Bij dit gezellig stelletje ongeregeld uit Eindhoven was ik eind vorige maand te vinden voor een bier- en kaasproeverij. Na afloop kocht ik één van de kazen bij Jokkmokk, en toevallig staat die double cream kaas vanavond op het menu om te eten bij wat bierbrood en een soepje. Het bier wat we erbij gaan drinken is een Berliner Weisse. Ik kijk er al een week naar uit (ook iets met goede voornemens…) dus kun je nagaan wat voor indruk de bier- en kaascombinaties uit de proeverij op me hebben gemaakt!
Bier- en kaasproeverij: Sour power, the wild side of pairing
De buurmannen Casper van de Bierbrigadier en Louis van Jokkmokk – kaas & dinges uit de Bergstraat in Eindhoven organiseerden eind december een bier- en kaasproeverij. De heren hebben inmiddels de nodige proeverijen gegeven met telkens andere thema’s, deze avond was dat: ‘Sour power’. Zure en wildvergiste bieren in combinatie met kaas. En laat ik nou groot liefhebber zijn van Geuze en andere zure bieren…
Berliner Weisse en double cream kaas
De eerste combinatie die ons werd voorgeschoteld was die met die veel te lekkere smeuïge double cream kaas en een Berliner Weisse. De Crémeux Mont St-Michel is een rauwmelkse kaas van koemelk waar extra room aan is toegevoegd. De kaas komt uit de buurt van de Mont St-Michel in Normandië. Omdat de koeien dichtbij de kust grazen, is de kaas licht ziltig. ‘Yasmin’ is de Berliner Weisse (3%) van brouwerij Schneeeule uit Berlijn, gebrouwen met jasmijn. Een mild zure Berliner Weisse die nog toegankelijker overkomt door de vette kaas erbij te eten.
Gose en geitenkaas
We gingen gelijk door met eveneens een Duitse bierstijl, Gose. Tarwebier op smaak gebracht met koriander en zout, ontstaan in de late Middeleeuwen in steden als Leipzig en Goslar. Toen nog bier van spontane gisting, maar tegenwoordig zuur door een melkzuurgisting. We dronken het kerstbier van het Deense To Øl. Santa Gose F&#% It All (4%) is zoet in de geur (tropisch fruit) en smaakt fruitig zuur en subtiel zout. We aten er een Aurélie kaas bij van kaasmakerij Karditsel (Limburg – België). Een rauwmelkse geitenkaas met een rijke smaak. Door deze kaas met het bier te combineren werd de gose nog fruitiger. Een intense pairing!
Bière de garde en roodkorstkaas
Combinatie drie was funky! Gekozen was voor de Fiore van kaasmakerij Oudwijker in Lopik. Een gepasteuriseerde roodkorstkaas van het type Taleggio. Bij deze zachte, romige kaas werd een Saison Nouvelle (7%) van Bronckhorster uitgeschonken. Een kruidige, zoetige, hoppige en licht zure bière de garde met een droge afdronk. Het bier geeft de Fiore een flinke schop waardoor de smaak van de kaas langer voortduurt.
Geuze en comté
Er werd een Oude Geuze (6,4%) opengetrokken!! Het resultaat van de samenwerking tussen het Deense Mikkeller en brouwerij Boon uit Lembeek – België. Deze Oude Geuze is een blend van jonge en oude Lambieken, gerijpt op oude Calvados vaten. Een zacht, zuur en funky bier met een fruitige afdronk. Een heerlijke, maar toch ietwat ‘gewone’ geuze als je het mij vraagt, maar wel eentje die enorm interessant werd door de combinatie met een stuk Franse comté van 20 maanden oud. Een zachte bergkaas uit de Jura met een fijne kruidigheid, bloemigheid en ook een nootachtige smaak.
Vlaams oud bruin en nagelkaas
Twee krachtige smaken kwamen harmonieus samen in de vijfde bier- kaascombinatie. De uitgesproken Friese nagelkaas (van boerderij Nylander in Friesland) met toevoegingen van kruidnagel en komijn hield zich goed staande naast zo’n krachtig bier als Cuveé De Malterie (8%) van De Mouterij. Een Vlaams bruin met smaken als balsamico en rode vruchten. Een bijzonder bier met een bijzonder verhaal. Het gebruikte vat om dit bier op te laten rijpen heeft een whisky-geschiedenis van zo’n 35 jaar. Uiteindelijk is het vat in Nederland terecht gekomen bij het Eindhovense Van Moll, die het heeft gebruikt om een imperial stout in te rijpen. En dat specifieke vat heeft de Mouterij weer gebruikt voor de Cuveé De Malterie.
Vlaams rood en blauwschimmelkaas
Het toetje met Rodenbach Caractère Rouge was letterlijk de kers (en de framboos, en de veenbes) op de taart! Een prachtige en complexe afsluiter in combinatie met de Engelse blauwschimmel Shropshire van Colston Basset, een van de top kaasmakerijen van Engeland. Ik schrijf er niets meer over op, ik werd er stil van.
Meer bier en kaas!
Heb je na het lezen van de bier- kaascombinaties ook zin gekregen om eens een proeverij te bezoeken? Op de Facebookpagina van Jokkmokk staan alle evenementen. En toevallig is de eerstvolgende proeverij zaterdag aanstaande (13 januari). Dit keer een proeverij vol nieuwe bieren en nieuwe kazen!
Bedankt Louis, Casper, Swen en Aniek voor de gezellige en smaakvolle avond X