Proefbier | Het nieuwe bierspijs kookboek van Arvid C. Bergström

0
1828

Wat super, super tof om een bierspijs kookboek te reviewen! Tijdens het doorbladeren van “Proefbier” krijg ik al direct zin om te gaan koken en meer nog om de bierspijscombinaties te proeven. Ik bedoel; Rochefort 10 met geroosterd suikerbrood met blauwe kaas.. Nou dan ben ik al om hoor. Biersommelier en chef Arvid C. Bergström is de auteur van dit smaakvolle boek met 36 heerlijke gerechten met bijpassende bieren.

Arvid is de tv-kok van Bierista en van het grote succes van de Bierista-uitzendingen is dit leuke kookboek het resultaat! Naast de 12 bierspijs-menu’s kun je ook je bierkennis bijspijkeren met de heldere, eenvoudige uitleg van de basisbegrippen van bier en foodpairing. De menu’s zijn opgebouwd uit een voor-, hoofd- en nagerecht en elk menu heeft een eigen thema. Erg leuk voor de echte bierliefhebber; per bier staat een uitgebreide omschrijving met o.a. EBC, smaak, drinktemperatuur, EBU, Plato en de gebruikte hopsoorten. Leuk!

Laatst heb ik de amuse van gerookte forel ingezet tijdens een bierspijsavond en de combinatie met een frisse Saison viel bij alle dames in de smaak! Op diezelfde avond hebben we ook het nagerecht uit menu 5 gemaakt; Catalaanse room met een Chimay Blue. Mmm echt aanraders!

IMG_20160325_104340  IMG_20160325_104453  IMG_20160325_104542

Stoute stoute zeegolven
Heb je eens een rustige dag in het weekend of nog geen idee wat te koken met de Paasdagen? ‘Tadaa’ hier is alvast een klein beetje inspiratie: menu 12 – “stoute stoute zeegolven

Gemarineerde meloenbollen met munt + Texels Skuumkoppe

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 halve galiameloen
  • 2 el limoensap
  • 2 el citroenlimonadesiroop
  • snufje zout
  • 6 ijsblokjes
  • blaadjes verse munt
  • 2 flesjes Skuumkoppe – koud!

Benodigdheden

  • bollenlepel
  • 4 cocktailglazen

Bereiding

  • snijd de meloen doormidden, schep de pitjes eruit en draai zoveel mogelijk bolletjes uit de meloen met de bollenlepel, doe de bollen in een kom en besprenkel met limoensap
  • doe een deel van de restjes van de meloen samen met de ijsblokjes, twee muntblaadjes en een snufje zout in een blender en maal het fijn, maar niet te fijn
  • vul vier cocktailglazen met de meloenbollen en doe er een beetje citroenlimonadesiroop bij
  • schenk hierover het ijs met met de meloenpulp tot een halfvol glas
  • afvullen met de Skuumkoppe en met en garneer met een takje vers munt

Bierspijscombinatie 
De Texelse Skuumkoppe is een Dunkelweizen en heeft een volle, licht zure smaak. De Skuumkoppe is een beetje bitter en geuren als banaan komen naar voren. Door de meloen te marineren in het bier wordt de meloen bitterder van smaak. Het ijs en de mint maken de combinatie compleet. Heerlijk om op een warme dag je maaltijd mee te beginnen.

Tip: Vervang de Skuumkoppe door een alcoholvrije Radler en de bob kan meegenieten.

Wat ik er van vind…
Verrassend leuke, frisse bierspijscombinatie voor op een warme zomerdag. Enkel en alleen de galiameloen eten bij dit bier gaat ook prima en laat nog eens extra zien dat dit een goede match is. Heb je geen bollenlepel? No worries, ik heb de meloen gewoon in stukken gesneden en het zag er nog steeds smakelijk uit

IMG_20160320_144706

Langzaam gegaard rund + Jopen Extra Stout

Ingrediënten voor 4-5 personen

  • stuk runderschouder van 1,5 kg
  • 150 gr roomboter
  • 10 sjalotten
  • 2 blaadjes laurier
  • nootmuskaat
  • zout en peper
  • 1 flesje pils

Voor de bijgerechten

  • 1 kg spinazie
  • 250 ml kookroom
  • 1 kg kruimige aardappels
  • 1 appel (goudrenet)
  • tijm
  • 25 gr roomboter

Bereiding

  • pel de gedroogde blaadjes van de sjalotten, maar laat de wortels eraan zitten
  • smeer de runderschouder in met peper en zout en bak in kort aan in de roomboter (braadpan)
  • voeg de laurierblaadjes en de sjalotten toe samen met wat nootmuskaat, peper en zout
  • doe de deksel op de pan, ze het vuur hoger en bak het stuk 4 minuten aan alle kanten lichtbruin
  • draai het vuur laag en laat het een half uur staan, draai het vlees om en zet het nog een half uur op het vuur
  • haal de schouder uit de pan en snij het in plakken
  • voeg 250 ml pils toe aan het kookvocht en verwarm het heel even

