk om snel nog even je geheugen op te frissen.
Het boek is te koop voor 19,99.

Vorig artikelBierige dingen #5
Volgend artikelBammetjes Bier! Gemaakt van gered brood
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.