Echt bier kookboek + winactie!

46
2585

Het combineren van bier en food vind ik echt geweldig om te doen! Regelmatig plaats ik hier een blog over een goede foodpairing of een recept waarin ik bier heb gebruikt als ingrediënt. Jeroen en ik nodigen ook graag vrienden of familie uit voor een gezellig etentje bij ons thuis waarbij bier altijd centraal staat. Bijzonder vind ik dat hoe een bier ervoor kan zorgen dat een gerecht net wat beter (intenser) smaakt, of juist andersom!

In restaurants zie je ook steeds vaker een biersuggestie op de menukaart staan, bierdiners en andere foodpairing-events worden opgezet en bij verschillende bierfestivals kun je deelnemen aan masterclasses met bier in combinatie met kaas of chocolade.

Hoewel ik best tevreden ben over de vorderingen in Nederland als het gaat om bier en food, denk ik dat er nog veel meer te halen valt. Een goed kookboek over bier kan daar zeker een klein beetje aan bijdragen. Met veel plezier heb ik door het ECHT BIER KOOKBOEK gebladerd en behoorlijk wat inspiratie opgedaan! Het boek is geschreven door Torsten Goffin (culinair journalist uit Keulen), met recepten van Stevan Paul (kok uit Hamburg) en foto’s gemaakt door Daniela Haug. Naast stoere, smaakvolle gerechten staan er in dit boek veel informatieve stukken en een aantal brouwerij-reportages, onder ander bij brouwerij De Molen.

‘Wie bier drinkt, wordt 100 jaar’ Italiaans spreekwoord
Deze fijne zin staat bovenaan de enthousiast geschreven inleiding van het ECHT BIER KOOKBOEK. In het boek staan 57 recepten, opgedeeld in voorgerechten en amuses, vis en schaaldieren, vlees en gevogelte, klassieke bierkeuken en biersnacks, en gebak en desserts. Tussendoor lees je wetenswaardigheden over bier en worden verschillende bierstijlen uitgelicht zoals; IPA, Imperial Stout, Gose, Lambiek & Geuze en meer. Voor de brouwerij-reportages wordt je meegenomen naar veertien toonaangevende brouwerijen zoals bijvoorbeeld het Brusselse Cantillon, Kernel uit Londen en Schneider uit Kehlheim.

Voorgerechten en amuses
De voorgerechten zijn zowel vis- als vleesgerechten en hapjes. De meeste bereid je in 20 – 25 minuten en zijn eenvoudig te maken zoals bijvoorbeeld geroosterd briochebrood met aspergesalade en coburgerham of gebakken visjes met roomkaas op brood. De blini’s met sprot en forelkaviaar (foto) vragen echter om een bereiding van 90 minuten, net zoals de bierpizza met zuurkool, remoudou en marjoleinroom.

Vis en schaaldieren | Vlees en gevogelte
Alle hoofdgerechten vragen iets meer bereidingstijd dan de voorgerechten, denk aan 40 minuten. Bij de visgerechten springt voor mij het recept eruit voor het maken van vis in bierbeslag met daarbij een frisse erwtenpuree en een biersuggestie voor een Stout of Porter. Bij de vleesgerechten wil ik gelijk de ingrediënten bij elkaar gaan sprokkelen voor het gerecht; in bier gesmoorde varkensbuik met blauwe bessen en rodekoolsalade. Het kost je maar 25 minuten bereidingstijd en daarna gaat het vlees nog twee uurtjes de oven in. Bij dit gerecht worden moutige bieren aangeraden met weinig hop, of een geuze. Naast de algemene biersuggestie voor een bierstijl (of stijlen) staat er per gerecht ook een speciaal aanbevolen bier. Bij het vleesgerecht is dat de geuze ‘Mariage Parfait’ van Boon. ‘Wauw dit klinkt echt als een stoere, fijne bier & foodpairing die ik graag eens ga uitproberen!’ 

