Bammetjes Bier! Gemaakt van gered brood

0
3461

Bam! Wat een geweldig initiatief, bier gemaakt van gered brood. Net als vorig jaar het Pieper Bier (deels gebrouwen met geredde aardappelen) komt Instock ook dit jaar met een bier dat is gebrouwen vanuit het nowaste-concept: Bammetjes Bier. Vrijdagmiddag was de lanceringsborrel in Utrecht en ik was erbij. Lekker sfeertje, een interessante presentatie over brood, fijne hapjes en uiteraard heb ik het nieuwe zomerse biertje geproefd.

No Waste
Brood staat na zuivel op de tweede plek als meest verspilde producten. Dit komt neer op 380 miljoen kilo brood per jaar dat ons bord niet haalt, oftewel meer dan 1 miljoen broden per dag (bron: Toine Timmermans, WUR). Dit belandt nu met name in de biovergister of wordt gebruikt voor veevoer. Terwijl het op vele manieren een hoogwaardiger tweede leven kan krijgen. Instock gebruikt onverkocht brood nu al zo’n 3 jaar door het in gerechten te verwerken in hun restaurants en sinds kort wordt het dus ook gebruikt voor het brouwen van Bammetjes Bier.

Bammetjes Bier
Het Bammetjes Bier smaakt als een Weizen en is gebrouwen door Brouwerij Troost. Naast gerstemout bevat het recept dus ook tarwemout en Weizengist. Bij het brouwen wordt een deel van de mout vervangen door brood. Hiervoor worden verschillende soorten brood gebruikt afkomstig van bakkerij Bakkersland. Het resultaat is een fris, fruitig en licht kruidig zomers bier met een alcoholpercentage van 4,5%.

Om de cirkel rond te maken, maakt Instock van de bierbostel weer een ambachtelijke granola. Geheel in lijn met de principes van een circulaire economie. Met het drinken één flesje Bammetjes Bier red je 2 boterhammen van de verspilling.

Een paar brood weetjes…

  • De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie, zo’n 30.000 jaar geleden.
  • Hoe donkerder het brood, hoe gezonder is niet per definitie waar. Soms wordt brood donkerder gemaakt met gebrande mout. Zo kan brood dat is gebakken met witte bloem er donkerder uitzien, ook al ontbreken de vezels en voedingstoffen die wel in volkorenbrood zitten.
  • Bammetje is een informeel woord voor boterham, door ‘OnzeTaal’ in 1985 bestempeld als modegevoelig woord.
  • We kennen in Nederland 28 spreekwoorden en gezegden met het woord brood.
  • Er bestaat zoiets als een “selfie toaster” waarmee je een afbeelding van jezelf toast op je sneetje brood.
  • Van oud brood maak je dus Bammetjes Bier, maar je kunt het ook verwerken in een broodpudding, je bakt er heerlijke wentelteefjes van of je maak croutons of paneelmeel.
  • Ooit gehoord van brooddrank? Dit wordt gemaakt van zuurdesemvolkorenbrood en bronwater door middel van een melkzuurfermentatie. Brooddrank is mild zuur van smaak en blijkt goed te zijn voor je darmflora.
  • Broodjes bakken met een stok is een echte scoutingklassieker. Een fijne tip voor de zomeravonden, kneuterig bij het kampvuur…
  • Een van mijn favoriete broodsnacks zijn sticky cinnamon buns, zelfgemaakte kaneelbroodjes!!
  • Bierbostelbrood wordt alsmaar populairder. Van het graanafval van het brouwproces (de bostel) bak je heel eenvoudig een smaakvol brood. Kijk hier voor het recept van bierbostelbrood! Lekker met wat roomboter of zachte Deense blauwe kaas.

Waar koop je Bammetjes Bier?!
Bammetjes Bier is vanaf nu verkrijgbaar bij de Instock restaurants in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Binnenkort is het biertje ook landelijk verkrijgbaar bij meer verkooppunten.

Vorig artikelWat je als bierliefhebber moet weten | Het nieuwe boek van Fiona de Lange
Volgend artikelLowlander APA met bloedsinaasappel, grapefruit en sumak
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.