Goede voornemens…

2
1312

Gelukkig nieuwjaar en het allerbeste gewenst voor 2017! Hopelijk hebben jullie allemaal een gezellig feestje gevierd met oud en nieuw, en zijn jullie inmiddels weer enigszins hersteld van de (eventuele) katers?! Bij een nieuw jaar horen wat mij betreft ook goede voornemens. 1 januari laat ik alles lekker voor wat het is, maar de dag erna (vandaag dus) stel ik altijd weer een aantal doelen op voor mezelf. Een paar van mijn persoonlijke doelen zijn bijvoorbeeld een gezonder eetpatroon creëren, fitter worden en beter gaan plannen. Ook voor bierliefde heb ik goede voornemens. Zo ben ik van plan mijn diploma tot biersommelier dit jaar te behalen, wil ik verder groeien met de blog (drie tot vier artikelen per week plaatsen, meer partnerships aangaan, nieuwe hoofditems toevoegen enz.) en als freelancer hoop ik nog meer toffe opdrachten te mogen uitvoeren in 2017. 

Hm.. toch best wel een uitdaging om mijn persoonlijke doelen m.b.t. gezondheid te combineren met de activiteiten en plannen van bierliefde. Hoewel ik toch zo goed mogelijk probeer op te letten dat ik niet te vaak (en te veel) drink, krijg ik die extra calorieën toch binnen en dan voornamelijk ook door alle bijbehorende snacks. Want die ‘bierbuik’ komt heus niet alleen van de biertjes. Nee, ik ga niet stoppen met het plaatsen van lekkere (vaak ongezonde) bier-spijscombinaties op de blog. Wat ik wel ga doen is de overige dagen van de week gezond eten, hapjes bij het biertje voortaan laten staan en ja een beetje meer bewegen kan ook geen kwaad… 

Deze goede voornemens brengen mij tot het onderwerp; bier en gezondheid. Een specifiek thema wat is behandeld tijdens een van de lessen van StiBON (Stichting Bieropleiding Nederland) niveau 1. Ik heb nog eens gekeken tussen oude blogberichten op bierliefde.nl maar het onderwerp gezondheid heb ik nog nooit aangestipt. Vandaag dus de perfecte dag om even stil te staan bij bier en gezondheid, een aantal feiten te delen en wat fabels de wereld uit te helpen!


Onderstaande feiten en fabels zijn naar informatie van Kennisinstituut Bier.

 

BIER en GEZONDHEID – Fabels

– In bier zitten meer calorieën dan in wijn.
Een standaard glas bier (250 ml) en wijn (100 ml) bevatten allebei rond de 100 kcal. 

– Een glas bier staat qua calorieën gelijk aan een boterham met kaas.
Een pilsje levert rond de 100 kcal terwijl een boterham met kaas richting de 160 kcal gaat.

– Alcohol verdwijnt bij het bereiden van een gerecht.
Na een uur koken is 75% van de alcohol verdampt, na tweeënhalf uur 95%. Na flamberen is nog 75% van de alcohol in het gerecht gebleven.

– Alcoholvrij bier is de ideale sportdrank.
Water is de beste dorstlesser. Alcoholvrij bier bevat niet voldoende koolhydraten, eiwitten en natrium om de actieve duursporter te helpen herstellen. Het is wel een verstandigere keuze dan een biertje met alcohol; dat werkt vochtafdrijvend.

– Bier bevat geen voedingsstoffen.
Bier wordt gemaakt van water, graan, hop en gist en bevat naast alcohol, kleine hoeveelheden b-vitamines, mineralen en vezels.

 

BIER en GEZONDHEID – Feiten

– Verantwoorde bierconsumptie kan onderdeel zijn van een gezonde leefstijl.
In Nederland is de alcoholrichtlijn maximaal één glas per dag. Bij een matige hoeveelheid is er over het algemeen geen schade aan de gezondheid te verwachten en kan alcoholconsumptie zelfs gunstige gezondheidseffecten hebben. Matig drinken kan het risico op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en dementie verlagen. Een matige bierconsumptie kan dus in een gebalanceerd eetpatroon passen. Niet in plaats van andere gezonde levensstijlkeuzes, maar er naast.
(Helemaal niet drinken is altijd beter en overmatige bierconsumptie heeft schadelijke gevolgen!)

– Alcoholconsumptie kan het risico op verschillende soorten kanker verhogen.
Een ongezonde leefstijl (te weinig bewegen, ongezond voedingspatroon en roken) is een van de factoren die bij kunnen dragen aan het ontstaan van kanker. Alcoholconsumptie verhoogt het risico op verschillende soorten kanker. Het gaat hierbij om mond-, hals-, slokdarm-, borst-, maag-, lever- en dikkedarmkanker. Dit geldt voor alle alcoholische dranken. Het effect is puur toe te schrijven aan de alcohol in deze dranken. Hoe hoger de consumptie, hoe hoger het risico. Er is op dit moment op basis van beschikbare wetenschappelijke data, geen veilige ondergrens vast te stellen voor alcoholconsumptie als het gaat om kankerrisico. 

– Bier, wijn en gedestilleerd zijn gelijk.
Bier, wijn en gedestilleerd (geschonken in een standaard glas) bevatten allemaal ongeveer 10 gram alcohol en 100 kcal. Ook de gezondheidseffecten voor de drie dranken zijn nagenoeg hetzelfde.

– Dagelijks een beetje is beter dan veel in het weekend.
Het is beter om de alcoholconsumptie te spreiden over de week in plaats van alles op te sparen tot het weekend.

– Van bier moet je plassen.
Dat je van bier regelmatig de toilet bezoekt is algemeen bekend, maar hoe komt dat dan? Alcohol remt de productie van het hormoon ADH, wat er normaal gesproken voor zorgt dat het lichaam vocht vasthoudt. Ook het relatief hoge gehalte aan water in bier kan zorgen dat je van bier vaak moet plassen.

 

Bierwijzer
Mocht je net als ik moeite hebben met het negeren van hapjes als je een biertje hebt gedronken, dan helpt onderstaande grafic je wellicht om wat meer inzicht te krijgen (klik op de afbeelding voor de gehele bierwijzer).

Zoals gezegd blijft ik in 2017 zeker genieten van al het moois wat de wereld van speciaalbier te bieden heeft, maar ik heb goede voornemens om nog bewuster om te gaan met het drinken van bier. Wil je meer weten over BIER en GEZONDHEID? Kijk dan even op de website van Kennisinstituut Bier.

Vorig artikelBierliefde jaaroverzicht #bestnine2016
Volgend artikelHet Uiltje – Dr. Raptor
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

2 REACTIES

  1. genieten is de belangrijkste positieve toevoeging voor je gezondheid ,
    en wanneer je je biertje en hapje deelt verminder je de calorieën en
    geniet je samen van de smaak, er vervolgens over praten en je bent de calorieën al bijna kwijt

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.