Eerste tijdelijke bockbierrestaurant #bockbier2016

0
1481

Met de culinaire smaakexplosies van topchef Ricardo van Ede en de bijpassende bockbieren geselecteerd door biersommelier Jet van de Griendt is het bockbierseizoen 2016 officieel begonnen! Traditiegetrouw geeft de vereniging Nederlandse Brouwers op de eerste maandag van oktober het startsein voor dit bijzonder mooie seizoen en dit jaar viel dat samen met de opening van het eerste tijdelijke bockbierrestaurant.

Restaurant Hangar in Amsterdam is omgedoopt tot tijdelijk bockbierrestaurant en de gehele maand oktober kun je hier elke zondag terecht voor verfijnde gerechten geserveerd met passende bockbieren van verschillende Nederlandse brouwers. Het initiatief komt van tofchef Ricardo van Ede. Hij wil bockbier meer onder de culinaire aandacht brengen en als seizoensproduct omarmen.

ricardo-van-ede   hangar

Afgelopen maandag was er gelegenheid om de creaties van Ricardo voor te proeven en daarvoor was ook ik in Amsterdam. Het echte ‘bockbierweer’ was (gelukkig) nergens te bekennen dus genoten we buiten van het eerst herfstbockje. Hangar is trouwens echt een toplocatie. Het is even zoeken, maar als je er eenmaal bent is het een fijne hangout met een robuuste, sfeervolle uitstraling en een ruim terras waarbij je uitkijkt over het IJ.

Even de ‘spelregels’ tussendoor.. We proeven 4 gerechten en elk gerecht heeft een eigen bockbier categorie waarbinnen Jet de bieren heeft geselecteerd. Per gerecht zijn er dus meerdere bockjes te proeven en zo kunnen we zelf op zoek gaan naar onze persoonlijke favoriete bockbier-spijscombinatie.

Het eerste gerechtje is gepekelde varkensbuik met linzen en piccalilly. Zoet, zuur en zout in één keer in je mond! De combinatie die ik hierbij heb gevonden is met “De Leckere Rode Toren” het zoete bockbier van brouwerij De Leckere. En dan.. Rogvleugel met beurre noisette en aardpeer. Rogvleugel heb ik nog nooit gegeten en aardpeer eigenlijk ook niet. Het is een aangename verrassing en “IJbok” van brouwerij ’tIJ vormde wat mij betreft de bierspijscombinatie.

De zoete en bittere bockbieren hebben we gehad, nu de categorie; experimenteel. Het gerechtje wat wordt geserveerd is gesmoorde runderwangen met sinaasappel en laurier. Zo mals, zo mals.. heerlijk! Zowel de “Walhalla Heimdall Imperial Rye Bock” van Walhalla als de “RookDubbelbock” van Duits&Lauret gaan hier goed mee samen. De rook dubbelbock is een tikje experimenteler in combinatie met het gerecht dus ik geef hieraan een lichte voorkeur. Tot slot staan er op tafel verschillende soorten kaas die ik combineer met een “Texelse Stormbock”. Een mooie afsluiter vind ik!

bockbier

De bockbiermaand wordt aan het einde van de maand afgesloten met het bockbierfestival op 28-30 oktober in de Beurs van Berlag Amsterdam.

Vorig artikelGrüße aus der Hallertau!!
Volgend artikelKaapse Brouwers – Rotterdam
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.