Vlaams stoofvlees van Kim (gastblog)

1
1976

Hét Belgische bier- en foodgerecht bij uitstek! Vlaams stoofvlees met frietjes. Gestoofd in bier en begeleid door een bijpassend bier. Dit stevige gerecht is een echte allemansvriend en valt ook bij kinderen (de alcohol verdampt tijdens de bereiding) en niet-bierliefhebbers zeker in de smaak. Mij mag je in ieder geval midden in de nacht wakker maken voor een goede stoverij. 

Belgische klassiekers

Als begeleidende bieren koos ik voor twee fantastische, oerdegelijke Belgische bieren. Laat het duidelijk zijn dat een krachtig gerecht om een krachtig bier vraagt. Een donker bier is het eerste wat men associeert met stoofvlees, maar ook een sterke tripel blijft mooi overeind naast dit stoofpotje. Ik zette een Westmalle Dubbel (7% alc. vol) en een Sint-Bernardus Tripel (8% alc. vol) op tafel en kon eigenlijk niet kiezen. Kiezen is altijd een beetje verliezen, dus …..

De Westmalle Dubbel is een heel evenwichtig bier en heeft een lange en droge afdronk. Het wordt gebrouwen met o.a. donkere mout en bevat toetsen van banaan en gebrande- en Maillardsmaken (tijdens het bakken worden voedingsmiddelen bruin en dit bruinen wordt de Maillardreactie genoemd, je vindt dit ook in donkere mout). Dit zorgt ervoor dat de dubbel mooi samengaat met o.a. gebakken vlees. Het geeft bovendien een mooie diepte aan de saus, want ik gebruikte dit bier ook voor de saus.

De Sint-Bernardus Tripel heeft een uitgebalanceerde zachte en lange nasmaak, en heeft een bitter-zoete afdronk die mooi combineert met het zoete van het stoofvlees. Het bier is goed doordrinkbaar, waardoor je het vette van het gerecht vlot kunt wegspoelen.

Bij dit gerecht serveer je natuurlijk zelfgesneden frietjes. Snijd ze zeker niet te dik en bak ze op de juiste temperatuur (voorbakken op 150°C en afbakken op 180°C), zodat je mooie, knapperige frietjes krijgt.

Vlaams stoofvlees 

Weetje: dit gerecht smaakt nog beter als je het de dag voordien bereidt omdat de smaken dan extra kunnen indringen.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 kg stoofvlees (Ja, wij Vlamingen hebben graag véél vlees.)
  • 2 ajuinen
  • 2 teentjes look
  • 2 flesjes bier, bijvoorbeeld Westmalle Dubbel
  • Bouillonbokje
  • 1,5 eetlepel pickles (shhhhhht, dit is het geheime ingrediënt!)
  • 2 laurierblaadjes
  • Peper en zout
  • Boter om in te bakken

Zo maak je het…

  • Smelt de boter in een grote kookpot en bak het stoofvlees bruin aan alle kanten.
  • Voeg grof gesneden ajuinen en de geperste teentjes look toe.
  • Kruid met peper en zout en het bouillonblokje.
  • Giet het bier voorzichtig langs de rand van de kookpot en voeg de pickles en de laurierblaadjes toe.
  • Laat het stoofvlees anderhalf tot drie uur lang sudderen op een zacht vuur. De kooktijd is afhankelijk van de kwaliteit van het vlees. Roer af en toe in de pot en controleer tussendoor of het vlees voldoende gaar is.
  • Zet het Vlaamse stoofvlees weg in de koeling tot de volgende dag.
  • Warm op en serveer met de verse frietjes en salade, en drink er een bier naar keuze bij.

Smakelijk! 

Lees meer over Kim… 

1 REACTIE

  1. pickles, dat zijn augurkjes toch? Waarschijnlijk extra zuur om het vlees zachter te maken? Vergelijkbaar met de zilver uitjes die vaak in Boeuf bourguignon worden gedaan.

    Ik zal dit eens proberen, want soms wordt het vlees alleen met bier (en een boterham met mosterd) nog niet echt heel zacht… Ook niet na 4 uur

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.