Begin je dag met een schaaltje yoghurt met vers fruit en een knapperige granola gemaakt van bierbostel. Een soort van ontbijten met bier dus, maar dan zonder alcohol. Bierbostel, ook wel draf genoemd, is het restproduct van bier. Het is het graanafval wat overblijft na de filtering van de wort.
Bostel is een voedzaam goedje wat vaak wordt ingezet als veevoer, maar wat ook perfect is om mee te bakken. Naast bierbostelbrood kun je er bijvoorbeeld deze bierbostel granola van maken. Lekker met amandelen, pecannoten en pompoenpitten.
Ingrediënten bierbostel granola
75 gram bierbostel*
45 gram amandelen
45 gram pecannoten
25 gram pompoenpitten
3 eetlepels honing
2 eetlepels zonnebloemolie
1 theelepel kaneel
snuf zout
Zo maak je het…
Voordat je de bostel kunt roosteren is het belangrijk om deze eerst te drogen. Spreid de bierbostel uit over een bakplaat, bekleed met bakpapier. Laat ongeveer 2 uur in de oven drogen op 60 graden. Schep af en toe om.
Meng de gedroogde bostel met de amandelen, pecannoten, zonnebloempitten en de overige ingrediënten. Verdeel opnieuw over een bakplaat, bekleed met bakpapier, en rooster 10 minuten op 180 graden. Schep de bierbostel granola om en doe nog eens 5 minuten in de oven. Laat de granola kort afkoelen en bewaar in een afgesloten glazen pot.
Lekker met yoghurt, blauwe bessen en frambozen.
*Waar haal je bierbostel vandaan? Door zelf een bier te brouwen, of vraag ernaar bij de plaatselijke brouwerij.
Zag toevallig een item in een zeer recent aflevering van BinnensteBuiten: https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/uitzendingen/1-februari-2019 waarin over bier bostel wordt gesproken.