Bierliefde in Scheldeland | Bierontdekkingstocht in 48 uur

Reisverslag: Scheldeland vakantieboek 2018

0
1950

Waar moet je zijn voor de lekkerste bieren en (streek)gerechten, en welke brouwerijen zijn het bezoeken waard? Tijd voor een ontdekkingstocht van 48 uur door Scheldeland.

Vrijdag

9.00 uur We nemen nog een laatste slok koffie voordat we de auto instappen en rijden vervolgens in een kleine twee uur naar het Oost-Vlaamse Melle. Later vanmiddag sluiten we aan bij de rondleiding van brouwerij Huyghe, je weet wel van Delirium Tremens (met die roze olifantjes), maar eerst een stop bij de Bierhalle. We kopen wat flessen Oude Geuze en een aantal andere Belgische klassiekers. Lunchen doen we met een goed belegd broodje bij Bon Appetit, om de hoek bij de brouwerij. We hebben daarna nog een uur tijd te overbruggen en drinken ons eerste bier van het weekend een paar honderd meter verderop bij Taverne De Roze Olifant.

Taverne De Roze Olifant

14.00 uur Je hoeft niet lang te zoeken waar je moet wezen, het enorme blauwe gebouw aan de Geraardsbergsesteenweg met fel roze olifanten erop geschilderd is niet te missen. Die roze olifantjes verwijzen naar het blonde bier “Delirium Tremens”, het paradepaardje van de brouwerij. In de ontvangstruimte krijgen we allemaal een haarnetje en een roze veiligheidshesje. We volgen de enthousiaste gids José De Bock naar de oude brouwzaal waar de charmante koperen ketels de ruimte vullen. De hypermoderne brouwzaal waar we vervolgens binnenstappen heeft een capaciteit van 350.000 hectoliter. De roestvrijstalen ketels glimmen in het zonlicht dat door de enorme glazen wand naar binnen schijnt. José vertelt dat morgen het jaarlijkse Delira bier wordt gebrouwen, ter ere van internationale vrouwendag. Het zijn dan ook enkel vrouwen die dit blonde zusje van Delirium Tremens gaan brouwen.

We verlaten de brouwzaal en gaan naar buiten. Op de binnenplaats staan de kratten en fusten torenhoog opgestapeld en daarbovenuit prijken een aantal enorme moutsilo’s. We lopen wat trappen op en af en komen uiteindelijk in het volgende gebouw waar de gist- en lagertanks staan opgesteld. Indrukwekkend om te zien, maar ik word al snel afgeleid door de stellage met daarop Bourbon whiskeyvaten die gevuld zijn met Delirium Nocturnum en het Delirium kerstbier. Deze bieren liggen vanaf september 2017 te rijpen en zijn naar verwachting in het voorjaar van 2018 verkrijgbaar. Verder in de rondleiding lopen we nog langs de enorme opslagruimte, de bottellijn en de verpakkingsafdeling, en zien we hoe robots de fusten klaarmaken voor verzending. Een indrukwekkende tour door de brouwerij met als afsluiter een smaakvolle degustatie met een Delirium Tremens en stiekem alvast een proefje van het vatgerijpte bier.

18.00 uur Even bijkomen in de ruime, maar knusse kamer… We logeren dit weekend bij Bed and breakfast La clé du Sud in Merelbeke-Bottelare, vlakbij Melle. Het is een frisse, maar heldere avond en zo tegen zevenen besluiten we om te gaan lopen naar Taverne De Oase. De eerste gang van het biermenu bestaat uit een knapperige loempia gevuld met een mousse van Chimay wit en gesmolten brie. We genieten van botermalse varkenswangen gestoofd in Adriaen Brouwer (brouwerij Roman) en sluiten af met een warme sabayon van Belle-Vue kriek en vanille ijs.

23.30 uur Dromen over roze olifanten.

