IPA tafelzuur met rode ui, komkommer en wortel

0
1148

Geïnspireerd door diverse no-waste initiatieven en met een moestuin vol groenten ben ik me gaan verdiepen in het inmaken van voedsel. Super easy, lekker en nooit meer restjes uit je groentelade weggooien. Je kunt enorm variëren met tafelzuur, en ja je kunt er dus ook bier aan toevoegen. Voor mijn eerste zelfgemaakte tafelzuur heb ik rode ui, komkommer en wortel ingelegd in een mengsel van azijn en een frisse hoppige IPA, en dat proef je!

Het inmaken van groenten (en ook fruit, vlees, vis, eieren, paddestoelen..) is een bereidingstechniek om voedsel langer te behouden. Inmaken van voedsel in potten kan door het in te leggen of door te wecken. Bij Wecken conserveer je door te verhitten en te bewaren in luchtdichte potten en bij inleggen bewaar je voedsel in zout, zuur, suiker, alcohol of olie.

Tafelzuur is een extraatje bij een gerecht of de borrelplank, denk aan; augurken, Amsterdamse uien, piccalilly, atjar enz. Traditioneel wordt tafelzuur gemaakt via een melkzuurgisting, maar voor het gemak wordt tegenwoordig azijn gebruikt. Bij het maken van je eigen tafelzuur kun je er flink op los variëren en combineren met verschillende knapperige groenten als; wortel, ui, komkommer, paprika, maïs, pepers, bloemkool, radijs… Ook met kruiden en specerijen hoef je jezelf niet in te houden. Laurier, kruidnagel, saffraan, dille, gember, oregano, korianderzaad, rozemarijn enz. Kies wat jou lekker lijkt.

Bij het IPA tafelzuur heb ik een mengsel gebruikt van azijn en een IPA, en hier vervolgens suiker, zout, mosterdzaad en jeneverbessen aan toegevoegd. Het zoetzuur wat ontstaat is een prettige tegenhanger voor pittige gerechten uit de Aziatische en Surinaamse keuken. Maar bij een boterham met kaas werkt de combinatie ook uitstekend.

 

IPA tafelzuur met rode ui, komkommer en wortel.

Ingrediënten voor twee potten tafelzuur:

  • 3 rode uien
  • 1 komkommer
  • 8 wortels, waspeen
  • 250 ml witte wijnazijn
  • 250 ml IPA
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 eetlepel kristalsuiker
  • mosterdzaad
  • jeneverbessen

Wat je nog meer nodig hebt…

  • 2 kleine voorraadpotten met klemdeksel

Zo maak je het…

  • Verwarm de azijn in een pannetje samen met het zout en de suiker totdat alles is opgelost tot één mengel.
  • Laat de azijn even afkoelen, voeg het bier toe en zet een half uur in de koeling.
  • Was ondertussen de wortels en de komkommer en snijd de wortels in reepjes of stukjes.
  • Halveer de komkommer, verwijder de zaadlijsten en snijd in grove stukken.
  • Pel de uien en snijd grof.
  • Verdeel de groenten over de potjes en voeg in elk potje ongeveer één eetlepel mosterdzaad toe en eenzelfde hoeveelheid jeneverbessen.
  • Haal de ipa-azijn uit de koeling en verdeel over de groenten.
  • Laat het tafelzuur in ieder geval een uur staan voordat je gaat proeven.

GOED OM TE WETEN! In het begin zijn de groenten knapperig, ze worden na verloop van tijd wat zachter. IPA tafelzuur is een aantal weken goed in de koeling.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.