Bierige dingen #13 | Mijn bieravonturen

0
1319

Bierige dingen is terug van weggeweest! De afgelopen maanden ben ik behoorlijk druk geweest met andere biergerelateerde projecten waardoor ik minder tijd had voor de blog. De komende periode is iets rustiger waardoor ik eindelijk tijd heb om te werken aan de nieuwe website van bierliefde (hierover later meer), het verder uitbreiden van mijn bierkennis en het bezoeken van bierfestivals en -events. In deze bierige dingen blik ik terug op een aantal hoogtepunten van januari, februari en maart.

Het hoogtepunt van januari was het tripje naar Scheldeland. Voor het vakantieboek van deze streek (die overigens deze maand uitkomt!) ben ik op pad gestuurd om de leukste bierplekken te ontdekken. En ja, dan kom je al snel uit bij Brouwerij Huyghe in Melle. Je weet wel van Delirium Tremens, met die roze olifantjes. Wat we nog meer hebben gedaan tijdens dit weekend lees je binnenkort op de blog.

Op een vrijdagochtend in februari was ik uitgenodigd bij de Gulpener Brouwerij om de vatgerijpte Wintervrund-IJsbock te proeven en te blenden! Met een klein gezelschap hebben we uit twintig oude whiskyvaten de Wintervrund getapt. Het ene bier had een behoorlijke rook/turfsmaak en bier uit een ander vat was zuur/fruitig. Door het blenden ervan ontstonden er interessante bieren.  De brouwers hebben uitgebreide aantekeningen gemaakt, dus ik ben benieuwd naar het eindresultaat. Misschien komen er wel meerdere varianten?!

21 maart was het precies 1 jaar geleden dat ik de titel Diplom Biersommelier heb behaald! Hip Hop Hooray

Diezelfde dag mocht ik jureren bij de Dutch Beer Challenge. Om 9.00 uur werden we verwacht bij de Arminiuskerk in Rotterdam, en nog geen half uur later dronken we het eerste bier. Welke categorieën ik mee heb beoordeeld ga ik niet vertellen, maar het waren in totaal 45 bieren, dus een behoorlijke klus! Het middagprogramma bestond uit een bezoek aan brouwerij De Molen in Bodegraven.

Als afsluiter van deze topdag gingen we met de gehele jury eten bij Kaapse Maria in de Rotterdamse binnenstad. Hier draait het om de combinatie tussen bier en eten. Uit de tap stromen uiteraard de bieren van de Kaapse Brouwers.

Met een volle bak zon heb ik het einde van de winter gevierd met een aantal prettige bieren tijdens het Bier & Big End of Winterfestival in Eindhoven. Ik begon met deze India Pale Lager ‘Neverland’, gebrouwen door Oedipus en BrewDog. Later volgden er nog diverse sours en ik dronk zelfs een honingwijn.

Aan het einde van de middag schoof ik aan bij het bierdiner in het Ketelhuis, met bieren van Galway Bay en gerechten van chefkok Joep Brekelmans. De uitgesproken, smaakvolle bieren van deze Ierse brouwerij (de beste van Ierland volgens Ratebeer.com) werden vol passie beschreven door de brouwer himself, en chef Joep kwam zijn keuken uit bij elke gang om de gerechten toe te lichten.

Dat ziet er goed uit toch?!

Zelf heb ik de afgelopen maanden ook niet stil gezeten als het gaat om het combineren van bier en eten. Eén van de opdrachten die ik heb mogen doen was voor Hertog Jan. Tijdens de introductie-proeverij van de nieuwe serie Vatgerijpt waren alle vier de varianten (Bourbon Classic, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-kruiden) te proeven met ‘mijn’ bijpassende hapjes. De combinaties die ik heb gemaakt komen snel online!

Hier alvast één van de vier hapjes: Verse vijgen met een mousse van blauwe kaas. Een rijk hapje wat goed overeind blijft bij de uitgesproken smaak van Bourbon Classic. Deze foodpairing haalt de fruittonen uit het bier naar boven. 

Vorig artikelWitte chocolade citroen fudge met nougatine | Lekker bij Witbier
Volgend artikelBierliefde in Scheldeland | Bierontdekkingstocht in 48 uur
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.