4x foodpairing bij Hertog Jan Vatgerijpt 2018

Foodpairing in opdracht van Hertog Jan

1
3720

De zaterdag voor de Paasdagen was het een gezellige drukte in Arcen bij de brouwerij van Hertog Jan. Fans en bierliefhebbers kregen de mogelijkheid om alle varianten uit de nieuwe Vatgerijpt-serie te proeven en de set bieren aan te schaffen. Voor dit smakelijke evenement heb ik me nog meer verdiept in de smaakvariaties en bij elk vatgerijpt bier een passend hapje ontwikkeld. De combinaties en bijbehorende recepten deel ik in deze blog. “Get inspired!”

De Vatgerijpt-serie 2018 telt vier varianten; Bourbon, Bourbon Jeneverbes, Bourbon Vanille en Bourbon VOC-kruiden. Voor de klassieke Bourbon variant lieten de brouwers van Hertog Jan de Grand Prestige rijpen op Kentucky Straight Bourbonvaten. Door het rijpen op deze oude Bourbonvaten geeft het vat extra tonen van vanille, kokos en karamel aan het bier. Aan deze klassieke variant zijn tijdens het rijpingsproces ingrediënten toegevoegd die kenmerkend zijn voor de Nederlandse kookcultuur: vanille, jeneverbes en VOC-specerijen zoals peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel.

Verse vijgen met mousse van blauwe kaas

Foodpairing Bourbon Classic

De smeuïge, zoute mousse van blauwe kaas blendt heerlijk samen met de zoete, fruitige vijgen. Een rijk hapje wat goed overeind blijft bij de uitgesproken smaak van Bourbon Classic. Deze foodpairing haalt de fruittonen uit het bier naar boven.

Ingrediënten voor 20 hapjes
10 verse vijgen
150 gram blauwe kaas, zoals gorgonzola of castello blue
200 ml verse slagroom

Zo maak je het…
Roer met een lepel of een spatel goed door de blauwe kaas. Hoe langer je roert, hoe romiger het geheel wordt. Klopt in een andere kom de slagroom lobbig en voeg bij de blauwe kaas. Meng goed door elkaar, doe in een spuitzak en leg die vervolgens voor een uur in de koeling.

Snijd de verse vijgen in vieren en leg twee stukjes op een klein schaaltje. Spuit hierbij een mooie toef mousse van blauwe kaas.

Gerookte forel tartaar met citroencrème en lente-ui

Foodpairing Bourbon Jeneverbes

De gerookte forel tartaar met citroencrème is een smeuïg en fris geheel, waarbij de knapperige lente-ui ringetjes zorgen voor een fijne bite. De frisse smaak van jeneverbes combineert heerlijk bij vette vis als forel, waardoor dit hapje perfect past bij Bourbon Jeneverbes.

Ingrediënten voor 20 hapjes
250 gram gerookte forel
125 gram crème fraîche
sap van een halve citroen
2-3 lente-uitjes
versgemalen peper

Zo maak je het…
Roer de sap van een halve citroen door de crème fraîche en zet even weg in de koeling.

Snijd de gerookte forel in kleine stukjes, verwijder eventueel wat graatjes en meng er wat versgemalen peper door. Verdeel de forel tartaar over 20 amuseglaasjes. Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes.

Maak de forel tartaar af met een flinke dot citroencrème en strooi er vervolgens nog wat ringetjes lente-ui overheen.

Koffie fudge 

Foodpairing Bourbon Vanille

Laat deze zachte, romige koffie fudge in je mond smelten en ervaar intense chocolade die uitvloeit in een subtiele koffiesmaak. Door Bourbon Vanille bij de koffie fudge te drinken ontstaat er een fijne smaak die doet denken aan cappuccino. Het perfecte genietmoment!

Ingrediënten voor 50 fudge blokjes
400 gram pure chocolade
1 blikje gecondenseerde melk
2 staafjes oploskoffie ( 1,8 gram per stuk )

Zo maak je het…
Doe de inhoud van het blikje gecondenseerde melk in een steelpan en zet op laag vuur. Breek de pure chocolade in stukken en voeg toe aan de gecondenseerde melk. Roer goed door totdat de chocolade is gesmolten. Voeg de oploskoffie toe en roer goed door het chocolademengsel.

Bekleed een ovenschaal met bakpapier en giet het mengsel hier in. Druk wat aan met een lepel en zet vervolgens in de koeling. Haal na 4 uur de koffie fudge uit de koeling en snijd de fudge in blokjes.

Stoofpeer in dropsaus

Foodpairing Bourbon VOC-kruiden

Bourbon VOC-kruiden heeft de meest uitgesproken smaak van de hele Vatgerijpt-serie. Een foodpairing moet dan ook krachtig van smaak zijn om staande te houden. Door de intense dropsaus gaat dit hapje harmonieus samen met de droppige tonen uit het bier. De stoofpeer is fruitig, zoet van smaak en zorgt voor een interessant geheel. Je kunt deze sappige stoofpeer in dropsaus zowel warm als koud eten.

Ingrediënten voor 20 hapjes
2 – 3 peren
150 ml zwarte bessensap en 75 ml water
50 gram suiker
1 kaneelstok
100 gram zoute drop
200 ml water

Zo maak je het…
Schil de peren, verwijder het klokhuis, snijd in vieren en doe in een steelpan. Voeg zwarte bessensap, water, suiker en een kaneelstokje toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur lager zodra de peertjes koken en laat nog 90 minuten garen. Verwijder daarna de kaneelstok en laat het geheel afkoelen. Zet weg in de koeling.

Maak de dropsaus door de dropjes en het water in een steelpan aan de kook te brengen. Roer goed door en laat de drop smelten in ongeveer 20 minuten. Zeef de dropsaus en bewaar in een afsluitbaar bakje. Als je de dropsaus niet direct gebruikt kun je deze vlak voor gebruik nog even au-bain-marie opwarmen zodat het geheel weer vloeibaar wordt.

Haal de stoofpeertjes uit de koeling en snijd de stukken peer in kleine ‘hapjes’. Schep een laagje van de dropsaus in de amuseglaasjes en leg hierin een stukje stoofpeer.

Tip: Je kunt de stoofpeertjes prima een dag van tevoren bereiden en bewaren in de koeling.

Een Expeditie naar Smaak

Om in deze vatgerijpt-serie te komen tot een grote verscheidenheid aan smaken heeft Hertog Jan samengewerkt met smaakmakers uit de wijn- en whiskey wereld en op culinair niveau. Deze smaakexpedities zijn vastgelegd in een zesdelige documentaire, online te zien op hertogjan.nl/vatgerijpt

Vorig artikelBierliefde in Scheldeland | Bierontdekkingstocht in 48 uur
Volgend artikelYeast driven bieren bij brewpub De Kromme Haring in Utrecht
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.