Klassieke bierkeuken en biersnacks
Uien in bier is het enige gerecht uit de klassieke (Franse) bierkeuken, verder staan er ‘alleen’ maar biersnacks in dit hoofdstuk. Maar wel snacks die ik graag eens ga serveren bij een borrel, zoals kaasknabbels, bierbrood en een zalige dip van Stilton met bloedsinaasappel.

Gebak en desserts
Het kookboek wordt logischerwijs afgesloten met gebak en desserts. Dit vind ik vaak het meest interessante onderdeel (toetjes!) om te combineren met bier. Wat ik zelf belangrijk vind bij de combinatie van bier en zoetigheid is dat het niet overdreven zoet wordt maar in harmonie blijft. Een interessant en kleurrijk nagerecht is hangop van limoenkwark met gebakken gemberananas en cashewnoten. Voor de gemberananas worden 4 eetlepels IPA gebruikt. Het is ook een IPA of een Pale Ale wat bij dit dessert wordt geadviseerd en ook een vruchtenlambiek of een Geuze zijn aanraders.


(Foto: reportage bij Swan Valley, Australië.)

ECHT BIER KOOKBOEK
Dit kookboek staat vol met inspirerende, smaakvolle hapjes en gerechten. Er staan eenvoudige en snelle gerechtjes in voor beginnende keukenhelden, maar ook zeker voor gevorderde koks worden er veel suggesties gegeven om mooie gerechten te bereiden. De foto’s zijn fantastisch, de recepten zijn duidelijk omschreven en de biersuggesties zijn top. Wat dit boek extra bijzonder maakt zijn de brouwerij-reportages.

WIN-actie!! GESLOTEN
Van Fontaine Uitgevers mag ik een exemplaar van ‘ECHT BIER KOOKBOEK’ verloten onder de lezers van mijn blog. Een kookboek vol inspiratie om de lekkerste gerechten en biersnacks op tafel te zetten, maar ook een boek met veel informatie en brouwerij-reportages. Wat moet je doen om kans te maken? Laat een reactie achter onder deze blogpost, waarin je vertelt waarom jij dit boek goed kunt gebruiken en wie weet ligt dit stoere bier kookboek binnenkort wel bij jou in de brievenbus!

Kun je niet wachten? Het ECHT BIER KOOKBOEK is voor €24,95 te koop.

Vorig artikelAltijd feest met deze American sliders!
Volgend artikelYES, geslaagd! Internationaal Biersommelier
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

46 REACTIES

 1. Het boek is vandaag binnen gekomen en ik heb er al even in mogen bladeren.
  Al meteen enkele recepten gezien die me enorm aanspraken en waar ik binnenkort mee aan de slag ga.
  Verder staan er echt hele mooie foto’s in wat voor mij een kookboek plezierig maakt.
  Ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg enthousiast ben.

  Enorm bedankt!

 2. Hoi allemaal! Super bedankt voor jullie leuke reacties! Ik heb geheel willekeurig een naam uit de hoge hoed getrokken en Ronny is de winnaar van deze WIN-actie. Ronny mail je jouw adresgegevens naar info@bierliefde.nl dan komt het kookboek z.s.m. naar je toe.

 3. (Speciaal)bier ben ik meer gaan waarderen vanwege meerdere operaties afgelopen jaar die veel invloed hebben gehad op mijn levenstyle. Graag zou ik met mijn vriendin een aantal gerechten met en/of in combinatie met bier willen maken.

 4. Maak me wakker voor een biertje met hapjes! Ik ben zelf vooral van de hapjes en mijn vriend van het bier.
  Als beginnende ontdekkers proeven we steeds nieuwe smaken en wil ik heeel graag meer weten over de combinaties met eten.
  Mijn liefde voor koken gaat ver en blijf ik uitbreiden.
  De prachtige foto’s in het boek maken dat ik dit bericht bijna kwijlend typ.

 5. Die is een mooie kans om mijn liefde voor koken weer nieuw leven in te blazen en mijn familie te laten genieten van nieuwe recepten.

