Brouw het zelf + winactie!

23
2548

Enorm enthousiast ben ik over het boek Brouw het zelf. Als ik er doorheen blader krijg ik onmiddellijk zin om mijn groene vingers te laten wapperen en zelf verschillende drankjes te brouwen van mijn zelf verbouwde, verzamelde (of soms gekochte) ingrediënten. Ondanks mijn bierliefde is het natuurlijk ook hartstikke interessant en nuttig om me zo af en toe eens wat meer te verdiepen in bijvoorbeeld wijn, cider en andere drankjes. Dat kan dus met dit dorstige DIY boek. En.. ik mag ook nog eens een exemplaar weggeven!

De basis…
Dit heerlijk kneuterig en inspirerend boek is een samensmelting van twee grote liefdes van de Two thirsty gardeners, namelijk alcohol en tuinieren. Brouw het zelf biedt een basiskennis om verschillende drankjes te maken. Van bramencider en brandnetelbier tot lavendelbubbels en limoncello.

Heb je zelf een moestuin? Dan kun je de basisingrediënten van je eigen drankje zelf verbouwen zoals appels en peren of pastinaak, pompoen en noem maar op. Ook in het wild kun je van alles verzamelen, denk bijvoorbeeld aan bramen, paardenbloemen en brandnetels. Heb je geen echte groene vingers of geen geduld dan biedt de groenteman uitkomst. Sowieso koop je essentiële zaken in de winkel, zoals suiker, gist, basisalcohol voor extracten en basisgraan voor de bierrecepten.

Nog nooit eerder drank gemaakt? No worries! In het boek wordt duidelijk uitleg gegeven over ontsmetten, suiker, gistsoorten en het gebruik van een hydrometer (om het suikergehalte te meten van je gebrouwen drank, zodat je het volumepercentage alcohol ongeveer kunt berekenen). Daarnaast wordt per drank – wijn, cider, bier, mousserende drankjes, sterkedrank en klassieke cocktails – voorafgaand aan het hoofdstuk nog extra uitleg gegeven over ‘de basis’ van die specifieke drank.

Kun je daar ook drank van maken?!
Voor mij gaat er echt een wereld open met mogelijkheden van ingrediënten die je kunt omzetten in een alcoholisch drankje. Zo staan er recepten in het boek voor het maken van rabarberwijn, geurige vijgenwijn en pastinaakwijn. Andere varianten dan appel- of perencider heb ik nog nooit gedronken, maar ik ben erg benieuwd naar bramencider, peren-gembercider en de gehopte cider lijkt me ook wel wat! Waar ik eveneens zelf nooit op zou zijn gekomen is het maken van courgetterum, mierikswodka of een rucolino. Eenmaal omgezet in alcohol kun je deze bijzondere smaken maanden en zelfs jaren bewaren in een fles drank.

Bier
Naast alle recepten voor wijnen, ciders, sterke drank etc. is er ook een hoofdstuk gewijd aan bier. De ervaren (hobby)brouwers slaan wellicht het eerste recept voor ‘simpel bier’ over, maar de stijlen die daarna volgen zorgen op zijn minst voor inspiratie. Een pikdonkere Londense Porter met vanille, IPA, zoet honing- of frambozenbier, Engelse Brown Ale of stoer Vikingbier! (Zelf zie ik het wel zitten om binnenkort een grote pan op het fornuis te zetten en er op los te experimenteren!)

Wil je trouwens weten wat vikingbier is? Bierologen vermoeden dat het een beetje zal lijken op het Finse drankje sahti. Dit angstaanjagende bier bevat allerlei graansoorten, waaronder rogge, en wordt gefilterd door een bedje van jeneverbestwijgen. De thirsty gardeners hebben in hun recept jeneverbessen gebruikt wat zorgt voor een intens scherpe en fruitige smaak en een droge, bittere afdronk.

Zoals je kunt lezen is Brouw het zelf zowel inspirerend en informatief alsook een boek om zelf de handen uit de mouwen te steken en er op los te experimenteren! In totaal staan er 70 verrassende recepten in het boek, aangevuld met nuttige tips en leuke weetjes.

WIN-actie!! GESLOTEN
Van uitgeverij Forte Culinair mag ik een exemplaar van Brouw het zelf verloten onder de lezers van mijn blog. Heel erg leuk vind ik dat, want ik denk echt dat veel bierliefhebbers en thuisbrouwers hier veel inspiratie uit kunnen halen. Wat moet je doen om kans te maken? Laat een reactie achter onder deze blogpost, waarin je vertelt waarom jij dit boek goed kunt gebruiken en wie weet ligt dit dorstige DIY boek binnenkort wel bij jou in de brievenbus!
Kun je niet wachten? Het boek Brouw het zelf is voor €19,95 te koop.

