Brussels Beer Challenge 2016

0
1367

Foto: © Bart Van Der Perre 

Voor de verjaardagseditie is de Brussels Beer Challenge na vijf jaar teruggekeerd naar daar waar het allemaal is begonnen; Brussel – de stad van de stripverhalen, Manneken Pis, het Atomium en uiteraard ook chocolade, frieten en BIER! België heeft een rijke biercultuur en beschikt over een grote expertise én internationale bierfaam. Een professionele bierwedstrijd als Brussels Beer Challenge hoort daar uiteraard ook bij! Brussels Stock Exchange was het eerste novemberweekend drie dagen lang het imposante decor van deze fameuze wedstrijd. Maar liefst 1250 bieren zijn geproefd en beoordeeld door een panel van 80 internationaal gereputeerde bierkenners, en ik mocht een kijkje nemen.

Hoe zo’n bierwedstrijd werkt? Bierproducenten uit binnen- en buitenland sturen het paradepaardje van de brouwerij in bij de organisatie (Becomev) voor deelname. Dat kan vanaf vier maanden tot aan één maand voorafgaand aan de wedstrijd. Het is een unieke mogelijkheid voor brouwers om zich te meten met de allerbeste nationale en internationale brouwerijen. De bieren behoren allemaal tot een hoofdcategorie, zoals o.a. Pale Ale, Lager, Stout en Flavoured beer, en een subcategorie; German Style Pilsner, Belgian Style Tripel, Strong Dark Ale, Fruit Lambic, Saison, Golden Ale, Chocolate en ga zo maar door.

Bekroonde bieren kunnen rekenen op een grote mediabelangstelling en internationale erkenning. En dat is ook zeker al merkbaar tijdens het bierevent gezien de vele cameraploegen die aanwezig zijn, zelfs uit Japan!

brussels-beer-challenge-2016-bart-van-der-perre-dag3-highres-5-of-14brussels-beer-challenge-2016-bart-van-der-perre-dag1-highres-1-of-11Foto’s: © Bart Van Der Perre 

De jury van de Brussels Beer Challenge telt 80 professionals uit de bierindustrie zoals journalisten, bierschrijvers, biersommelier en smaakexperts. Een gemêleerd gezelschap waarin 26 nationaliteiten zijn vertegenwoordigd. Uiteraard veel taster afkomstig uit België en ook 8 uit Nederland. Denk verder aan Frankrijk, Italië, Spanje, UK, Polen, Tsjechië en ook Amerika, Taiwan en Brazilië. De juryleden worden verdeeld over 14 tafels waarvan nooit tasters met eenzelfde nationaliteit aan dezelfde tafel mogen zitten. (zie de foto met de landenvlaggetjes)

In totaal zijn er dus 1250 deelnemende bieren dit jaar, verdeeld over drie proefdagen. En zo’n proefdag start al om 9.00 uur in de ochtend tot ongeveer 13.00 uur. Als ‘beer judge’ heb je de verantwoordelijke taak om elk bier objectief te beoordelen op stijl en kwaliteit. Soms zijn dit wel 45 bieren per dag. Om de smaak te neutraliseren staat er standaard water en brood op tafel. Iedere judge proeft voor zichzelf en later volgt er overleg met ‘de tafel’ en wordt het eindoordeel genoteerd door de captain. De beste bieren worden beloond met een gouden, zilveren of bronzen award. Het kan ook zomaar gebeuren dat binnen een biercategorie er geen gouden plak is verdiend, maar twee zilveren of alleen een zilveren en een bronzen.

Naast het beoordelen van de bieren is deze bierwedstrijd voor elke judge ook een geweldig leuke mogelijkheid om met bierprofessionals wereldwijd kennis te maken en ervaringen uit te wisselen. En als je dan toch in Brussel bent… Het middag- en avondprogramma was deels georganiseerd met toffe brouwerij- en café bezoeken zoals o.a. Brasserie De La Senne, Brouwerij Lindemans, Brussels Beer Project, Moeder Lambic en BrewDog Brussels. (hmm deze blog kan eigenlijk ook best onder de categorie bierHOTSPOTS!!)

Wie er een medaille hebben bemachtigd? Nog even geduld… Op maandag 21 november om 10.00 uur is de bekendmaking van de resultaten op de Horeca Expo in Gent.

Tot slot hierbij nogmaals mijn complimenten voor de organisatie, top!
logo-brussels-beer-challenge1_cmyk_3

Vorig artikelWarsteiner Winter
Volgend artikel4 x bierboekentips voor de feestdagen
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.