Hertog Jan vatgerijpt, het eindresultaat

0
1889

Als ik terugdenk aan dat glas Grand Prestige Vatgerijpt Goose Island dan krijg ik direct weer een grote lach op mijn gezicht! Afgelopen dinsdag heb ik deze speciale Vatgerijpt-variant voor het eerst mogen proeven tijdens het Hertog Jan Vatgerijpt-diner bij sterrenrestaurant Bolenius op de Amsterdamse Zuid-as. Best wel spannend vond ik het, want ik mocht ook eindelijk de eindresultaten proeven van Cognac, Port en Bourbon.

Mijn persoonlijke smaakavontuur begon afgelopen september. Voor wie het allemaal gemist heeft, hier lees je een samenvatting…

Mijn smaakavontuur
Was ik in september nog het meest gecharmeerd van Cognac, en in november van de Port variant.. de proefsessie in januari zorgde wederom voor een wijziging waardoor Bourbon favoriet werd. Ik kan je zeggen dat nu ik alle vier de varianten (dus ook Goose Island) als eindproduct hebt geproefd (dus met koolzuur) Bourbon nog steeds mijn voorkeur heeft, en dan Goose Island nog net iets meer dan de ‘normale’ Bourbon. Maar hé dat is persoonlijk natuurlijk. Alle varianten hebben een eigen charme en het is dan ook geweldig om ze allemaal na elkaar te proeven!

Cognac
Cognac is mooi in balans gekomen vergeleken met de laatste proefsessie. Fijn dat koolzuur erbij! Zacht en fruitig van smaak (gedroogd fruit) met tonen van karamel en een fijne kruidigheid. Bij dit bier werd een ‘moestuin’ geserveerd met groenten uit de moes- en kruidentuin gelegen naast het restaurant.

Port
Port is heerlijk fruitig! De port tonen komen duidelijk naar voren, samen met smaken van rood fruit en een fijne kruidigheid in de afdronk. Chef-kok Luc Kusters had hier een prachtig gerecht bij ontwikkeld met jakobsschelp, knolselderij, bloedworst, chocolade en kruisbes.

Bourbon
Kokos, vanille, karamel, chocolade, krenten.. Bourbon is echt een snoepje met een lekkere alcoholische afdronk. Bij de Bourbon werd een gerecht geserveerd met; mais, kip, toast en langoustine.

Goose Island
Intens mooi met een touch van de County Stout! (Dat komt door de Stout bieren die eerder in het vat gezeten hebben). Alcoholisch met smaken van vanille, kokos en pure chocolade. De chef had bij dit bier maar liefst twee gerechten gematcht; sukade met kolselderij en een saus van Hertog Jan Grand Prestige (wauw!!) en het bijzondere dessert met pastinaak en ijs.

Mijn smaakavontuur zit er op. Het was een geweldige ervaring om de rijping van een bier van zo dichtbij te mogen volgen!

Bestel je eigen fles!
Vanaf 19 maart zijn alle Grand Prestige varianten verkrijgbaar op hertogjan.nl/vatgerijpt. De 75cl flessen kosten 19,50 euro per stuk en komen in een bijzonder verpakking met bijbehorend glas. De vier varianten zijn ook als set verkrijgbaar in een limited edition voor 78 euro.

Vorig artikelGoed gevulde blauwe kaas quiche & Guinness
Volgend artikelHoptails en kreeftbitterballen bij Bierboutique Rotterdam
31 jaar, houdt van wild vergiste bieren, koken, festivals, reizen en schrijven. Is Doemens Diplom Biersommelier en heeft communicatie gestudeerd. Maakt bier en food content, geeft bieradvies en jureert bierwedstrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.