Kokkerellen en bakken vind ik geweldig leuk om te doen en zeker met de kerst in het vooruitzicht en de radio aan op de achtergrond is het nog beter! Vandaag ben ik al vroeg in de ochtend begonnen met het kneden van een grote deegbal om die vervolgens vol te stoppen met rozijnen, noten, sukade en spijs! Je raad het al ik ga een echt kerstbrood maken, of kerststol kun je het ook noemen. In het deeg heb ik de melk en het water lekker weggelaten en dit vervangen door een Tripel van Westmalle. Het kost wel wat (wacht)tijd om dit bierig kerstbrood te maken maar oh oh oh wat een origineel, vers en smakelijk brood heb je dan!
Ingrediënten
- 500 g bloem
- 50 g suiker
- 1 tl kaneel
- 9 g zout
- 15 g droge gist
- 1 flesje Westmalle Tripel
- 50 g zachte roomboter, in blokjes
- gesmolten boter om het brood mee te bestrijken
- poedersuiker om te bestrooien
Vulling
- 60 g gehakte (pecan)noten
- rasp van een halve sinaasappel
- 25 g sukade
- 100 g rozijnen
- 250 g amandelspijs
- 1 ei
- 1 tl citroensap
Bereiding
- meng de bloem met de suiker, gist, kaneel en het zout
- voeg hier het bier aan toe en kneed het deeg een minuutje of 5
- voeg nu de boter klontje, voor klontje toe en kneed het in het deeg
- nu is het spierballen kweken want om mooi deeg te krijgen ben je wel een 20 – 30 minuten aan het kneden
‘ruik je die fruitige aroma’s al van het bier al?!’ - als je een mooi, soepel deeg heb dan laat je de deegbol een uur rijzen in een kom met een vochtige doek erover
- zorg dat je de kom licht invet met wat zonnebloemolie.. o ja en de kom zet je op een warme plaats in huis
- als het wachtuurtje bijna om is kun je vast beginnen met het mengen van de noten, sukade, rozijnen en de sinaasappelrasp
- dit fruit- en notenmengsel druk je vervolgens in het deeg en daarna kneed je het er voorzichtig door
- maak weer een deegbol en laat even rusten
- ondertussen maak meng je de spijs met het ei en het citroensap, zorg dat alles goed is gemengd
- druk nu het deeg uit tot een rechthoek en leg boven de middellijn een rol van het spijsmengsel
- vouw nu 1/3 van het deeg over het spijs en vouw daarna de andere helft terug, druk de randen goed aan
- bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier het brood op met daar over een vochtige doek
- laat het brood weer een uur rijzen
- bak vervolgens het brood 25 minuten op 180 graden en draai daarna terug naar 160 graden en bak nog 15 minuten
- bestrijk het brood met de gesmolten boter en bestrooi met wat poedersuiker
- easy toch? geniet van je bierig kerstbrood!