Bierbostelbrood | No waste, gezond en lekker

1
4166

Onze eerste homebrew is een feit! Op dit moment zit het bier (een saison) in het vergistingsvat en moeten we dus nog even wachten op het resultaat, maar wat was het interessant en leuk om samen te brouwen. Over het hele brouwavontuur schrijf ik later nog een uitgebreide blog, maar waarschijnlijk pas als we wat meer brouwervaring hebben opgedaan en ik ook wat tips & tricks erbij kan vermelden. Wat ik wel graag nu met je deel is mijn recept van bierbostelbrood. Lekker en gezond, en gemaakt van het restproduct (bostel) van het brouwproces.

Bostel dus, ook wel draf genoemd, is het graanafval wat overblijft na de filtering van de wort. Al jarenlang geven brouwerijen dit restproduct aan boeren uit de omgeving, die deze bierbostel inzetten als veevoer. De laatste jaren ontdekken ook steeds meer bakkers de bierbostel en gebruiken ze het als ingrediënt om een smaakvol bostelbrood mee te bakken.

Het ‘no waste’ van bierbostelbrood is nu duidelijk en dat het lekker is dat moet je maar even van me aannemen, maar wist je dat dit brood ook nog eens gezond is?! Er wordt geen boter gebruikt in dit recept en er zitten minder suikers in want die zitten namelijk al in het bier. In dit recept heb ik ook 200 ml bier als ingrediënt gebruikt, dit kun je prima vervangen door water.

Bierbostelbrood
Hoe kom je aan bierbostel? Als je zelf geen brouwambities hebt dan zijn er volgens mij genoeg brouwerijen en hobbybrouwers waar je een paar honderd gram bostel zo kunt ophalen.

Ingrediënten voor 1 brood

  • 200 gram bostel
  • 400 gram meel (dit kan een mix zijn, ik heb 300 gram bloem en 100 gram speltmeel gebruikt)
  • 200 ml bier, bijvoorbeeld een Tripel
  • 7 gram droge gist
  • 4 gram keukenzout
  • scheutje olijfolie

Zo maak je het…

  • meng de bierbostel met het meel, de gist en het zout
  • voeg olijfolie en de helft van het bier toe en meng door elkaar
  • giet de rest van het bier langzaam bij het deeg en kneed tot een mooi geheel (het blijft wat plakkig)
  • laat het deeg ongeveer 1,5 uur rijzen op een warme plek, in een kom met een vochtige doek erover
  • kneed het deeg nog een goed door, maak een mooie deegbal en laat nog een half uurtje verder rijzen
  • verwarm ondertussen de oven op 200 graden
  • haal de deegbal uit de kom, leg op een bakplaat (met bakpapier) en bak het bierbostelbrood in ongeveer een uurtje lekker knapperig!

Tip! Laat het bostelbrood wat afkoelen en eet het daarna met wat roomboter of zachte Deense blauwe kaas.

1 REACTIE

  1. Hoi Yvonne, leuk artikel!
    Voor de mensen die het ook eens willen proberen: na afloop van onze workshops bierbrouwen in Utrecht en Rosmalen is iedereen van harte welkom om (rond 17.30 uur) wat verse, nog warme bostel op te halen! De data vind je op workshopbierbrouwen.nl.
    Hartelijke groeten,
    Koen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.