Hoe word je biersommelier?

4
6923

Laat ik eerst eens de vraag beantwoorden; wat is een biersommelier? Een biersommelier is iemand die zich gespecialiseerd heeft in bier en bier-spijscombinaties. De voornaamste taken van een biersommelier zijn het geven van gedetailleerde informatie over bier, bierstijlen en het smaakprofiel ervan. De sommelier geeft ook biersuggesties bij een bepaald gerecht of gang en de uitleg over de bierkaart. Denk daarnaast aan het geven van workshops en proeverijen of het adviseren in een slijterij. Een bierspecialist van hoog niveau dus met veel passie voor bier!

Op dit moment zijn er ruim 50 biersommeliers in Nederland. De opleider voor biersommeliers in Nederland is StiBON – stichting bieropleiding Nederland. In België is dit Syntra waar de biersommelier een zytholoog wordt genoemd (‘zythos’ is bier). In Duitsland volg je de opleiding van Doemens en in Amerika heb je Siebel Institute for Technology. Allemaal opleiders tot internationaal biersommelier. Hierbij werken zowel StiBON als Siebel samen met Doemens. Want alleen gehaalde examens bij Doemens geven recht op het voeren van de titel: ‘Diplom-Biersommelier’!

stibon logo

In 2013 ben ik zelf gestart bij StiBON met als leslocatie Nijmegen (andere locaties zijn bijvoorbeeld Amsterdam, Gulpen of Breda). Zes avonden heb ik met veel enthousiasme geleerd over de basiskennis van bier tijdens de inspirerende lessen van niveau 1 – basiskennis bier. Je leert hier meer over biertypen en grondstoffen, het maken van proefnotities, kennis over bier en gezondheid en bierspijscombinaties. Een avond zijn we als groep te gast geweest bij de museumbrouwerij ‘t Goeye Goet. Leerzaam en gezellig! Na deze bijeenkomsten is het blokken, blokken, blokken voor het examen. Niet alleen je theoretische kennis wordt getest maar ook het blind proeven hoort erbij.

Met mijn brozen speldje op zak ben ik de lessen van niveau 2 gaan volgen. Niveau 2 – toegepaste bierkennis – is toch wel andere koek merk ik! Dit niveau bestaat uit 11 lesavonden en 1 praktijkdag. Er wordt veel dieper ingegaan op de bierkennis en ook met proeven is het een uitdaging. Zo leer je bijvoorbeeld verschillende smaakafwijkingen in bier herkennen… en dat is niet altijd een pretje kan ik je vertellen. Ik bedoel een afwijking die ‘baby kots’ als naam heeft?! De bier en spijs les lijkt voor mij een van de hoogte punten te zijn, maar ik ben nog maar halverwege.. Daarnaast staat er in januari een brouwdag op de planning waarbij we ons eigen biertje mogen brouwen!

Voor mij staat het examen in april 2016 gepland. Het gaat nog een hele kluif worden, maar met hard studeren en het nodige proeven hoop ik dan ook niveau 2 goed af te sluiten. En dan? Niveau 3 natuurlijk! Specialisatie kennis, inzicht en toepassing op het hoogst haalbare niveau. Dit is het laatste deel van de opleiding tot internationaal biersommelier en hiervoor maak je een tripje naar Oostenrijk (BierKulturHaus). Hier wordt in samenwerking met Doemens twee dagen lesgegeven met aansluitend het examen… Ik kan bijna niet wachten tot ik het diploma in ontvangt mag nemen en me aan mag sluiten bij de enthousiaste club van biersommeliers in Nederland!

Meer informatie over StiBON

IMG_0418

Bron foto’s: StiBON

Vorig artikelTanker – Sauna session
Volgend artikelStoofpeertjes gestoofd in kriek
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.