Een knapperige, smaakvolle baguette gevuld met goed gekruide, smeuïge gehaktballetjes in een lichtzure tomatensaus, afgegrild met mozzarella en geserveerd met dun gesneden rode uien en verse peterselie. De perfecte biersnack voor de zondagmiddag, en heerlijk bij een bitterzoete pils. De pilsener snijdt door het vet, zorgt voor verfrissing en sluit mooi aan bij de kruidigheid van het broodje bal de luxe.
Ingrediënten voor 4 broodjes
Brood
2x steenoven baguettes wit, afbak
Gehaktballetjes
500 gram gehakt, half-om-half
scheutje ketjap
½ eetlepel sambal
versgemalen zwarte peper
1 theelepel gerookte paprikapoeder
1 witte ui
knoflook
olijfolie
pijnboompitjes
40 – 50 gram Parmezaanse kaas
bloem
boter om in te bakken
Tomatensaus
olijfolie
1 witte ui
knoflook
2x gepelde tomaten uit blik
Italiaanse kruiden
versgemalen zwarte peper
Toppings
mozzarella
1 rode ui
verse peterselie
Zo maak je het…
Begin met het maken van de tomatensaus. Snipper de ui en fruit samen met een uitgeperst teentje knoflook in wat olijfolie. Pureer de gepelde tomaten en voeg toe aan de uitjes als deze wat glazig zijn. Voeg flink wat Italiaanse kruiden toe en kruid af met wat versgemalen zwarte peper. Pureer het geheel nogmaals tot een gladde tomatensaus en laat ongeveer een uur doorpruttelen tot een stevige saus.
Maak ondertussen de gehaktballetjes. Rooster een handje pijnboompitten in een droge koekenpan. Laat de pijnboompitjes even afkoelen en hak vervolgens fijn. Snipper een ui en fruit samen met een uitgeperst teentje knoflook in wat olijfolie. Schep in een schaaltje en laat afkoelen. Meng in een kom het gehakt met sambal, ketjap en versgemalen zwarte peper. Voeg vervolgens de gebakken ui en knoflook toe, de fijngehakte pijnboompitjes en gerookte paprikapoeder. Rasp de Parmezaanse kaas en voeg ook toe aan het gehakt. Meng het geheel door elkaar en rol 16 gehaktballetjes. Zet de balletjes even weg in de koeling.
Bak de baguettes af en laat afkoelen op een rooster. Snijd alvast een rode ui in dunne ringen en hak wat peterselie fijn. Bewaar de toppings in een schaaltje in de koelkast totdat het broodje bal klaar is om te serveren.
De gehaktballetjes zijn ondertussen wat opgesteven in de koeling. Verhit de boter in een ruime pan. Rol de balletjes door wat bloem en bak bruin in 10 tot 15 minuten. Doe de balletjes bij de tomatensaus en laat nog 5 minuten doorgaren in de saus.
Zet de oven op grillstand en snijd de mozzarella in plakken. Snijd de kapjes van de baguettes, snijd vervolgens door tweeën en maak nog een snee door de lengte, bovenop het brood. Leg 4 gehaktballetjes in de baguette en schep er wat tomatensaus overheen. Leg hierover plakjes mozzarella en gril kort in de oven totdat de kaas is gesmolten. Maak af met een aantal ringen rode ui en verse peterselie.
Tip: Je kunt de balletjes in tomatensaus een dag vooraf bereiden. Vlak voor het serveren bak je de baguettes af en warm je de gehaktballetjes op. Ideaal voor een lazy zondagmiddag.