 6. Er is er maar eentje die dit kookboek verdient 🙂
  Collega’s en mijn familie niet, maar natuurlijk mijn vriend!
  Hij kookt elke dag iets lekkers voor mij
  Trots als een pauw, dat voel ik daarbij

  Bier drinken daar houdt hij ook wel van
  Ik trouwens ook, iets dat ook goed samen kan
  En daarom wil ik dit boek heel graag winnen
  Rennen naar de winkel daar hoeven wij dan niet aan te beginnen!

  Zo dit was mijn gedicht over ECHT BIER 😛

  Groetjes van Malou

 7. Hallo Yvonne,

  Graag zou ik dit boek winnen omdat mijn vrouw en ik beiden liefhebber zijn van eten, bier en de combinatie van beiden. Die laatste twee zitten er de komende 9 maanden echter niet in voor haar 🙂 Met dit boek hebben we naast de komst van de kleine nog iets meer om naar uit te kijken 🙂

 8. De vriend van mijn kleine zus,
  Houd wel van koken en een biertje dus…
  Doe ik graag mee in de hoop hem te verrassen,
  Vind dit cadeau écht precies bij hem passen!

  Met de komende Paasdagen in het verschiet,
  Zou koken met bier iets zijn waar hij van geniet!
  We vieren Paas dit jaar bij hun thuis.
  En kruipt hij dus achter het fornuis.

  Om bv een bierbroodje te bakken?
  Hij heeft de smaak van ’t kokkerellen iig te pakken.
  En met dit mooie cadeautje erbij,
  Is de hele familie super vrolijk en blij!

 9. Als liefhebber van koken, maar dan vooral BBQ en als liefhebber van speciaalbier kan dit boek eigenlijk niet ontbreken in mijn kookboekenkast.
  Ik ben redelijk innovatief geworden qua gerechten bereiden. Maar bier en gerechten combineren is voor mij nog echt abracadabra. Hier zou ik heel graag verandering in willen brengen.

   • Wauw, mooie verassing. Enkele dagen niet op internet kunnen zitten wegens enorme drukte. Dan is dit echt een welkome verassing.
    De gegevens komen er aan. Harstikke bedankt!

 10. ik zou het boek willen winnen om mijn collega’s in de keuken van het café te insprireren om meer met bier te gaan koken, dat blijft nu nog een beetje achter terwijl er zoveel mooie mogelijkheden met bier zijn!

 11. Ik ben sinds kort een eigen bedrijfje gestart gericht op het organiseren van groepsuitjes van A tot Z. Hoe leuk zou het zijn als ik na een leuk bedrijfsuitje kan afsluiten met heerlijke borrelhapjes in combinatie met bier? Plezier hebben, waar het bij bier om gaat maar ook bij mij in het bedrijf!

 12. Ik zou dit boek willen geven aan onze bevriende biersommelier zodat zij nog meer inspiratie kan opdoen en nog mooiere combinaties met onze BE+ER-en op tafel kan zetten.

 13. Als biersommelier in opleiding verslind ik alles wat er mee te maken heeft. Vooral op gebied van bier spijs ontbreekt het nogal over goede en leuke naslagwerken. Dit zou een fantastische toevoeging zijn aan vakliteratuur en privé verzameling

 14. Ik zou graag dit boek willen winnen, omdat ik als kok,hobbybrouwer en biersommelier dit erg interessant vind , maar zelf combinaties verzinnen nog steeds erg moeilijk vind!

 15. Ik wil dit boek graag winnen omdat wij allebei gek zijn op lekkere biertjes, en wat is nou mooier om er ook nog mee te kunnen koken? Ik zeg doen!

 16. Hi Yvonne,
  Dit boek misstaat zeker niet tussen mijn andere bierboeken. Echter kan een bierbibliotheek nooit uitgebreid genoeg zijn. De laatste jaren is mijn interesse en kennis in eten vs bier fameus gegroeid, maar hey, meer kennis is lekkerder eten en nog betere combinaties.

