YES, geslaagd! Internationaal Biersommelier

8
3758

Ik heb leuk nieuws te melden! Een week geleden was ik in het Oostenrijkse Obertrum am See waar ik samen met 18 andere bierenthousiastelingen de titel heb behaald van Internationaal Biersommelier. Op dit moment zijn er ruim 100 biersommeliers in Nederland en ik ben enorm trots dat ik er daar één van ben. In september 2013 ben ik dit avontuur begonnen door te starten met de opleiding van StiBON (Stichting Bieropleiding Nederland), dus je begrijpt dat nu het diploma eindelijk binnen is het toch echt wel tijd is voor een feestje!

Biersommelier?!
Als ik vertel over mijn bierige activiteiten krijg ik regelmatig de vragen; wat is nou eigenlijk een biersommelier en hoe word je dat dan? Even in een notendop.. een biersommelier is iemand die zich gespecialiseerd heeft in bier en bierspijs-combinaties. Denk hierbij aan het geven van gedetailleerde informatie bierbreed (van de ingrediënten, het brouwproces, bierstijlen en smaakprofielen – ook smaakafwijkingen.. tot aan een stuk geschiedenis, biercultuur wereldwijd en de laatste trends), het geven van biersuggesties bij een bepaald gerecht en de uitleg over de bierkaart. Maar denk ook aan het geven van masterclasses, workshops en proeverijen. Enkele sommeliers zijn ook bierbrouwer van beroep en weer anderen (zoals ik!) schrijven over bier. Denk verder ook aan het geven van advies in een bierwinkel of slijterij en het trainen van horecapersoneel. Waarschijnlijk ben ik nog wel het een en ander vergeten maar je begrijpt dat er tal van mogelijkheden zijn om er je eigen draai aan te geven.

Hoe dan?! De opleider voor biersommeliers in Nederland is StiBON. In België heb je de Syntra opleiding tot bierkenner, of ook wel zytholoog genoemd (afkomstig van het Griekse woord voor bier – “zythos”). In Duitsland volg je de opleiding van Doemens en in Amerika heb je Siebel Institute for Technology. Allemaal opleiders tot biersommelier, waarbij zowel StiBON als Siebel samenwerken met Doemens. Want alleen behaalde diploma’s bij Doemens geven recht op het voeren van de internationaal erkende titel “Doemens Diplom Biersommelier”.

StiBON
Ben je een bierliefhebber en wil je toch wat meer beslagen ten ijs komen als je weer eens sterke verhalen ophangt in de kroeg? Dan, en ook als je het gewoon enorm interessant lijkt om wat meer te weten te komen over deze goddelijk drank, is de cursus algemene bierkennis (niveau 1) zeker een aanrader! Locaties waar StiBON 1 wordt gegeven zijn; Amsterdam, Rotterdam, Breda, Gulpen, Haarlem, Zwolle en Nijmegen. Wat leer je? In zes bijeenkomsten leer je de basiskennis van bier zoals o.a. welke bierstijlen er zijn en meer uitleg over de grondstoffen. Elke les proef je verschillende bieren, je leert het smaakwiel kennen en maakt proefnotities. Aan het einde van de cursus maak je zowel een theoretisch als een praktisch examen.

Ben je geslaagd voor niveau 1 dan mag je starten met de lessen van niveau 2 – toepaste bierkennis. Dit is duidelijk andere koek en ik raad deze cursus ook alleen aan als je echt bereid bent om hard te studeren voor je papiertje. StiBON 2 wordt in Amsterdam en Breda gegeven. In twaalf bijeenkomsten wordt dieper ingegaan op de stof en leer je nog meer bierstijlen herkennen. Niet alleen gewenste smaken, maar ook smaakafwijkingen in bier ga je ontdekken en dat is niet altijd een pretje kan ik je vertellen. Als je eenmaal het brouwproces van binnen en buiten kent (op papier) mag je deze opgedane kennis in de praktijk gaan brengen tijdens de brouwles. Samen met je medecursisten (en onder leiding van een professionele brouwer) brouw je dan een eigen bier. Enorm interessant, maar persoonlijk heb ik nu niet het idee dat ik gelijk een goed bier kan brouwen… Een van de hoogtepunten is de bierspijs les waarbij je tijdens een diner ervaart welke bieren goed samen gaan met welke gerechten of wat juist een enorme mismatch is. Ook dit niveau sluit je af met twee examens.

Bierspecialisatie in Oostenrijk
StiBON 1 en 2 volg je in Nederland, maar voor het derde en laatste deel ‘moet’ je toch echt naar Oostenrijk. In het plaatsje Obertrum am See staat het Bier Kultur Haus waar twee dagen lang de bierspecialisatie-lessen (niveau 3) worden gegeven (Engelstalig) met aansluitend het examen. De les over glaswerk heeft het meeste indruk op mij gemaakt met interessante (psychologische) weetjes en smaaktesten – een onderwerp waar ik zeker nog eens een uitgebreid artikel over ga schrijven. Naast de theorie horen er ook praktische activiteiten bij deze specialisatielessen, zoals een bierspijs kookklas en smaaktest, het proeven van verschillende Oostenrijkse en Duitse bieren en opgelegde bieren uit de kelder. Daarnaast zijn we in groepjes Salzburg ingestuurd voor een gastronomische mystery check bij verschillende restaurants en we bezochten de Trumer brouwerij. Twee behoorlijk intensieve dagen waarbij de Trumer Hopfenspeil mijn grote held was – een frisse Pilsener met 2,9% alcohol en een rijke hopsmaak!

Misschien wel het leukste van dit hele Oostenrijk-avontuur is de gezellige en gepassioneerde groep waarmee ik deze dagen heb beleefd. Iedereen is geslaagd en dat hebben we natuurlijk samen gevierd met een paar fijne bieren! Ik probeer iedereen te blijven volgen en wie weet wat voor toffe dingen we nog samen gaan ondernemen.

Vorig artikelEcht bier kookboek + winactie!
Volgend artikelBierige dingen #3
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

8 REACTIES

  1. Hoi Yvonne,

    Ik was wel benieuwd naar die les over glaswerk en wat daarmee samenhangt. Mijn ervaring is ook dat de smaakbeleving ook voor een groot deel bepaald wordt door de omstandigheden. Hopelijk ga je daarover nog eens een tipje van de sluier oplichten

    Groetjes,

    • Als je het examen niet haalt dan kun je een tijd later een herkansing doen. Je hoeft de lessen niet meer opnieuw te volgen maar je betaald wel een bedrag per examen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.