Leuk! Bierpost van Guinness. Vrijdag ontving ik een pakketje met daarin een blik Irish Dry Stout, een bijpassend pint glas en een maffe feestmuts ter ere van St. Patricks Day (men herdenkt op deze dag de beschermheilige van het land, Sint-Patricius). Over een kleine twee weken wordt in Ierland deze nationale feestdag weer uitbundig gevierd met live muziek, kermis, optochten en een vuurwerk show bij de rivier de Liffey in Dublin.
Groen is de kleur van St. Paddy’s en veel feestgangers dragen groene kleding. Er is zelfs groen bier?! Uh nou doe mij maar een Guinness… En bij een stevige Stout hoort een stevig snack, daarom heb ik een goed gevulde blauwe kaas quiche gebakken. De intense smaak van de blauwe kaas gaat harmonieus samen met de diepe, licht gebrande smaak van Guinness.
Ingrediënten voor een goed gevulde quiche
- 6 plakjes roomboter bladerdeeg
- 5 eieren
- 0,2 dl. room
- geraspte kaas, een handje vol
- 80 tot 100 gram blauwe kaas, bijvoorbeeld Castello Creamy Blue
- 10 plakjes katenspek
- flink wat walnoten
- 150 gram kastanje champignons
- bosje lente-ui
- klein beetje olijfolie (om de champignons in te bakken)
- peper en zout
Wat heb je nog meer nodig
- quichevorm
- bakpapier
Zo maak je het…
- Verwarm de oven voor op 200 graden.
- Leg een velletje bakpapier in de quichvorm en bekleed de vorm met het bladerdeeg (zorg dat je het bladerdeeg goed aan elkaar plakt).
- Snijd de champignons in vieren en bak kort aan in wat olijfolie.
- Snijd de lente-uitjes in fijne ringetjes en hak de walnoten in grove stukken.
- Giet het bakvocht van de champignons en verdeel de champignons over de quiche, samen met de lente-ui en de helft van de walnoten.
- Klop de eieren los met de room en wat peper en zout, spatel daarna de geraspte kaas erdoor en giet het mengsel bij de champignons, walnoten en ui-ringetjes.
- Snijd de blauw kaas in stevige plakken, halveer de plakjes katenspek en verdeel alles over de quiche.
- Maak af met de rest van de walnoten en bak de blauwe kaas quiche af in ongeveer 25 minuten.
Smakelijk!!