3 x smørrebrød gemaakt van bierbostel

0
1971

Een paar blogs geleden vertelde ik kort over onze eerste brouwervaring thuis en hoe ik van het restproduct van dat brouwsel (de bostel) een bierborstelbrood heb gebakken. Helemaal niet moeilijk om te maken zo’n brood  en erg lekker om het vers te eten met wat roomboter of zachte blauwe kaas. En wil je helemaal los gaan dan doe je daar bovenop nog eens extra dik beleg. Zo’n royaal beboterde en belegde snee brood noemen ze in Denemarken trouwens smørrebrød. Traditioneel Deens en het meest populaire lunchgerecht van het land. (recept bierbostelbrood)

Het klassieke smørrebrød wordt gemaakt van roggebrood met een beleg van saus en kaas, vlees of vis, versierd met groenten en verse kruiden. Veel variatie dus en hoe minder je van het brood zelf ziet, hoe beter. Naast het traditionele roggebrood worden er ook andere broodsoorten gebruikt zoals wit-, volkoren- en speltbrood. Mijn variant hierop is smørrebrød van bierbostel met drie verschillende toppings. Een romige, vissige snee met zalm en garnalen, een hartige creatie met rosbief en pesto en een smeuïg, fris smørrebrød met hummus, komkommer en radijs.

Tip: niets lekkerder dan een frisse Pilsener bij een goed belegd smørrebrød!

 

Ingrediënten voor 2x smørrebrød vis

  • gerookte zalm, 100 – 150 gram
  • bakje roze garnalen
  • mayonaise
  • citroensap
  • rode ui, in fijne ringen
  • kappertjes
  • vers gemalen peper

Zo maak je het…

  • meng wat citroensap door de mayonaise en breng op smaak met wat peper
  • smeer de cintroenmayo op een snee bostelbrood
  • beleg het brood met zalm en garnalen en maak af met dunne ui-ringetjes en wat kappertjes

 

Ingrediënten voor 2x smørrebrød vlees

  • rosbief, 100 – 150 gram
  • pesto
  • roomkaas
  • cherrytomaat
  • zongedroogde tomaat
  • rucola
  • vers gemalen peper en zeezout

Zo maak je het…

  • snijd de zongedroogde tomaatjes in reepjes en de cherrytomaat in kleine partjes
  • besmeer het bostelbrood met een flinke laag roomkaas en daarop een laag pesto
  • beleg het brood met plakken rosbief en maak af met tomaat, rucola en versgemalen peper en zout

 

Ingrediënten voor 2x smørrebrød groenten

  • hummus
  • radijs
  • komkommer
  • tuinkers
  • vers gemalen peper en zeezout

Zo maak je het…

  • snijd de radijs in plakjes en maak slierten van de komkommer
  • smeer de smeuïge hummus op het bostelbrood en bestrooi met wat vers gemalen peper en zout
  • beleg het brood met de plakje radijs, komkommerslierten en maak af met wat tuinkers

 

Vorig artikelZure pareltjes bij Foeders Amsterdam
Volgend artikelBottel tapt vers Amsterdams bier voor thuis
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.