  Hoppige groeten,
  Bert

 17. Ik zou dit boek graag willen hebben voor onze mannelijke vriendengroep die al jaren elke 2 weken speciaal bier proeven met zijn 7en! Ze zijn echte bierliefhebbers maar houden ook van goed eten! Dit boek is voor hen de perfecte combinatie zo kunnen ze tijdens hun proeverijen en tijdens het brouwen van hun eigen bier ook een lekkere maaltijd koken voor al hun lieve vrouwen 😉

 18. Waarom ik dit boek wil winnen: ik vind het heerlijk om te koken met zelf gebrouwen bier. Ja zelf gebrouwen bier ? Ik ben altijd wel opzoek naar lekkere recepten waarin bier verwerkt is. Na het lezen van deze review ben ik heel benieuwd naar het boek en zou graag uit het boek willen koken.

 19. Ik heb nu twee keer een workshop ‘Koken met Bier’ gevolgd en dat smaakt naar MEER!
  Daarom zou ik heel graag dit boek willen winnen.

 20. Ik heb nieuwe inspiratie nodig! Ik ben binnenkort weer de “gelukkige” om voor de vriendengroep te koken waarbij we altijd speciaal bier drinken,,,,,,, ?

 21. Zoals door vele hier al aangegeven, ook bij mij zijn het 2 van mijn grote liefdes.. Bier proeven en eten koken!
  En dit nog samen combineren maakt het nog beter om mooie bieren te delen met vrienden en hier lekker bij eten.

 22. Ah, mijn 2 grote liefdes… bier en koken! Ben bezig om zelf te brouwen en wat zou het leuk zijn om hier mee te gaan koken! Natuurlijk heb ik dat al meerdere malen gedaan maar ben erg nieuwsgierig wat er meer mogelijk is. Heel gaaf, ik doe mee!

 23. Tips voor hemelse huwelijken tussen spijs en bier,
  Alsjeblieft Frau Yvonne, stuur het boek naar hier.
  Voor het gerstenat heb ik al een top leverancier,
  Nu nog de recepten en ik ben klaar voor een culinair delier…..

 24. Samen met een goede vriend doe ik regelmatig biergerelateerde hapjes en gerechten maken. We zijn altijd op zoek naar nieuwe inspiratie, dus dit boek is zeer welkom.

 25. Ik heb net een huis gekocht en wil binnenkort beginnen met hobbybrouwen. Mooie bijpassende gerechten maken in de nieuwe keuken bij mijn eigen bieren lijkt me super.

 26. Mijn man en ik organiseren sinds een paar jaar een dagje voor vrienden waarbij we eerst gaan wandelen en dan allerlei bieren gaan proeven. Natuurlijk wordt dat begeleid met hapjes en na het bierproeven eten we gezellig samen. Het afgelopen jaar heb ik in de toetjes bier verwerkt en dat was een enorm succes. Vooral de biramisu, gemaakt naar jouw recept, was een een topper. Daarom lijkt het me leuk om meer gerechten met bier te maken en ook om hapjes te presenteren die passen bij de bieren die we laten proeven. Verder dan chocolade bij een porter en diverse kazen ben ik nog niet gekomen.
  Natuurlijk heb ik al meer lekkere recepten op je site gezien, dus daar ga ik sowieso nog eens uitgebreid rondsnuffelen voor inspiratie, maar er gaat natuurlijk niets boven een echt kookboek.

 27. Wat een leuk boek zeg, ik zou dit graag willen winnen om samen met mijn mannen hieruit te koken. Daarna gezellig met z’n allen aan tafel met een heerlijk biertje genieten.

 28. Het boek zou ik graag willen winnen, omdat ik het heerlijk vind om te koken en dan al helemaal met bier. Een Belgische stoofpot is mijn favoriet. Echter kan ik wel weer wat inspiratie gebruiken en daarom doe ik mee met deze prijsvraag.

