Combineer je wel eens bier met chocolade? Als je het mij vraagt is het echt “A match made in heaven!”, mits je de juiste combinaties maakt. Neem bijvoorbeeld een smeuïge brownie en drink daarbij een krachtige stout met gebrande tonen van koffie en cacao, altijd een schot in de roos. Of ontdek wat er gebeurt als je deze veilige keuze eens inruilt, en hetzelfde bier combineert met een zoetigheid met witte chocolade… Het is niet eenvoudig om de juiste combinaties te maken en het blijft uitproberen, maar zodra je smaakpapillen een dansje doen weet je dat het goed is.
In deze blog deel ik een recept van een verrassend lekkere combinatie van bier en witte chocolade. Lees meer over bier en chocolade in de volledige blog die ik schreef voor Beerwulf.
Witte chocolade citroen fudge met nougatine
De romige, zoete witte chocolade citroen fudge met nougatine is in een handomdraai gemaakt en smelt weg in je mond. Zacht, maar tegelijkertijd crispy door de nougatine, en met een friszuur smaakhaakje van de citroen. De fudge combineert heerlijk met een fris, fruitig en licht zuur witbier of ga voor de klassieke combinatie van witte chocolade en framboos, en kies voor een friszure Framboise.
Een verrassende biercombinatie bij witte chocolade is een porter of stout. Door de fudge te combineren met deze intense bieren met gebrande tonen van koffie en cacao ontstaan er smaken die doen denken aan een heerlijke mok cappuccino met een vleugje karamel.
Ingrediënten voor 50 stukjes fudge
- 450 gram witte chocolade
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 1 citroen
- 50 gram nougatine
Zo maak je het…
- Doe de inhoud van het blikje gecondenseerde melk in een steelpannetje en zet deze op laag vuur. Breek de witte chocolade in stukken en voeg toe aan de gecondenseerde melk. Roer door totdat alle chocolade is gesmolten.
- Rasp de schil van de citroen en voeg samen met het sap van een halve citroen toe aan het gesmolten chocolademengsel.
- Bekleed een ovenschaal met bakpapier en giet het mengsel hier in. Strooi de nougatine over de fudge, druk voorzichtig een beetje aan, en zet vervolgens in de koeling. Haal na 4 uur de witte chocolade citroen fudge uit koeling en snijd de fudge in blokjes.