Geuze: de champagne onder de bieren!

0
2645

Geuze is een biersoort die ontstaat door het mengen van jonge en oude Lambieken en is afkomstig uit de Belgische Zennevallei, vlakbij Brussel. Zonder twijfel horen deze friszure bieren tot één van mijn favoriete soorten bier. Het was dan ook optimaal genieten om de afgelopen weken verschillende bieren te proeven uit de Geuze Bierbox van de Belgian Beer Factory. In deze bierbox zitten tien flessen van verschillende brouwerijen zoals bijvoorbeeld brouwerij Boon, Lindemans en Timmermans. 

Lambiek

Geuze is een blend van jonge en oude Lambieken, maar wat is dan Lambiek? Lambiek ontstaat door spontane of wilde gisten. Het wort van gemoute gerst en (tenminste 30%) ongemout tarwe wordt opengesteld aan de buitenlucht waardoor er een unieke, funky smaak ontstaat. Daarna gaat het in houten vaten om tot een gisting te komen. Het duurt zo’n drie jaar voordat de Lambiek in de vaten is uitvergist, er zit dan geen koolzuur op het bier.

Je kunt Lambiek puur drinken, maar meestal wordt er Geuze van gemaakt. De smaak van jonge Lambiek is iets zoetig en evolueert naar zacht zuur en oude Lambiek kan extreem zuur smaken. Door Lambiek uit verschillende vaten van diverse jaargangen te versnijden (ook wel steken genoemd) en op fles te trekken ontstaat er een Geuze. Door de jonge Lambiek komt er een gisting op gang waardoor er koolzuur op het bier komt. De oude Lambiek geeft karakter. Het is de taak van de steker om van de verschillende Lambieken de juiste verhouding te maken voor een Geuze. 

Oude Geuze

De smaak van Geuze is complex en gaat van licht tot diep zuur met een champagneachtige frisheid, diepe warme tonen en een funky karakter. Geuze die op traditionele wijze is gemaakt wordt Oude Geuze genoemd. Het is een wettelijk beschermde naam die alleen gebruikt mag worden als de oude Lambiek minstens drie jaar oud is en gerijpt op houten vaten, en als er geen zoetmiddelen zijn toegevoegd.

Commerciële Geuze, Faro en industriële Geuze

Ambachtelijke, commerciële Geuze wordt op traditionele wijze gemaakt, maar vervolgens aangezoet. Een Lambiek die bij de botteling wordt aangezoet met kandijsuiker heeft de naam Faro. Dan zijn er ook nog industriële ‘Geuze’ op basis van hooggistend bier, gemengd met bier van spontane gisting en gepasteuriseerd.

Belgian Beer Factory Bierbox
Waar ik erg van heb genoten zijn de Oude Geuzes. Voor mij blijft de Oude Geuze van Boon echt een topper, vol en fris met tonen van gember en groene appeltjes. Mariage Parfait (Boon) is weer net wat wranger, zuurder, maar ook droger met meer funkyness. Verder zaten er nog een fles Moriau Oude Geuze (Boon) en een Timmermans Oude Geuze in het pakket. Ook niet aangezoet, maar een zogenaamde ‘fondgeuze’ is de Cuvée René Geuze van Lindemans – een complex, droog en fruitig bier.

Lindemans Geuze Lambic, St. Louis Gueuze, Mort Subite Geuze en Mort Subite Lambic heb ik gedronken voor en tijdens de barbecue. Voor mij persoonlijk hoeft dat lichte zoete niet, maar ik kan me voorstellen dat deze aangezoete, ambachtelijke Geuzen goede instappers zijn naar de ongezoete Oude Geuze.

Geuze aan tafel!

Oude Geuze is niet zoet en ook niet bitter, (er wordt oude hop gebruikt waardoor er geen bitterheid in het bier aanwezig is) wat dit friszure bier een ideaal bier maakt om te schenken bij een gerecht. Zo is een Boon Oude Geuze geweldig lekker bij een pasta pesto. Zowel het bier als de pasta blijven goed op smaak als ze met elkaar worden gecombineerd. Ze vormen een harmonieuze bierspijs-combinatie. Recept: Buon Appetitio! Oude Geuze & pasta pesto. 

Vorig artikelBierige dingen #6
Volgend artikelIPA tafelzuur met rode ui, komkommer en wortel
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.