Vorig artikelRenaissance Brewing – Marlborough pale ale | “An explosion of Kiwi hops!”
Volgend artikelHopscheuten: het witte goud uit Poperinge
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

23 REACTIES

 1. Ik ben zelf meesterbrouwer van Puzzelaer bier (vorig jaar uitgeroepen tot het beste bier van Brabant). Leuk om die enthousiaste reacties hierboven te zien. De kunst van het brouwen zit ‘m in een goed recept ontwikkelen en deze te kunnen reproduceren. Maw; je moet zelf creatief zijn en goed proces kunnen beheersen. Als iemand ooit vragen heeft over bier of het brouwen van bier stel die dan gerust! Wie weet kan ik ze beantwoorden 😉 mijn contactgegevens vind je op mijn website: http://www.bieruitbrabant.nl

 2. In het kader van nieuwe hobbys maken ga ik graag aan de slag met het brouwen van al het lekkers in het boek. Plus meteen een motivatie om een moestuintje aan te leggen :D.

 3. Sinds kort hebben wij een mooie grote tuin, waar we zelf vanalles kunnen laten groeien en daarna kunnen omzetten in heerlijke zelf gemaakte drankjes.

 4. Mijn vader gaat binnenkort met pensioen en het lijkt me leuknom hem op deze manier op weg te helpen met het brouwen van zijn eigen biertjes. Leuke hobby toch?

 5. Mijn vriend is hobby(bier)brouwer en ik fanatiek kok. Na me verdiept te hebben in fermenteren en het maken van shrubs lijkt het maken van alcoholische brouwsels mij een gaaf nieuw project. Samen zullen wij dus iedere pagina van het boek verslinden!

 6. Vikingbier?! Dat moet ik gaan proberen, met m’n baard en runentatoeages. En ben ik best bereid om m’n moestuintje aan te passen aan andere fijne drankjes. Klinkt als n topboek!

 7. Je gelooft het niet. Waneer ik dit boek win, lees ik het eerst, maak een paar kopietjes en geef het boek aan de ex van mijn vrouw. Hij ik alcohol verslaafd en maakt sowieso uit van alles zijn drankjes. Hij ik dol op bier Dan zijn wij weer een tijdje van m af.

 8. Ik zou dit boek erg goed kunnen gebruiken omdat mijn vriend inmiddels het thuisbrouwen heeft opgepikt. Via hem raak ik steeds meer geïnteresseerd maar hen een beetje het gevoel dat ik de basis mis en met zo’n mooi en breed boek kan ik meer leren over die basis.

 9. Leuke actie! Als hobbybrouwer is het altijd goed om de horizon zo breed mogelijk te houden. Dit boek post dat wat mij betreft erg goed bij. Vandaar mijn reactie.

 10. Ik zou het boek graag winnen omdat ik een super grote passie voor bieren heb en sinds kort ook zelf mijn eigen brouwsels produceer. Daarnaast ben ik een wat minder ervaren wijndrinker maar trekt mij de kracht van wijn heel erg, zeker in combinatie met eten. Ik wil dan ook graag meer leren over de bereidingswijze van bier, wijn en alle andere mooie drankjes. Dit boek lijkt mij daarin een mooie stap!

 11. Als bijna Biersommelier met een prachtig brouwpakket van Brouwland nog ingepakt in de garage kom ik er achter dat mijn beste vriend al wel zelf bier gebrouwen heeft. Beter laat dan nooit heb ik dus wat inside info nodig om in ieder geval met een beter bier te komen en hem daarnaast ook nog eens af te troeven met een Killer Cider. Help me met dit boek mijn maat te verbazen!!

 12. Met dit boek heb ik een goed fundament om een stuk van de tuin terug te ‘eisen’ van mijn vriendin! Als ik deze snel kan ontvangen kan ik nog op tijd beginnen met het kiemen en planten van de zaailingen! 🙂

  Het is sowieso al leuk om dingen zelf te maken maar zelf van zaden tot de inhoud van de fles zelf helemaal te doen lijkt mij geweldig!

 13. Super leuk!! Ik ben erg nieuwsgierig geworden naar het boek. Ik heb wel vaker wat brouwseltjes geprobeerd te maken, maar echte successen waren dat niet. Misschien dat dit boek daar verandering in kan brengen?!?

 14. Als thuisbrouwer met wisselend succes en met een onduidelijke moestuin is het misschien tijd om iets anders te proberen.
  Dus……welkom!

 15. Klinkt goed! Mijn vriend pas voor zijn verjaardag een set gegeven om bier mee te brouwen, wellicht kunnen we veel meer lekkers maken!

 16. Ik zou dit boek graag willen winnen omdat ik van koken en bier houd. Ik heb nog nooit zelf een drankje gemaakt maar ik ga de uitdaging graag met mijzelf aan

 17. Na avondonderwijs kok te hebben gevolgd, heb ik me nu op biersommelier gegooid (zythologie). Bedoeling is om later de biertjes en gerechten hand in hand te laten gaan. Als daar dan ook eigenhandig gecreëerde drankjes bij zijn, is dat toch nog dat tikkeltje extra! 🙂

 18. Net in de leer bij een bierbrouwer!! Elke zomer weer lekker in mn moestuin nu nog inspiratie voor mn eigen dranken! Hoe gaaf een likeur uit eigen tuin?! Of na genieten er een finse sahti!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.