Lekkerste Huisbier van Nederland 2016

4
1898

Onverwacht mocht ik gisteren deelnemen als jurylid bij de verkiezing van #LekkersteHuisbier 2016, georganiseerd door Entree Magazine. Vroeg uit de veren want om 10.00 uur werd ik verwacht bij de Jopenkerk in Haarlem. Samen met Theo Flissebaalje, Derek Walsh, Puck Kerkhoven, Piet Tuinema en Maurice de Boer vormde ik het proefpanel van dit jaar. In twee groepen is een voorselectie gemaakt en in de tweede ronde kozen we met het complete panel de nummers een tot drie in de categorie licht en zwaar. De winnaars van het Lekkerste Huisbier van Nederland 2016: Marckensteijn Saison van De Drie Koningen in Groede (categorie licht) en Bitterzoet van Café Broer en Zus in Beverwijk (categorie zwaar).

Alle horecazaken in Nederland konden in 2016 hun *huisbier weer aanmelden voor de jaarlijkse Entree-wedstrijd Lekkerste Huisbier van Nederland. In totaal kwamen er 11 lichte en 17 zware bieren op de jurytafel. We proefde het bier uit het bierproefglas AnDer 1.0, ontwikkeld door Libbey (Royal Leerdam) in nauwe samenwerking met Derek Walsh (jurylid).

Categorie licht
In deze categorie tekende zich een duidelijke winnaar af: Marckensteijn Saison (5,6%) van De Drie Koningen in Groede. Deze zaak heeft een inpandige brouwerij, Het Brouwerslokaal. De jury waardeerde dit bier unaniem positief. Theo Flissebaalje: “Ik ben er eens geweest toen ze dit bier nog niet hadden, maar ik vind het een reden om er terug te komen.” Thibo Baccarne van De Drie Koningen: “Het is prachtig om het beste huisbier in de categorie licht te hebben. Je ziet tegenwoordig veel interpretaties van de Saison, steeds voller en zoeter. Wij wilden terug naar de oorsprong: de Belgische Saison, droog met een licht zuurtje, dus goed doordrinkbaar.” Tweede werd, net als vorig jaar, Ramses Z’Onder Baard (Black Steam Bier gebrouwen door Ramses Bier uit Wagenberg) van Z’Onder Zeil in Steenbergen. De derde plek was voor Papa’s Beer van Papa’s Beach House in Hoofddorp, een India Pale Ale gebrouwen door Jopen.

Categorie zwaar
In de categorie zwaar is de hoogste waardering voor een Porter. Bitterzoet (8,4%) is van café Broer en Zus in Beverwijk die als brouwerijhuurder dit bier zelf brouwen. Proever Derek Walsh noemt het een mooi, evenwichtig bier. Michel Verreij van Café Broer en Zus is blij verrast. “Dat is geweldig nieuws. We brouwen dit bier zelf bij De Naeckte Brouwers in Amstelveen. We zijn erg tevreden over het resultaat. Op Untappd krijgen we ook goede waarderingen.” Tweede werd, net als vorig jaar, The Big Fat Double 5 IPA van BeerTemple in Amsterdam. Dit bier is gebrouwen bij Uiltje Brewing Company in Haarlem. De derde plek was Bald Eagle van Craft & Draft in Amsterdam. Net als nummer 2 een zaak van Peter van der Arend. Een Double IPA (8%), gebrouwen door Morebeer Brewing i.s.m. Brouwerij Kees.

pr-huisbiertest7*Een huisbier is een bier dat een horecazaak speciaal heeft laten brouwen/ontwikkelen voor het eigen restaurant of café. Bestaande bieren die alleen een speciaal etiket krijgen (etiketbieren) kunnen niet meedingen naar de titel “Het Lekkerste Huisbier van Nederland”.

Lees meer over deze wedstrijd in het eerste nummer 2017 van Entree Magazine.

Vorig artikelGulpener opent BrouwLokaal
Volgend artikelKip uit de oven met tutti frutti
Yvonne
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

4 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.