Een middag bij brouwerij De Fontein in het Limburgse Stein

2
2564

Vlak bij de Belgische grens en op nog geen 20 minuten van Maastricht ligt het verrassend mooie plaatsje Stein, de thuisbasis van Brouwerij De Fontein; het ‘project’ (hun droom) waar Rik en Lonneke al bijna 10 jaar ziel en zaligheid in stoppen om de brouwerij te maken zoals deze vandaag de dag is. De rustige en groene omgeving, de centrale ligging en het zonnige terras maken dit een ideale ‘bierhotspot’ voor wandelaars, fietsers en biergenieters. Vroege vogels kunnen hier op zaterdag en zondag al om 10.00 uur terecht voor een goed speciaalbier of een ‘bakkie’ met een stuk zelfgemaakte linzenvlaai volgens het recept van tante Fie.

Het is nog best wel een ritje naar Stein dus is Ilona afgelopen zaterdag gezellig met mij meegegaan om samen met brouwvrouw Lonneke en haar collega Robin een biertje te drinken. We zitten lekker warm bij de houtkachel middenin het knusse proeflokaal waar Lonneke vol enthousiasme vertelt over de brouwerij…

De brouwerij
Brouwerij De Fontein is in mei 2006 opgericht door Lonneke en haar man Rik. Zonder riolering, elektriciteit en verwarming, maar wel midden in de prachtige natuur begonnen deze twee techneuten (en ook op-en-top bourgondiërs) aan dit grote avontuur. De brouwerij werkt met de seizoenen mee waardoor er een grote diversiteit aan bieren en andere zelfgemaakte producten is. Rond de brouwerij en het proeflokaal is een grote kruidentuin en een hoogstamboomgaard aangelegd.
“Elk jaar wordt het mooier, efficiënter en duurzamer” aldus Lonneke.

De monumentale panden waarin de brouwerij is gevestigd horen van oudsher bij Kasteel Stein en werden bewoond door de pachtboer die de landerijen van de kasteelheer onderhield. De brouwerij is gevestigd in de voormalige graanschuur en heeft een capaciteit 500 liter per brouwsel. Afgelopen jaar is 55.000 liter geproduceerd en het streven is om deze hoeveelheid dit jaar te verdubbelen.

image-2016-03-20 (2)  image-2016-03-20 (3)  image-2016-03-20 (5)

De bieren…
Het assortiment Fonteinbieren bestaat uit 13 vaste bieren waaronder het populaire blonde bier “Vlaamsche Reus Blond” en de “Euleteul Zomer” gebrouwen met vlierbloesem en de wintervariant met vlierbessen. Oh de seizoensknaller “Little Miss Szechuan-shine” klinkt ook goed, met een zachte citrus smaak door gebruik van de roze peperkorrel “szechuan”. Om de veelzijdigheid binnen een biersoort te laten zien is de reeks amberbieren ontstaan. “Paladijn” 5% is de meest lichte en verfrissende van de drie en is gebrouwen met citroenmelisse. “Cherubijn” 7,5% is gebrouwen met hop uit eigen tuin, wat een zacht bittertje in de afdronk geeft. “Ambrozijn” 10% maakt het rijtje compleet en is een van de zwaarste bieren gebrouwen met Fontein-honing voor een volle en zachte smaak.

Op dit moment zit op de tap onder andere een Porter en een speltbier. “Tantesbier” is gebrouwen met spelt wat zorgt voor een droge bitter. Ook een dikke prima voor de Fontein Porter, geen poespas maar gewoon wat je van een Porter mag verwachten. We drinken ook een “Roerdaler Gagelbier” uit fles. Ondanks het lage alcoholpercentage van 5,4% smaakt dit bier behoorlijk complex en oh wat een fijne geur heeft die gagel! Gagel is een beschermde moerasplant die o.a. groeit bij het meer in natuurgebied de Meinweg in de streek Roerdalen. Brouwerij De Fontein is gecertificeerd om gagel te oogsten – dit doen ze eenmaal per jaar in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Buiten het vaste assortiment brouwt Brouwerij De Fontein ook in opdracht voor bijvoorbeeld hotels en restaurants. Naast het brouwen van bier is ook een start gemaakt met destilleren op kleine schaal. Huisgemaakte likeuren met seizoensproducten als pruimen en rabarber maar ook met specerijen als kaneel, steranijs en kruidnagel.

IMG_20160319_200543  image-2016-03-20 (7)  image-2016-03-20 (6)

Waar bier is, is vaak ook spijs! Met grootse plannen voor de toekomst is er nu nog een kleine kaart, maar wel een hele smakelijke met soepen bereid met ingrediënten uit eigen moestuin,  koude en warme belegde broodjes, diverse stoofpotjes en een “Limburgs Plènkske”. Ook zijn er andere homemade producten verkrijgbaar zoals appelsap, honing en bostelbrood – brood wat gemaakt wordt uit graanresten die over blijven na het bierbrouwen.  

Ga op bierfestivals niet op zoek naar bieren van deze bijzonder leuke brouwerij want ze staan er niet. Nee voor een bierbeleving met Fontein-bieren kom je ze proeven in het proeflokaal of op het terras bij de brouwerij in Stein. Hoewel Limburg niet voor iedereen bij de deur is, is dit een perfect combinatie-uitje, bijvoorbeeld met een weekendje Maastricht. Bezoek de ruïne van Kasteel Stein of ga heerlijk de natuur in te voet of per fiets – er zijn voldoende hotels en ook campings in de nabije omgeving.

Jahoor! Ik heb er weer een “bierhotspot” bij en ga als het wat beter weer is nog eens terug naar dit mooie landelijke plekje. Lonneke en Robin bedankt voor de gastvrijheid en de enthousiaste verhalen!

10409090_1776076399285474_563970517577641444_n

Vorig artikelVandeStreek / De Leckere – Imperial red ale cahors ba
Volgend artikelProefbier | Het nieuwe bierspijs kookboek van Arvid C. Bergström
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

2 REACTIES

  1. Inderdaad een echte aanrader, zeker als het lentezonnetje straks nog wat verder doorzet moet het heerlijk vertoeven zijn op het terras, gelegen aan de mooie moestuin!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.