Stadsbrouwerij Gruut in Gent

2
5690

Middenin het historische centrum van Gent, vlakbij de Vrijdagsmarkt, is sinds een jaar Stadsbrouwerij Gruut te vinden. Gevestigd in een oud industrieel pand wat ooit diende als opslag voor een leerlooierij. Stoer en robuust, maar tegelijk huiselijk en sfeervol doordat eigenaresse Annick haar stempel erop heeft gedrukt met onder andere een paar curieuze objecten. Wat er nog meer uniek is aan Gruut? Ze brouwen bieren zonder hop, maar in plaats daarvan met een kruidenmengsel genaamd gruit. Weet je gelijk waar de naam Gruut vandaan komt.

Gruut – het perfecte kruidenmengsel!

Wist je dat het brouwen van bier met hop pas in de 14e eeuw werd ontdekt? Tot dan werd gebruik gemaakt van een kruidenmengsel (gruit) als smaakmaker. Gruit kan verschillende soorten kruiden bevatten zoals; rozemarijn, gagel, salie, duizendblad, laurierbessen, en zo kan ik nog even doorgaan. Voor het geheime recept van de gruit van Gruut zijn drie kruiden gebruikt, maar uiteraard blijven die geheim. Om aan het perfecte mengsel te komen om hop te vervangen in de bieren van Gruut is er zeker tweeëneenhalf jaar studie gedaan. Een jaar lang deed Annick studie naar verschillende kruiden in het laboratorium van de universiteit van Gent. Daarna kreeg ze hulp van de professor van hop en zijn team, en met in totaal dertien gepassioneerde onderzoekers zijn ze er in geslaagd om 30 kruiden terug te brengen naar een mengsel van drie. Gezocht is naar een goede mengeling waardoor de kruiden niet overheersen en zorgen voor zachte, doordrinkbare bieren en dus geen kruidenthee. Het zijn allemaal gezonde kruiden die energie geven en de dorst opwekken. En er is één kruid gevonden die dezelfde bittereenheden (EBU) afgeeft als hop. 

    

Stadsbrouwerij Gruut

De stadsbrouwerij waar Gruut zeven dagen per week te bezoeken is, is nu een jaar open (Rembert Dodoensdreef 1), maar in totaal brouwt Gruut al vijf jaar deze unieke gruitbieren. Het gebruik van gruit in plaats van hop is begonnen bij het blonde bier, daarna is het assortiment uitgebreid naar een wit, amber en een bruin bier. Het gruitmengsel wat aan de bieren is toegevoegd, is in alle bieren gelijk, maar de dosis van elk kruid binnen het mengsel is net even wat anders. Dit omdat je het ene bier meer bitterheid wilt meegeven dan het andere. Het vijfde bier uit het vaste assortiment van Gruut is overigens wel gebrouwen met hop. De zogenoemde Inferno is een stevige blonde ale van 9%. De bieren van Gruut zijn verkrijgbaar in Gent en de directe omgeving en ook in diverse webshops. Wil je een ‘specialleke’ van de Gentse brouwerij, dan moet je toch echt naar de Oost-Vlaamse hoofdstad afreizen. Elke maand brouwt Annick met haar brouwpartner iets nieuws, iets speciaals wat je kunt komen proeven aan de bar. Bijvoorbeeld bier gerijpt op eikenhouten vaten, een zuur bier met wilde gisten of glutenvrij bier. Ook buiten België is er interesse in het gruitbier. In Noorwegen bijvoorbeeld. Helemaal in het Noorden in de plaats Tromsø heeft Annick samen met de plaatselijke brouwerij gruitbier gebrouwen, maar dan met Noorse kruiden. Binnenkort kun je daar dus in de brewpub zowel een Gentse Gruut bestellen alsook een Noors gruitbier.

bierHOTSPOT!

In de stadsbrouwerij heerst een gemoedelijke sfeer waar je de drukte van de stad even ontvlucht en rustig kunt genieten van een uniek gruitbier. Wij bestelden naast een bier ook een goed gevulde ‘gruutplank’ met o.a. kaas, Gentse kop en paté. Wil je liever een Gentse stoverij proeven met gruitbier? Dan ben je welkom bij de Gruut Kelder aan Hoogpoort 32.

Stadsbrouwerij Gruut is 7 dagen per week geopend. Maandag – donderdag van 11.00 – 18.00 uur, vrijdag en zaterdag van 11.00 – 23.00 uur en op zondag van 14.00 – 19.00 uur. Een brouwerijbezoek met gids is mogelijk vanaf acht personen (reserveren). Adres; Rembert Dodoensdreef 1 in Gent.

Vorig artikelPlanet Oedipus
Volgend artikelDuvel barrel aged batch #1
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

2 REACTIES

 1. Geachte Heer/Mevrouw,

  Ik ben een verzamelaar van bieretiketten .
  Is het misschien mogelijk als U mij enige exemplaren opstuurt .

  Als er kosten aan zijn verbonden doe a.u.b. een mailtje terug.

  Met vriendelijke groet

  H.J. Jimmink
  Het Gulik 4
  7251 CS Vorden
  Nederland

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.