Bierpraat | 20 vlugge vragen aan… Gijs van Wiechen

Artikel: BUIK magazine zomer 2018 | Interview door: Yvonne van Houtum | Foto: Thomas Geurts

0
2187

Je kunt hem kennen als ‘Head Honcho’ bij De Kromme Haring – een gezellige brewpub gevestigd op bedrijventerrein Vechtclub XL in Utrecht. Sinds september 2016 is deze brewpub de place to beer voor experimentele (maar zeer doordrinkbare) bieren van diverse vergisting. De pareltjes van de brouwer zijn bijvoorbeeld Twisted Kipper (een IPA vergist met Sacch Trois voor een unieke fruitigheid), maar ook de Lactic Fantastic serie (zure fruitbieren met wilde gist).

“The only thing I fear is shitty beer!”

Gijs woont al een behoorlijke tijd in Utrecht maar is geboren in Breda, onder de rook van de oude Skol/Oranjeboom brouwerij. Zijn studie cultuurwetenschappen bracht hem naar Antwerpen, waar hij een jaar werd ondergedompeld in de Belgische biercultuur. Eenmaal terug in Nederland en afgestudeerd ging hij werken bij Kafe België. Eerst als barman, later als bedrijfsleider. Na de ontmoeting met hoofdbrouwer Stephen Grigg ontstond het plan voor een brewpub.

20 vlugge vragen…

1. Bijnaam
“Head Honcho of Bossman.”

2. Mijn eerste bier dronk ik met…
“Mijn ouders. Ik mocht altijd alcoholvrij bier drinken, Bavaria malt. Mijn eerste speciaalbier-ervaring was als zestienjarige met mijn vrienden. Vrijdagmiddag halve liters Hoegaarden of Palm drinken bij alto-café HTB in Breda.”

3. Favoriete bier op dit moment
“Bière De Saison van The Kernel Brewery, gebrouwen met Damson pruimen. Ik dronk dit bier recentelijk heel erg jong recht uit de ketel, én een mooi verjaarde variant, te gek. Op dit moment ben ik dan ook erg into The Kernel, maar mijn ‘desert island beer’ zal altijd Orval blijven.”

4. Bierland
“Engeland. De historie van de Engelse biercultuur is interessant, en tegelijkertijd is het enorm inspirerend hoe deze cultuur zich nu ontwikkelt met veel nieuwe jonge craft brewers. Buxton Brewery, Cloudwater Brew Co, The Wild Beer Co en The Kernel Brewery zijn favoriet.”

5. Bierhotspot
“Recent was ik voor het eerst bij Kaapse Maria in Rotterdam, super mooie tent. Maar zeker ook DeRat in Utrecht of Foeders in Amsterdam zijn favoriet.”

6. Yeast Beast of Hop Head
“Yeast Beast. Ik hou van m’n hoppen, maar ik vind gist gaver! Hoe gezonder en gevarieerder, hoe meer karakter een bier krijgt.”

7. Deze bier shirts hangen er in mijn kast
“Heel veel Carnivale Brettanomyces shirts. Ik heb ze allemaal op één na. En mijn Bootleg Biology shirt.”

8. Beste bierinnovatie
“Dat er steeds meer brewpubs bijkomen in Nederland en dat deze fysieke locaties een rol spelen in een stad of buurt. Belangrijk vind ik dat hierdoor het abstracte idee wordt losgeweekt dat bier iets is wat in een grote fabriek is gemaakt en zomaar op de plank komt.”

9. Ultieme bier en food combi
“Onze Inktvis (Black IPA) en chocolade-sinaasappelcake.”

10. Bierboek-tip
“American sour beers (Michael Tonsmeire) | Verloren bieren van Nederland (Roel Mulder).”

11. Als ik niet met bier bezig ben dan…
“…stap ik graag op de racefiets en sprint ik de Utrechtse heuvelrug op of ik bezoek een concertje in Ekko.”

12. Mooiste reis ooit gemaakt
“Zo’n twaalf jaar geleden ben ik een paar maanden in Zuid Afrika geweest. Een leerzame periode.”

13. Meest legendarische live optreden ooit
“Iron Maiden in Ahoy Rotterdam, met in het voorprogramma Megadeth (Ed Hunter tour 1999). Het was de eerste keer dat ik Bruce Dickinson live zag, plus de combinatie van mijn twee favoriete bands op dat moment. Als jong broekie van 16 was dat toen voor mij legendarisch. Nu is het minder metal, en kijk ik elk jaar weer uit naar het Le Guess Who? festival in mijn eigen stad.”

14. Film die iedereen gezien moet hebben
“La Haine – Een Arabische jongen uit de banlieue van Parijs wordt tijdens een verhoor zo hard aangepakt dat hij levensgevaarlijk gewond in het ziekenhuis belandt. Na een nacht van rellen en in afwachting of hij het zal overleven, volgt de film een Arabische, Afrikaanse en Joodse vriend die dwalen door Parijs. Dit was één van de eerste films waarvan ik dacht ‘shit’, dit is dus hoe een film impact kan hebben. Intens, politiek, met zeer gave cinematografische vondsten.”

15. Guilty pleasure
“Een Liefmans Cuvee Brut, in de zon. Een aangezoet bier, schande! Wel vet lekker!”

 

 

16. Grootste anti-held
“John Zorn, componist/saxophonist/workaholic/mysticus.. Hij overziet een enorme output aan muziek gemaakt door enorm veel muzikanten. Hij is ook zeer eenkennig en schuwt de confrontatie niet, of het publiek het nu leuk vind of niet. Of het nou zijn snoeiharde noise jazz is of Joods geïnspireerde melodieën – het is allemaal fascinerend en uniek.”

17. Ideale burger
“Een vegetarische burger van Rammenas. Wat er op en in zit is een mysterie, maar wel erg lekker!”

18. Biercocktails; go / no go
“Iedereen moet lekker doen waar hij/zij zin in heeft, maar het trekt mij niet zo. Ik heb liever een biertje dat van zichzelf complex is.”

19. Waar gaat het naartoe met Nederland bierland?
“Ik hoop dat er door professionalisering een situatie gaat ontstaan waar de brouwers en consumenten meer belang hechten aan het hebben van eigen ketels en een brouwerij als fysiek onderdeel van een stad/gemeenschap. Dit is iets wat in andere landen vanzelfsprekend is als je een brouwerij bent, terwijl hier veel brouwers het erbij doen als halve hobby en in andermans ketels. Ik misgun ze het niet en het brengt zeker af en toe goede bieren voort, maar het maakt het functioneren van brouwers die er helemaal voor gaan en veel investeren en risico’s nemen wel lastiger, en dat is niet altijd terecht.”

20. Who’s next?
“Do Bongers van Fierce Beer.”

Vorig artikelDe favoriete bierhotspots in Barcelona van Blonde on a Bike
Volgend artikelDOK brewing company | toffe nieuwe brewpub in Gent
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.