Zaterdag

9.00 uur De kachel brandt stevig, buiten is het koud en nat. Op tafel staat een kan met verse jus en een mandje met warme broodjes en croissants. In de keuken wordt een roerei voor ons klaargemaakt en ondertussen stop ik een paar stukken verse ananas in mijn mond, gevolgd door wat blauwe bessen. Het is zo’n dag waarop je liever binnen blijft. En dat doen we dus ook. Tot aan de lunch vermaak ik mezelf met één van de vele boeken die er te vinden zijn in de bed and breakfast, en lees ik over bier en chocolade.

Als het droog is… dan zijn er verschillende fiets- en wandelroutes in de buurt. Fietsroute DE ROZE OLIFANT is een route van 38 kilometer. Je duikt in de route vanaf het centrum van Merelbeke en fiets door de prachtige natuur, langs de Schelde en tussen landhuizen en kastelen. Wandelen doe je in het Liedermeerspark of maak een wandeling door het Gentbos.

13.00 uur De lunch is uitstekend bij Brasserie de Middenstand in Merelbeke. Vooraf een champignonsoepje met truffel van het huis en vervolgens een geweldig goed bereide steak tartaar met frieten.

16.30 uur Het begint te schemeren als we richting Kwatrecht (Wetteren) rijden. Na een kwartier parkeren we de auto op de parkeerplaats bij de Heilig Hart Kerk. Sinds een jaar is dit de thuisbasis van de Heilig Hart Brouwerij. Er staat nog geen brouwinstallatie op deze bijzondere locatie, maar de Heilig Hart bieren zijn te bestellen aan de bar. We proeven een Saison en een Tripel. ‘Friday I’m in love’ van de The Cure schalt uit de speakers en door de geweldige akoestiek van de kerk klinkt het allemaal nog beter. 

18.30 uur Onze biertour door Scheldeland gaat verder naar Smetlede, waar we hebben afgesproken met Bart de Wolf van brouwerij Basanina. Bart brouwt sinds 1998 bier, hoofdzakelijk voor lokale verkoop en consumptie in het cafeetje van de brouwerij. Met trots laat hij ons zijn brouwerij zien, die hij zelf heeft ontworpen en gebouwd in de voormalige garage van zijn woning. Er staat een 350 liter installatie en vijf gisttanks (800 en 900 liter). In het café zijn de Glorieux bieren geliefd en bij de verkoopadressen is Saison du Lucien erg populair. Deze Saison werd uitgebracht in 2016 als ode aan de legendarische Lucien van Impe, in 1976 de laatste Belgische Tourwinnaar.  

Terwijl we in het cafeetje een aantal bieren proeven vertelt Bart over de plannen die hij heeft met Basanina. Het gaat goed met de brouwerij. Hij heeft daarom een schooltje in de buurt opgekocht dat dateert uit 1875. De renovatie is in volle gang en het streven is om in 2018 hierin een pub te openen. Daarna zijn er plannen om in het andere gebouw bij de school een brouwerij op te starten. Een goede reden om nog eens terug te komen!

21.00 uur Bistro Gustaaf is een knusse bistro met een hip en rauw interieur, een kleine maar leuke bierkaart en gerechten gemaakt met lokale producten. We eten er heerlijk van de grill en drinken daarbij het blonde huisbier.

00.00 uur Moe en voldaan…

Zondag

9.00 uur Een herhaling van zaterdagochtend, behalve dan dat het buiten droog is, en we zitten gezellig met zessen aan de ontbijttafel.

11.00 uur Voordat we huiswaarts keren maken we een korte stop in Dendermonde. We drinken een kop koffie bij een café aan de markt en blikken terug op het weekend. De conclusie is dat je behoorlijk wat kunt ondernemen in 48 uur en dat Scheldeland een fijne bestemming is voor bierliefhebbers zoals wij. We komen zeker nog eens terug naar deze gastvrije streek vol met roze olifanten!

Vorig artikelBierige dingen #13 | Mijn bieravonturen
Volgend artikel4x foodpairing bij Hertog Jan Vatgerijpt 2018
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.