Alles en meer over het Leffe bierbrood van Robèrt van Beckhoven

36
9029

Wat een feest was het om een middag mee te kijken in de bakkerij van Robèrt van Beckhoven en alles en meer te weten te komen over zijn Leffe bierbrood. Wat een kennis heeft die man en wat een passie voor het vak! Hij is ook niet voor niets de enige bakker in Nederland die zowel de titel Meester Patissier als Meester Boulanger draagt. Vanaf 1 november is het Leffe bierbrood verkrijgbaar in de drie varianten: zacht en subtiel, kruidig en licht bitter, en bitter zoet.

Een middag in de bakkerij bij Robèrt van Beckhoven

Als trouwe kijker van Heel Holland Bakt vind ik het heerlijk om af en toe wat lekkers te bakken. Voor het maken van een hartige taart, worstenbroodjes, koekjes, appelcrumble, bierbrownies of een bierige kerstbrood draai ik mijn hand inmiddels niet meer om. Nog niet zo lang geleden heb ik een brood gebakken van bierbostel (bostel is het graanafval wat overblijft na de filtering van de wort). Een smaakvol brood was het, maar qua bereiding toch behoorlijk anders dan het Leffe bierbrood. Het bostelbrood stond in slechts drie uur op tafel, waar de bereidingstijd van het Leffe bierbrood vier dagen is. Wat deze lange bereiding precies doet met een deeg en wat er allemaal bij komt kijken om het te maken vertelt Robèrt tot in detail en lees je verderop in deze blog. Alles over (bier)brood dus, maar ook onderwerpen als de bakkerij, ingrediënten en de successen van Robèrt komen ter sprake. Ondertussen geniet ik verder van het chocoladegebakje – je weet wel, zo eentje met tig laagjes, nootjes en ander krokantjes, mousse-jes en meer.

Met een hoofd vol broodnodige weetjes gaat de rondleiding verder naar het atelier waar Robèrt laat zien hoe hij het deeg van het Leffe bierbrood maakt. Vol passie vertelt de Meester zijn verhaal en als het deeg eenmaal aan het draaien is, lopen we een rondje door het enorme industriële pand van de voormalige leerfabriek waarin de bakkerij is gevestigd. De leerfabriek was ooit eens de grootste werkgever in Oisterwijk en op dit moment biedt het ruimte voor totaal 28 bedrijven, waaronder dus de bakkerij en de bakkerijwinkel ‘bij Robèrt‘ (sinds 2014). Terwijl we daar rondstappen vertelt Robèrt dat er plannen zijn voor een brouwerij op het terrein en hij wijst ons de locatie. Dit zou de eerste stoombierbrouwerij van Nederland gaan worden!

We zijn weer terug in de bakkerij. Opvallend is dat er zo goed als geen machines staan en dat alle ruimtes open en transparant zijn. Dat is ook precies waar het merk Robèrt voor staat; kwaliteit, ambachtelijk en terug naar de basis. De bakkerij is de etalage waarin iedereen kan kijken wat er gebeurt. Dagelijks gaan er 700 broden over de toonbank van de bakkerijwinkel, plus een behoorlijk aantal aan luxe broden, kaasbroodjes, worstenbroodjes (zo’n 3000 per maand), gebakjes, chocolaatjes etc. We proeven o.a. kaasuienbrood, quiche en vers gebakken Leffe bierbrood. Geloof me, hiervoor rijd ik voortaan naar Oisterwijk!

Wat ik allemaal heb geleerd deze middag over (bier)brood? Ik heb het voor je op een rij gezet:

Water, graan en zout

Brood is niet meer en niet minder dan water, graan en zout. Graan bepaalt de smaak van een brood en het water de kwaliteit (hoe meer water, hoe hoger de kwaliteit). Voor het bakken van het lekkerste brood heeft Robèrt zijn eigen werkwijze. In de bakkerij werken ze niet met bakblikken maar bakken ze ‘op de vloer’ in houtgestookte ovens, en er wordt gebruikt gemaakt van een eigen gist van desem. Deze lichtzure desem ontstaat als je één liter water en één kilo meel samenvoegt en vervolgens een paar dagen laat staan zodat het gaat gisten. In zo’n vers gemaakt desempapje doen de melkzuurbacteriën en natuurlijke gisten namelijk vanzelf hun werk.

