Op bezoek bij La Trappe – Koningshoeven

0
1869

Na een autoritje van ongeveer een half uurtje zie ik in de verte de trappistenabdij van La Trappe. Ik heb voor vanmiddag een bierproeverij met hapjes gereserveerd om te vieren dat Jeroen en ik beide jarig zijn deze maand. We worden enthousiast ontvangen in de ‘schaapskooi’ waar we door middel van een praatje en een film kennismaken met de bieren van La Trappe, de overige trappisten abdijen en het leven van de monniken.

Het eerste bier wordt uitgeschonken. We drinken een Witte Trappist – een fris, ongefilterd en ongepasteuriseerd bier. Hierna volgt een film; Ora et labora, ofwel bid en werk. De monniken hebben de dag ingedeeld in 8 uur werken, 8 uur bidden en 8 uur slapen. De trappisten die in 1881 naar Berkel-Enschot kwamen, leefden aanvankelijk van landbouw en veeteelt. Maar voor de groeiende gemeenschap waren de inkomsten snel niet meer toereikend. Daarom besloten de monniken in 1884 trappistenbier te gaan brouwen.

La Trappe was Nederlands eerste trappistenbier. Alleen als het bier in een trappistenklooster onder het toezicht en de verantwoordelijkheid van de monniken gebrouwen wordt, mag het de naam ‘trappistenbier’ dragen. Daar komt nog bij dat de opbrengsten moeten gaan naar het levensonderhoud van de monniken, het opknappen van de abdij en goede doelen. Vandaag de dag telt La Trappe 9 speciaal bieren waarvan er een aantal op deze proeverij worden uitgeschonken.

Inmiddels is de helft van de groep gestart met de rondleiding en wij zitten met de overige bierliefhebbers aan de picknicktafels te wachten op de volgende bieren en hapjes. We drinken het jubileum bier La Trappe Jubilaris dat speciaal gebrouwen is ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van de abt en welke een tijdelijke toevoeging is aan het assortiment. Qua smaak is het bier een combinatie tussen de favoriete bieren van Dom Bernardus; La Trappe Dubbel en La Trappe Isid’or. Die laatste krijgen we ook te proeven – een aangename verrassing met karameltonen.

Ondanks deze warme dag (26 graden) krijgen we een stoofpotje, wat heerlijk smaakt bij de La Trappe Dubbel. Van deze dubbel is ook kaas gemaakt en een biersausje. Met nog een bier te gaan wordt de proeverij onderbroken en krijgt onze groep een korte rondleiding. We nemen een kijkje bij de oude brouwketels, lopen over de binnenplaats en het land rondom de brouwerij. Als afsluiting van deze leuke middag krijgen we als toetje een La Trappe Quadrupel met bijpassend Quadrupel-ijs en aardbeien. Mmmm!

Voordat we weer naar Den Bosch gaan, duiken we de kloosterwinkel in en komen naar buiten met een La Trappe Quadrupel Oak Aged en een sixpack van de vandaag ontdekte La Trappe Isid’or. Nummer 1 van de 10 trappisten abdijen is bezocht, op naar de volgende?!

Vorig artikelBierkaasfondue met Jopen Koyt
Volgend artikelDe bock is los! | Start van het bockbierseizoen
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.