Bijgerechten

  • was de spinazie en leg het in een pan met koud water
  • kook de spinazie zodat het net gaar is, giet het af en voeg nootmuskaat, kookroom, peper en zout toe
  • kook de kruimige aardappelen in een pan met water samen met de gesneden appel en de tijm, zout en peper
  • giet de aardappelen af als ze gaar zijn, voeg roomboter toe en stamp tot een mooie stamppot
  • schep als eerste wat aardappels op het bord, leg heir de spinazie op en leg er een mooi stuk runderschouder op

Bierspijscombinatie
De Jopen Extra Stout heeft een aroma van espresso en zwarte koffie, bittere chocolade, karamel, laurierblad en misschien wel een beetje kruidnagel. Het is een toegankelijke stout omdat hij minder zwaar is dan hij oogt. Redelijk droog in de afdronk en soms kun je ook rozijnen proeven. De Jopen Extra Stout past zeer goed bij langzaam gegaard vlees. De sjalotten worden zacht en nemen veel smaak op. Het is erg lekker om een sjalot te proeven met een slok van de Extra Stout. De gebrande tonen uit het bier geven het vlees een extra smaakbeleving.

Wat ik er van vind…
Het is prima om iets af te wijken van een recept of porties aan te passen, maar in dit geval is het mij niet gelukt om dit smakelijk-klinkende gerecht op de juiste manier op tafel te zetten. Ik kocht een kleinere hoeveelheid rundvlees wat 45 – 60 minuten langzaam moest garen, waardoor ik – gezien het recept – dacht goed te zitten, maar zoals je op de foto ziet is het helemaal droog gebakken dus let er op dat het vuur echt laag staat! Ik denk namelijk dat het daar aan lag… Next time… Ik heb wel de combinatie van de sjalot met het bier geproefd en dat was erg lekker.

IMG_20160320_150652

Uitgebreid kaasplateau + Duits & Lauret Stout

Ingrediënten voor 4 personen

  • rozijnenbrood
  • roomboter
  • 5 kazen
    – Fourme d’Ambert of Blue d’Auvergne
    – oude cheddarkaas
    – Roquefort
    – oude brokkel kaas
    – Fenegriekkaas of komijnenkaas
  • zachte mosterd
  • bierstroop (of honing)
  • selderiezout – zout gemengd met selderiezaad
  • optioneel nog wat vijgenbrood

Berijding

  • verwarm de oven voor op 180 graden en leg 3 sneetjes rozijnenbrood in de oven
  • bak ze ongeveer 6 minuten zodat de buitenkant een beetje krokant wordt
  • smeer roomboter op de sneetjes en snijd ze in reepjes
  • leg op een houten plank het rozijnenbrood samen met de 5 kazen
  • neem drie schaaltjes en vul deze afzonderlijk met zachte mosterd, bierstroop en de selderiezout

Bierspijscombinatie
Duits & Lauret Stout is een donker en vol smakend bier. In de geur ruik je koffie en chocolade. De geroosterde mouten geven een chocolade- en koffiesmaak aan het bier. Het bier heeft duidelijk geroosterde accenten en een mooie bitterheid. Dit is misschien wel het lekkerste gerecht en er hoeft niet gekookt te worden! De zoetheid, de gebrande tonen uit de mout en de beleving van het bier gaat goed samen met de verschillende uitgesproken smaken van de kazen. Erg leuk en gezellig om lekker te experimenteren! Alles mag!

Wat ik er van vind…
Ik sluit me aan bij Arvid. Dit is misschien wel het lekkerste gerecht! Omdat wij maar met z’n tweetjes waren heb ik voor 3 kazen gekozen; oude brokkel kaas, Roquefort en een intens smakende zachte kaas. Ook stond er bij ons geen selderiezout op tafel maar hebben we een schaaltje gevuld met appelstroop. Ohohoh dat geroosterde rozijnenbrood met roomboter en Roquefort en dan een slok bier…

IMG_20160320_145800

Proefbier is een smaakvol, interessant, leerzaam bierspijs kookboek wat ik voorlopig nog wel prominent in mijn keuken staat! Heb jij al eens iets gekookt uit Proefbier? Leuk als je een berichtje hieronder achterlaat met jouw ervaring.

Vorig artikelEen middag bij brouwerij De Fontein in het Limburgse Stein
Volgend artikel3 x lente bier
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.