De bock is los! | Start van het bockbierseizoen

0
1367

We hebben de nazomer definitief achter ons gelaten wat plaats maakt voor een nieuw seizoen: het BOCK-BIER-SEIZOEN! Vanaf vandaag is het officieel weer de dag waarop wij samen mogen proosten met deze herfstbieren.

Wat is eigenlijk het verhaal achter bockbier? Heeft het überhaupt iets te maken met een bok? Ik haal je maar gelijk uit die illusie want buiten het feit dat dit dier pronkt op menig etiketten heeft het niets met een bok te maken. Of je moet geloven in het verhaal over de Germaase god Donar (half mens, half bok)? Het echte verhaal is afkomstig uit het Duitse Beieren waar het is ontstaan als verbastering van Einbecker bier. Dit bier werd op z’n Beiers als “Ainpöckisch Bier” uitgesproken, verkort “Ainpöck” en ten slotte vroeg men om “Ein Bock”. Bock werd begrepen als de diernaam bok. Het is een verschijnsel dat volksetymologie wordt genoemd. Dat wil zegen dat een woord zoals we dat in zijn huidige vorm kennen, is ontstaan doordat de eigenlijke herkomst niet meer begrepen werd, en de taalgebruikers een wel bekend woord ermee associeerden. Zo weten we dat ook weer!

Lekker belangrijk die naam, maar wat is nu eigenlijk bockbier? Van oorsprong is bockbier het eerste brouwsel van de nieuwe oogst hop en tarwe of gerst. Een wat zwaarder bier  met karakter! Door het karameliseren van de suikers uit mout – en dat mout daar zijn ze niet zuinig mee bij bockbieren – krijgt de herfstbock haar zoete smaak. De enige eis die aan een bockbier wordt gesteld is dat het een stamwortgehalte van minimaal 15,5 Plato heeft. Naast dit technische aspect is het natuurlijk ook belangrijk om te proeven. Dat kan weer volop tijdens de komende bockbierfestivals.

Bockbier is het meest gedronken speciaalbier van Nederland. Maar welke is nou het lekkerste? Op 18 oktober wordt het lekkerste bockbier van Nederland gekozen. De 2014 editie vindt plaats in de nieuwe afvulhal van de Gulpenbrouwerij in Gulpen. Hier worden door 140 proevers maar liefst 45 bockbieren uit fles geproefd!
Helaas kan ik daar niet bij zijn, dan maar thuis een selectie proeven. Wat dacht je van d’n Ossebock van Muifel brouwerij, Jopen bokbier, La Trappe Bockier of de Weihenstephaner Vitus tarwebock?!

Ook zin gekregen om bockbieren te proeven?
Proost samen met mij tijdens het bockbierfestival in Utrecht – 17,18 en 19 oktober!

Vorig artikelOp bezoek bij La Trappe – Koningshoeven
Volgend artikelGemarineerde vijgen met blauwe kaas
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.