Langzame en snelle broden

De broden van Robèrt zijn zogenoemde langzame broden, gemaakt met desem. De lichtzure omgeving van de desem (gist is namelijk niet zuur) en de lange rijping van 20-30 uur maken het brood lekker. Bovendien zorgt deze manier van deeg bereiden ervoor dat de melkzuurbacteriën de gluten afbreken, én ook dat bepaalde vitamines en mineralen beter beschikbaar worden voor ons lichaam zodat we deze direct kunnen opnemen. Snelle broden daarentegen ontstaan met een gecontroleerde gist; saccharomyces cerevisiae (bakkersgist, ook wel biergist, brouwersgist of wijngist). Het is een geconcentreerde gist die het werk in slechts drieëneenhalf uur klaart. In dit snelle brood is die lichtzure omgeving niet aanwezig waardoor gluten niet worden afgebroken en waarbij de aleuronlaag van de graankorrel veel mineralen en vitamines vasthoudt.

Leffe bierbrood

Het bierbrood heeft een bereidingstijd van vier dagen:

Dag 1. De roggekorrels worden uren geweekt in abdijbier (er gaat twee liter bier op één kilo roggekorrels). Hier wordt ruim de tijd voor genomen, zodat de korrels zich helemaal vol kunnen zuigen met het bier. Na afloop zijn de korrels verzadigd en hebben de smaak van het bier overgenomen.

Dag 2. De geweekte roggekorrels gaan anderhalf uur in de oven op 160°C. Dit heet het kookstuk.

Dag 3. Een brooddeeg wordt gedraaid met 40% kookstuk, bloem, desem, zout, olie en wat biologische appelstroop. Het deeg gaat vervolgens een nacht de koeling in – desem heeft immers de tijd nodig om te rijzen en rijpen en die kenmerkende krachtige broodsmaak te ontwikkelen.

Dag 4. De broodjes worden gevormd, nog een laatste keer gerezen en vervolgens ‘op de vloer’ gebakken voor een mooie korstvorming.

Als warme broodjes over de toonbank!

Vanaf 1 november is het brood verkrijgbaar in de Nederlandse supermarkten, diverse cafés, en in de de bakkerij van Robèrt van Beckhoven. Ook thuis kun je aan de slag met het Leffe bierbroodrecept van Robèrt. Bij aankoop van een sixpack Leffe in de supermarkt krijgt elke koper een bierbroodmix cadeau.

Vorig artikel8 x biertips voor een weekendje Gent
Volgend artikelHet Veem: brouwerij, proeflokaal en bierwinkel in Eindhoven
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

36 REACTIES

  1. Vandaag mijn tweede bierbrood gebakken, met Leffe royale. Als je de instructies opvolgt kan het eigenlijk niet mislukken. Normaal doe ik twee dagen over het bakken van brood. Dit recept is geknipt voor de beginnende bakker. Deze biermix is praktisch niet meer verkrijgbaar, maar laat je niet afschrikken; YouTube staat bol van filmpjes over het bakken van brood. Ik heb hier leren brood bakken.

  2. Ik heb ook zo”n bierbroodmix gekregen bij 6-pack leffe, alleen weet ik niet precies hoe ik hem moet klaarmaken en bakken, kan iemand mij helpen?

  3. Hoi Yvonne,

    Wat een leuk verhaal en ja die Robèrt is een toppertje, dat Leffe brood is heerlijk! Ook ipv Leffe ons eigen gebrouwen bier gebruikt! Superleuk ?
    Tegenwoordig bak ik regelmatig zelf het ‘niet kneden brood’ makkelijk en lekker. Je kunt ook veel variëren met meel. Ik neem je tip van het bostel ook mee ?

    Maar ik zoek op internet over waarom je het brooddeeg van Robert niet meer hoeft te laten rijzen, door elkaar mengen en hup de oven in! Hoe kan dat dan???? Welke ingrediënten maken dat mogelijk?
    Hartelijke groet,
    Patricia

  4. Ik kreeg gisteren gratis broodmix bij de Nettorama, ik heb het nog nooit gegeten, ga het wel proberen. Maar mijn vraag is, weet iemand waar je het bij kunt eten. Of maakt het niet uit. Eten vandaag erwtensoep, kan dat ook?

  5. Wij vinden het een hele leuke actie, en het brood is zo lekker. We hebben veel reactie ‘s gekregen van visite.
    Ik geef het zelfs mensen kado, ik hoop dat het product geen feestdagen actie is , dat zou ik heel jammer vinden.
    Hou dit product op de markt het hele jaar door, ook in deze idiaale verpakking. Van ons mag je er best een prijs voor vragen. Complimenten voor dit prachtige, lekkere, gezonde product.

