Een echte Vlaamse klassieker, in de volksmond ook wel ‘hesperollekes’ genoemd. Een winters gerecht dat zich door de verschillende smaken en texturen perfect laat begeleiden door een bier. Voor deze bier-spijscombinatie koos ik voor een Belgisch en een Duits bier. Twee leuke combinaties tussen glas en bord!
Rauchbier
Ik nam een Rauchbier van Brauerei Drei Kronen, gebrouwen naar het Bayerischen Reinheitsgebot en slechts 5.0%. Sinds ik deze zomer een week in Bamberg doorbracht, heb ik de typisch Duitse Rauchbieren weten te appreciëren. De rokerigheid van het bier gaat super samen met de hesp. Ook is er een mooi bitterzoet evenwicht door de licht zoetige toets van het bier in combinatie met de bitterheid van het witloof.
Buffalo Bitter
Als tweede koos ik voor een Buffalo Bitter van Brouwerij Van Den Bossche. Hier is het juist de bitterheid van het bier dat mooi matcht met de witloof. Het bier is erg droog en kan daardoor de vettigheid van de saus wat doorbreken.
Ingrediënten voor 4 personen
8 stronkjes witloof
8 sneden gekookte hesp (Belgische snijwijze, dus niet te dun)
1 kilogram aardappelen, loskokend
7 deciliter halfvolle melk
250 gram gemalen Emmentaler
40 gram boter + wat extra boter
40 gram bloem
1 ei
muskaatnoot
peper en zout
water
Zo maak je het…
Snijd het harde gedeelte onderaan de witloofstronkjes weg. Smelt een klontje boter in een brede kookpot. Plaats de witloof in de pot en kruid met zout, peper en muskaatnoot.
Stronkjes heel even laten bakken, water erbij schenken, tot het witloof half onder staat. Laat zoveel mogelijk kookvocht uit het witloof lekken. Bewaar het kookvocht.
Rol de stronken in een dikke snee gekookte ham en schik ze in een ovenschaal.
Smelt voor de saus de boter in een pot op een matig vuur en voeg de bloem eraan toe. Laat al roerend even bakken. Schenk het restje kookvocht van het witloof én de melk in de pot. Blijf roeren tot de saus bindt (ze mag niet te dik zijn, voeg eventueel extra melk toe). Laat de saus heel kort koken. Neem de pot weg van het vuur. Meng de gemalen kaas door de saus. Houd een deel van de kaas opzij.
Kruid de saus naar smaak met peper, zout en muskaatnoot. Giet de warme kaassaus over de witloofrolletjes totdat ze bijna helemaal onderstaan. Strooi de rest van de gemalen kaas over het gerecht. Zet de schotel 10 tot 15 minuten onder de hete grill tot je een goudgeel korstje hebt.
Schil de aardappelen en kook ze gaar in water met een snuif zout. Stamp ze en voeg een klont boter, een ei en een scheutje melk toe. Roer tot je een smeuïge puree krijgt. Kruid naar smaak met zout en eventueel wat muskaatnoot.