  Groeten van Jeroen

 29. Binnenkort weer het jaarlijkse bier en bqq feest met de vriendengroep! Om het bbq en bierfestival seizoen in te wijden met goed vlees, speciaal bier en goed gezelschap! Dit kook boek kan ons erg goed daarbij van pas komen! Koken met bier ipv koken met bier in je hand!! (Ookal zal dat vast ook gebeuren!! Hij os van harte welkom!! 😀

 30. allereerst lof voor de review van het boek,
  doet me watertanden om één van de gerechten te pairen met een goed glas ambachts bier

 31. Afgelopen maand en zeker ook de komende maand eten mijn vrouw en ik alleen maar magnetronmaaltijden of warmen we wat makkelijke kost op in de magnetron. Onze dochter is namelijk begin maart met spoed opgenomen met acute leukemie.
  We kijken dus met smart uit naar de dag waarop we goed nieuws krijgen en weer (al zal dat in het begin tijdelijk zijn) weer naar huis mogen en leuke, gezellige dingen kunnen gaan doen als gezinnetje. Lekker koken en eten hoort daar zeker bij. Dit mooie kookboek zal dan een mooi cadeau zijn om een nieuwe start te maken met lekker kokkerellen en gezelligheid.

  Groetjes Edwin

 32. Hallo!

  Ik zou dit boek graag willen winnen zodat ik het cadeau kan geven aan mijn leidinggevende. Ik werk bij brouwerij het Veem en binnenkort organiseren wij met andere horeca ondernemers een wijn & spijs wandeling waarbij je kunt eten en drinken.

  Mijn leidinggevende wilt graag een gerecht maken met bier, maar heeft helaas weinig inspiratie daarvoor. Daarom hoop ik dat dit boek hem goed kan helpen!

  Groetjes Cathy Drost

 33. Ik moet de komende twee maanden weer veel gaan koken (wat ik normaal gesproken te weinig doe). Dit boek zal mij daar goed bij helpen.
  Daarnaast is het natuurlijk handig en niet te vergeten uiterst interessant om nieuwe combi’s te leren, waarbij ook nog de informatieve stukken + brouwerij reportages zijn toegevoegd.
  Al bij al wil ik dit boek gewoon graag!

 34. Samen met mijn man gaan we diverse Bier en Spijs proeverijen af. Wil dit nu ook graag een keer zelf thuis organiseren maar dan wel zelf doen!

 35. Oeh typisch gevalletje water loopt me in de mond. De beschrijvingen klinken al heerlijk en bekijk en probeer graag de rest uit! Kan ik ook bier pair parties organiseren!:D

 36. Zou niet weten waarom ik zou moeten winnen. Doe wel alsof ik veel weet van bier en eten. Geen idee hoelang ik dat nog kan volhouden

 37. Super toffe beschrijving van de inhoud. Je maakt me nieuwschierig naar de recepten en krijg gelijk zin om aan de slag te gaan. Ben ook vooral benieuwd naar de bier en gerechten combinaties die beschreven staan. Omdat ik dat nogal eens lastig vind. En ik kan niet wachten de foto’s op instagram te plaatsen.

 38. Omdat ik zelf niet zou weten waar ik moet beginnen om bier met eten te pairen…. met dit boek kan ik beginnen.

 39. Het water loopt me al in de mond bij deze beschrijvingen, laat staan als ik het boek ga lezen. Met dit boek wordt het een culinair hoogstaande zomer! Kan ik eindelijk weer eens indruk maken op vrouw en kinderen 🙂 Hoewel, die laatste mogen alleen maar eten natuurlijk.

 40. Zou het boek graag willen winnen. Kwam het al tegen in de kast van een van mijn favoriete proeflokalen en wilde vragen het te lenen. Nu de kans zich voordoet er één te winnen sta ik al klaar met een brandende pit en schort om mijn middel geslagen.

 41. Waarom ik dit boek moet winnen? Omdat ik continu speur naar geweldige weetjes en recepten met bier! Ik ben dan misschien maar een amateur, maar bier en bakken en koken zit in mijn alles. De geuren, de kleuren, de smaken, de combinaties, de eindeloze mogelijkheden… Heerlijk!!!!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.