    • Hi Cora, het is zeker een mooi product! Mocht je vragen of opmerkingen hebben dan kun je het beste contact opnemen met de klantenservice van Leffe: consumer.care.nl@ab-inbev.com (Ik ben namelijk niet werkzaam bij of voor Leffe, ik heb enkel op deze onafhankelijke bierblog over dit brood geschreven omdat ook ik het een mooi product vind).

  6. Ben net sixpack Leff Blond gaan halen, daar zou gratis mix bijzitten, maar bij de kassa werd verteld dat de mix op was (?). De hele week lag er al geen mix bij het bier, terwijl het wel op een bordje erbij stond dat je die zou krijgen, raar…….daarvoor had ik het bier eigenlijk gekocht, wilde het brood gaan bakken….

    • Hi Anke, vervelend dat er geen broodmix meer was. Helaas kan ik je hier niet verder helpen. Ik ben niet werkzaam bij of voor Leffe, ik heb enkel op deze onafhankelijke bierblog over dit brood geschreven omdat ook ik het een mooi product vind. Het beste neem je contact op met de klantenservice van Leffe mocht je vragen hebben: consumer.care.nl@ab-inbev.com

  7. Hoi,

    Afgelopen weekend (25 nov) in Jumbo Reusel 2 sixpacks Leffe Blond gekocht en 2 broodmixen meegekregen! Voor ik het uitprobeer zou ik graag willen weten of het biertje op kamertemperatuur moet zijn of het koud uit de koelkast mag komen? Misschien maakt dat wel uit.

    • Hi Kees, het bierbrood is verkrijgbaar bij behoorlijk wat filialen van; Jumbo, Albert Heijn, Plus, Spar, Coop en Emte. Net zoals de bierbroodmix die je gratis ontvangt bij de aankoop van een sixpack Leffe. Ook online krijg je de broodmix gratis bij aankoop van een sixpack (zolang de voorraad strekt) Hier een link; https://www.jumbo.com/content/leffe-bierbrood?ib=commercie_bestel_direct Bij mij in het dorp heb ik de broodmix zien liggen bij 1 Albert Heijn filiaal. Bij een ander filiaal van de Albert Heijn en ook bij de Jumbo heb ik het niet zien liggen. Het is dus even zoeken waar wel en waar niet.. Succes!

  8. Hoi , kunt u mij vertellen of de bierbrouwers mix ook verkrijgbaar is zonder de Leffe actie ….want ik maak het voor m’n dochtertje met water alleen kan de broodmes nergens los kopen en ook de ingrediënten niet vinden ( zoals de rode stukjes die erin zitten) alvast dank voor elke reactie

  9. Hallo, ik heb nu al een paar keer de broodjes gebakken (er staan er nu weer twee in de oven), ik vind het lekker brood
    Ik heb wel een vraagje: ik neem aan dat het een soort soda-brood is?
    Zo ja, betekent dat dan dat ik ook bier kan gebruiken in plaart van karnemelk als ik zelf soda-brood maak?
    Vriendelijke groeten, Nikolaj

  10. Bij de Jumbo in Arnhem volop te koop. Duidelijke uitleg, 2 minuten roeren en 45 minuten in de oven. Een heerlijke broodlucht vulde het huis en het is een zalig broodje geworden.

  11. Alles gedaan volgens het bijgaand briefje wat het resultaat was? Een klef niet gaar.broodje is ook moeilijk om 30cc bier in 45 min te verwerken . Jammer van het biertje kun je beter opdrinken.

  12. Ik heb zo bier brood in een zakje maar der staat niks bij van een temperatuur of hoelang het der in moet heb je info groeten lars

  13. Mijn vrouw vandaag bij de jumbo in Alkmaar geweest en bij een slijter. Weten van niets. Jumbo gebeld. Zeggen dat ze geen overzicht hebben welke winkels het hebben. Kunnen ook niet garanderen dat wanneer ik on line bestel dat de mix erbij zit: zo lang de voorraad strekt.
    Zo teleurstellend dit.

    • Heel vervelend dat het slecht verkrijgbaar is. Mijn advies zou inderdaad ook zijn om contact te zoeken met de klantenservice van jumbo, maar goed dat heb je al gedaan…

  14. Hi Yvonne, dank voor je reactie. Net hier geweest bij de gall&gall en bij Ah maar die weten van niets. Zal de Jumbo in Alkmaar proberen en anders on line.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.