Bierige dingen #5

0
971

Uitslapen, een dagje weg, lekker buiten de deur eten en dingen doen waar je anders niet of nauwelijks aan toekomt. Je raad het al, ik had een heerlijke week vakantie in de afgelopen maand. Eindelijk tijd om de stapel biertijdschriften en -boeken eens rustig door te lezen en inspiratie op te doen. Helemaal stil gezeten heb ik in die week niet want Jeroen en ik hebben samen ons eerste biertje gebrouwen. Enorm leerzaam en super leuk om te doen! De rest van de maand mei mocht ik gewoon weer aan de bak, zowel op kantoor als op locatie en achter de tap.

Saison in de maak…

Na het brouwen heb ik van het graanafval, de bostel, een bierbostelbrood gebakken. Helemaal niet moeilijk om te maken zo’n brood  en erg lekker om het vers te eten met wat roomboter of zachte blauwe kaas.

En wil je helemaal los gaan dan doe je daar bovenop nog eens extra dik beleg. Zo’n royaal beboterde en belegde snee brood noemen ze in Denemarken trouwens smørrebrød. Traditioneel Deens en het meest populaire lunchgerecht van het land. Smørrebrød van bierbostel met drie verschillende toppings. Een romige, vissige snee met zalm en garnalen, een hartige creatie met rosbief en pesto en een smeuïg, fris smørrebrød met hummus, komkommer en radijs.

Niet geheel in chronologische volgorde want het was nog voor mijn weekje vrij dat ik een reportage heb gemaakt bij VandeStreek-bier in de spiksplinternieuwe brouwerij. Tijdens het gesprek dronken we een alcoholvrije ipa. Fris van smaak met citrusvruchten, tropisch fruit en een aangename bitterheid. En doordat er nagenoeg geen alcohol in zit, kon ik gewoon weer met de auto naar huis.

Ook mocht ik proeven van het aller eerste bier ’the first’ gebrouwen in de nieuwe brouwerij, recht uit de lagertank!

Hoe leuk is dat! Op de website van ELLE eten staat een stukje online waarin ik meer vertel over bier proeven.

Jammer dat er niet meer biertjes te zien zijn op de foto, maar dit was mijn uitzicht van achter de tap op het speciaalbierfestival op de parade in Den Bosch.

Moederdag begon bij mijn moeder thuis in Brabant en later op de dag zijn we naar de schoonouders gereden die op de camping verbleven in het zuiden van Limburg. Na een flinke regenbui was het extra knus om binnen in het boscafé een biertje te drinken en een hapje te eten. Ik dronk een blond bier van brouwerij ’t hijgend hert. Leuke plek hoor daar, middenin de bossen!

Leuk, naar Antwerpen! Bij brouwerij De Koninck presenteerde Jan Machiel van Bragt en Toon van den Reek hun nieuwe boek: “biericonen der lage landen”. En over iconen gesproken… ik maakte een selfie met Madame Rosa (de eerste Belgische brouwster).

Na de presentatie liepen we de nieuwe interactieve brouwerijtour van De Koninck, echt een enorme aanrader! Je loopt op een gegeven moment dwars door de brouwerij en mag zelf een proefje mierzoete wort tappen. Helaas heb ik van de tour zelf geen foto’s gemaakt, maar hieronder wel nog wat kiekjes van rondom de brouwerij. Ik ga zeker snel terug want naast de brouwerij en het proeflokaal is er nog veel meer aan ‘de hand’ op deze locatie.

Vers tapbier voor thuis! Nu nog alleen in Amsterdam, maar daar komt vast verandering in. Ik heb thuis al mogen genieten van het vers getapte bier, Cor van ‘Bottel’ is speciaal met twee flessen naar het zuiden gereden. Lees meer…

Nog meer bierpost, dit keer van Grolsch. Een enorme fles van 1,5 liter Weizen-IPA. We hebben deze joekel opengetrokken tijdens de Europa League finale. Smaakvol bier, zeker met dit warme weer.

Een pittige klus was het in de jury van de verkiezing van ‘het meest gewaardeerde bier van Utrecht’ op het Bierbrouwersfestival van PINT. En ondanks dat het 30 graden of nog wel warmer was, is de winnaar Winterstout van Duits & Lauret. Na het jureren ben ik nog even naar het festival geweest en heb ik onder andere deze Berliner Weisse van brouwerij Maximus gedronken. Heerlijk met die tropische temperaturen.

Vandaag, op de laatste dag van de maand, hebben Jeroen en ik deze flesjes afgevuld met onze eerste homebrew. Tot nu toe lijkt alles goed te gaan. Over een aantal weken proeven we het eindresultaat, spannend!

Zo dit was mijn bierige maand in beeld, tot de volgende!

Vorig artikelBottel tapt vers Amsterdams bier voor thuis
Volgend artikelWat je als bierliefhebber moet weten | Het nieuwe boek van Fiona de Lange
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.